Εννέα χρόνια έχουν περάσει από την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines, του ίσως πιο μυστηριώδους δυστυχήματος στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.
Η σοκαριστική εξαφάνιση του επιβατικού αεροσκάφους έγινε πρωτοσέλιδο, προκάλεσε εξεγέρσεις, βύθισε τους συγγενείς των επιβατών σε έναν εφιάλτη και πυροδότησε μια παγκόσμια έρευνα για απαντήσεις οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ.
Το χρονικό
Η πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών υποτίθεται ότι ήταν μια νυχτερινή πτήση ρουτίνας από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία προς το διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνο στην Κίνα. Όμως, λίγο μετά την απογείωση, το αεροσκάφος που μετέφερε 239 επιβάτες και 12 άτομα προσωπικό, εξαφανίστηκε τελείως από τις οθόνες των ραντάρ.
Η τελευταία επικοινωνία του πληρώματος με το κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) έγινε περίπου 38 λεπτά μετά την απογείωση, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν επάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το αεροσκάφος χάθηκε από τις οθόνες ραντάρ του ΕΕΚ λίγα λεπτά αργότερα, αλλά παρακολουθούνταν από στρατιωτικό ραντάρ επί μια ώρα να αποκλίνει δυτικά από τη προγραμματισμένη διαδρομή πτήσης του, διασχίζοντας τη Χερσόνησο της Μαλαισίας και τη Θάλασσα Ανταμάν. Ξέφυγε από το εύρος ραντάρ 200 ναυτικά μίλια (370 χλμ.) βορειοδυτικά της νήσου Πενάνγκ στη βορειοδυτική Μαλαισία.
Η έρευνα για το χαμένο αεροσκάφος, η πιο δαπανηρή στην ιστορία της αεροπορίας, επικεντρώθηκε αρχικά στις θάλασσες Νότιας Κίνας και Ανταμάν, μέχρις ότου η ανάλυση των αυτοματοποιημένων επικοινωνιών του αεροσκάφους με έναν δορυφόρο της Inmarsat αποκάλυψε μια πιθανή τοποθεσία συντριβής κάπου στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Η έλλειψη επίσημων πληροφοριών κατά τις ημέρες αμέσως μετά την εξαφάνιση προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τη κινεζική κοινή γνώμη, ιδίως από τους συγγενείς των επιβατών. Οι περισσότεροι επιβάτες της πτήσης ήταν κινέζικης καταγωγής.
Αρκετά κομμάτια συντριμμιών που επιβεβαιώθηκε ότι προέρχονται από το αεροσκάφος ξεβράστηκαν στην ξηρά στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό το 2015 και το 2016. Αφότου μια τριετής έρευνα σε 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού απέτυχε να εντοπίσει το αεροσκάφος, το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Αυστραλίας διέκοψε τις δραστηριότητές του τον Ιανουάριο του 2017. Μια δεύτερη έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 από ιδιωτική εταιρεία έληξε επίσης ανεπιτυχώς μετά από έξι μήνες.
Ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια όλων των εποχών
Η εξαφάνιση της Πτήσης 370 έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια όλων των εποχών. Βασιζόμενη κυρίως στην ανάλυση των δεδομένων από το δορυφόρο Inmarsat με τον οποίο το αεροσκάφος είχε την τελευταία επικοινωνία, η Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών της Αυστραλίας πρότεινε αρχικά ότι ένα συμβάν υποξίας ήταν η πιο πιθανή αιτία της εξαφάνισης, δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, αν και δεν υπάρχει συναίνεση για αυτή τη θεωρία μεταξύ των ερευνητών. Σε διάφορα στάδια της έρευνας εξετάστηκαν ενδεχόμενα σενάρια απόπειρας αεροπειρατείας, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής του πληρώματος, καθώς και υποψίες για το δηλωτικό φορτίου του αεροσκάφους, μεταξύ άλλων θεωριών.
