Σερβία: Το περιστατικό σημειώθηκε στο συνοριακό πέρασμα Bezdan κοντά στην πόλη Sombor το Σάββατο στις 20:30 τοπική ώρα και μετά από έρευνα εντοπίστηκε μέσα στο αυτοκίνητο ραδιενεργή συσκευή
Τρεις Κροάτες υπήκοοι συνελήφθησαν στη Σερβία μετά τον εντοπισμό ραδιενεργού υλικού στο αυτοκίνητό τους, όπως δήλωσαν Σέρβοι αξιωματούχοι.
Ήταν έτοιμοι να εισέλθουν στην Κροατία το Σάββατο, όταν οι σαρωτές ανίχνευσαν «σοβαρή ποσότητα» ακτινοβολίας.
Η έρευνα που ακολούθησε σε αυτοκίνητο Audi αποκάλυψε το κεφάλι ενός ραδιενεργού αλεξικέραυνου στη σχισμή του εφεδρικού ελαστικού του πορτμπαγκάζ, σύμφωνα με τα σερβικά τελωνεία.
Τέτοιες ράβδοι χρησιμοποιούνταν ευρέως στο παρελθόν, αλλά τώρα σε μεγάλο βαθμό αποσυναρμολογούνται.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο συνοριακό πέρασμα Bezdan κοντά στην πόλη Sombor το Σάββατο στις 20:30 τοπική ώρα.
Σε δήλωση των σερβικών τελωνειακών αρχών αναφέρεται ότι είχαν ενεργοποιηθεί τα σταθερά μηχανήματα ελέγχου, καθώς το αυτοκίνητο ελεγχόταν πριν βγει από τη χώρα. Στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκε εκτός από την κεφαλή του αλεξικέραυνου, και μια συσκευή μέτρησης της σύστασης του μετάλλου, μια συσκευή χειρός που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του ιονισμού ακτινοβολίας είχε αντιδράσει σε αυτήν την ουσία.
Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα ραδιενεργού υλικού που εμπλέκεται ή τις επιπτώσεις του, αλλά οι εργαζόμενοι στη συνοριακή διάβαση έλαβαν εντολή να πετάξουν τα ρούχα τους και να υποβληθούν σε προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους.
Ειδικοί από το ινστιτούτο πυρηνικής έρευνας Vinca της Σερβίας φέρεται να μετέφεραν το κεφάλι του αλεξικέραυνου σε ασφαλέστερο μέρος.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) χιλιάδες ραδιενεργά αλεξικέραυνα εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, με την πεποίθηση ότι ενίσχυσαν την πιθανότητα κεραυνών να χτυπήσουν τις ράβδους και όχι τους κοντινούς στόχους.
Το BBC μεταδίδει ότι ο ΔΟΑΕ, σε έκθεσή του πέρυσι ανέφερε ότι «δεν έχουν παραχθεί πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν αυξημένη αποτελεσματικότητα» και πολλές χώρες αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή αυτών των συσκευών. Κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να αφαιρούν τις ραδιενεργές πηγές από τα αλεξικέραυνα που έχουν ήδη τοποθετηθεί.
Ωστόσο, η έκθεση πρότεινε ότι οι περισσότερες ράβδοι εγκαταστάθηκαν πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, όταν δεν είχαν εισαχθεί τα πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας.
Η έκθεση σημειώνει πως δεν υπήρχαν αξιόπιστα δεδομένα για τον συνολικό αριθμό ή τη θέση τους, πόσο μάλλον για την κατάσταση φθοράς ή αποσύνθεσης των προστατευτικών θηκών ή του ραδιενεργού υλικού που περιέχεται στο εσωτερικό.
Παράλληλα υπογραμμίζει, ότι υπάρχον περιπτώσεις κατά τις οποίες κεφαλές ράβδων πωλούνταν ως παλιοσίδερα από εμπόρους που δεν γνώριζαν την ύπαρξη ή την επικινδυνότητά τους.