Η τελική έκθεση του Υπουργείου Μεταφορών της Μαλαισίας σχετικά με την εξαφάνιση δημοσιοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου 2018. Δεν παρείχε νέες πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αεροπλάνου, αλλά υποδείκνυε λάθη των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Μαλαισίας και τις περιορισμένες προσπάθειές τους να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος.
MH370: Το Αεροπλάνο που Εξαφανίστηκε – H σειρά-ντοκιμαντέρ του Netflix
To «MH370: Το Αεροπλάνο που Εξαφανίστηκε», η καθηλωτική σειρά ντοκιμαντέρ της RAW που προβάλλεται στο Netflix, αναπαριστά μέσα από συγκλονιστικό αρχειακό υλικό τη νύχτα της εξαφάνισης, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να εξετάσουν τρεις από τις πιο αμφιλεγόμενες θεωρίες γύρω από την εξαφάνιση του αεροσκάφους.
Επίσης, παρουσιάζει συνεντεύξεις με συγγενείς, επιστήμονες, δημοσιογράφους και καθημερινούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο που, μετά από εννέα χρόνια, αρνούνται να εγκαταλείψουν την ελπίδα για μια εξήγηση. Είναι μια ιστορία γεμάτη συνωμοσίες, αδιέξοδα, σκοτεινά πρόσωπα και σιωπή των αρχών, αλλά, κυρίως, είναι μια ευκαιρία να μην ξεχάσουμε εκείνους που χάθηκαν σε ένα από τα πιο μεγάλα άλυτα μυστήρια της εποχής μας και να συνεχίσουμε να πιέζουμε για απαντήσεις.
Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για την εξαφάνιση της πτήσης MH370
Τρία είναι τα πιο πειστικά σενάρια για την εξαφάνιση της πτήσης MH370, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Netflix.
Το πρώτο σενάριο ενοχοποιεί τον πιλότο, καθώς στο σπίτι του βρέθηκε ένας εξομοιωτής πτήσεων, στον οποίο είχε κάνει μια προσομοίωση πτήσης με την πιθανή πορεία του αεροσκάφους πριν πέσει στον ωκεανό. Όμως, οι ερευνητές δεν πείστηκαν. Εκτιμούν ότι ο πιλότος θα έπρεπε να είχε εκπονήσει ολόκληρο σχέδιο για να φτάσει στο σημείο να αυτοκτονήσει, όπως το να απομακρύνει τους πάντες από το πιλοτήριο και να “εξαφανίσει” το αεροσκάφος, κλείνοντας όλα τα συστήματα επικοινωνίας. Όμως, ο πιλότος δεν εμφάνισε καμία αλλαγή συμπεριφοράς πριν τη μοιραία πτήση.
Nine years ago today, flight MH370 disappeared just 38 minutes after it took off. But how does a flight with 239 passengers just disappear?
MH370: The Plane That Disappeared is now on Netflix pic.twitter.com/HS0MTIcs2G
— Netflix (@netflix) March 8, 2023
Το δεύτερο σενάριο αφορά την αεροπειρατεία. Ένας ερευνητής έχει εντοπίσει τρεις Ρώσους που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να πάρουν την πτήση υπό τον έλεγχό τους και να τη στείλουν προς την κεντρική Ασία. Ωστόσο και αυτό το σενάριο φαίνεται να απορρίπτεται επειδή θα ήταν πολύ δύσκολο τεχνικά να το πετύχουν αυτό.
Το τρίτο σενάριο αφορά την πιθανή κατάρριψη του αεροσκάφους από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα, οι οποίες έκαναν γυμνάσια στην περιοχή. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Γαλλίας, το αεροσκάφος είχε 2,5 τόνους ηλεκτρικών συσκευών που δεν είχαν σαρωθεί από τα συστήματα. Επειδή οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να καταφέρει η Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητη τεχνολογία στον τομέα της παρακολούθησης, κατάφεραν να «εξαφανίσουν» το αεροσκάφος και υποχρέωσαν τον πιλότο να προσγειωθεί, όμως επειδή πιθανότατα εκείνος αρνήθηκε, προχώρησαν στην κατάρριψή του.