Εκτενές άρθρο για την προωθούμενη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, φιλοξενεί στην έντυπη έκδοσή της η οικονομική Handelsblatt. Με αφορμή την τελευταία τριμερή στο Ισραήλ με τη συμμετοχή των κκ. Νετανιάχου, Τσίπρα και Αναστασιάδη η εφημερίδα σημειώνει ότι “ήταν ήδη η πέμπτη Σύνοδος Κορυφής της ομάδας αυτής μέσα σε τρία χρόνια. Από τις συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2015 αρχίζει να συγκροτείται ένα είδος συμμαχίας. Με την ίδρυση μιας κοινής γραμματείας με έδρα στην Κύπρο οι τρεις χώρες θέλουν να θεσμοθετήσουν και να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους”.
Αναφερόμενη στα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτά “[…] θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενεργειακή τροφοδοσία της δυτικής Ευρώπης. Ανοιχτό παραμένει όμως μέχρι σήμερα πώς θα μεταφερθεί το αέριο από τις περιοχές εξόρυξης στις χώρες που θα το αγοράζουν. Το πρότζεκτ East Med Pipeline που συζητείται τώρα προβλέπει την κατασκευή αγωγού 1.900 χλμ. κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου. Θα ξεκινάει στις περιοχές εξόρυξης στις ισραηλινές ακτές και θα οδηγεί μέσω Κύπρου και Κρήτης στην Πελοπόννησο. Η διαδρομή θα συνεχίζει στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου ο αγωγός θα συναντά τον σχεδιαζόμενο αγωγό Ποσειδώνα […] ο οποίος θα καταλήγει στο Ότραντο της Ιταλίας απ’ όπου το αέριο θα μπορεί να διοχετεύεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο. […] 1.300 χλμ. του αγωγού θα κατασκευαστούν υποθαλάσσια. Με βάθη που φτάνουν τα 3.000 μέτρα αυτό συνιστά μεγάλη τεχνική πρόκληση”.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ Φρίντμαν ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη τριμερή, το πρότζεκτ έχει μεγάλη σημασία όχι μόνον για ενεργειακούς αλλά και για γεωστρατηγικούς λόγους. “Από την οπτική γωνία των Αμερικανών ο αγωγός αυτός έχει ενδιαφέρον κυρίως στα συμφραζόμενα της ρωσικής κυριαρχίας στην προμήθεια φυσικού αερίου. Μπορεί ο αρχικά προβλεπόμενος όγκος των 10 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου να αντιστοιχεί μόλις στο ένα πέμπτο του North Stream. Παρά ταύτα όμως ο αγωγός θα ήταν μια εναλλακτική για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης η οποία θα σχετικοποιούσε το ρόλο της Ρωσίας ως προμηθευτή”. Το Ισραήλ “[…] βλέπει τον αγωγό ως εργαλείο περιορισμού της επιρροής των αράβων προμηθευτών” ενώ “[…] η Ελλάδα θα μπορούσε όχι μόνον να εισπράττει τέλη μεταφοράς αερίου και να ενισχύσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου αλλά και να αξιοποιήσει τον αγωγό για την κάλυψη των δικών της αναγκών”. Επόμενα βήματα, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, είναι η υπογραφή της συμφωνίας στην Κρήτη και το πράσινο φως από την Κομισιόν που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
“Ο τουρισμός βγάζει την ελληνική οικονομία από την κρίση”
Η Handelsblatt δημοσιεύει επίσης εκτενές ρεπορτάζ για την αγορά ακινήτων σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας με τον τίτλο “Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των αγοραστών”.
“Στον τομέα της ελληνικής τουριστικής οικονομίας, η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Από το 2012 μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Για το 2019 αναμένεται νέο ρεκόρ αφίξεων. Ο τουρισμός εξελίσσεται σε μια όλο και πιο ισχυρή ατμομηχανή που βγάζει την ελληνική οικονομία από την κρίση. Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τον ακινήτων θέλουν μερίδιο από αυτή την πίτα και επενδύουν δισεκατομμύρια σε νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα”.
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος εξηγεί γιατί αυξάνονται αυτό το διάστημα οι επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα: “Οι εξοχικές κατοικίες πολυτελείας στην Ελλάδα αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Algean Properties. […] Σύμφωνα με την Algean, το ενοίκιο (σ.σ. για πολυτελείς κατοικίες) στη Μύκονο κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 11.500 ευρώ την εβδομάδα και στη Σαντορίνη στα 8.000 ευρώ. Μπορεί σε μέρη όπως το Σαν Τροπέ ή την Ίμπιζα τα ενοίκια να είναι υψηλότερα, παρ’ όλα αυτά όμως το κέρδος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο λόγω των συγκριτικά χαμηλών τιμών αγοράς”.
Η κρίση των περασμένων χρόνων έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά ακινήτων επισημαίνει ο δημοσιογράφος: “Όποιος αγοράζει σήμερα στην Ελλάδα, επωφελείται από τα προβλήματα του παρελθόντος. Η οκτάχρονη ύφεση άφησε τα ίχνη της στην ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας, το διάστημα 2009-2017 οι τιμές έπεσαν κατά μέσο όρο κατά 42%. Σε τουριστικές περιοχές η μείωση ήταν μικρότερη και κυμάνθηκε στο 38% περίπου. Την ώρα που το 2017 συνεχίζονταν -έστω και με μικρότερη ένταση- η φθίνουσα πορεία όσον αφορά τις επαγγελματικές στέγες και τις κατοικίες, στα τουριστικά ακίνητα υπήρξε ήδη ανάκαμψη, η οποία συνεχίστηκε και φέτος”.
Ζητούνται οικογένειες στα Αντικύθηρα
Την ώρα που στα μεγάλα ελληνικά νησιά ο τουρισμός ανθεί και η οικονομία τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα ανακάμπτει, στα μικρότερα έχουν άλλα προβλήματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Υπό τον τίτλο “Ζητούνται επειγόντως οικογένειες” η εφημερίδα σημειώνει: “Αδειάζουν τα Αντικύθηρα. Το 2011 το μικρό ελληνικό νησί του Αιγαίου είχε 34 κατοίκους – αυτό έδειξε τότε η απογραφή πληθυσμού. Στο μεταξύ είναι μόλις 24. Για να μη γίνουν ακόμη λιγότεροι ο δήμαρχος Ανδρέας Χαρχαλάκης προσπαθεί τώρα να προσελκύσει νέους κατοίκους. […] Μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία δημιούργησε ένα πρόγραμμα με στόχο να έρθουν νέοι κάτοικοι στα Αντικύθηρα. ‘Ψάχνουμε πρωτίστως ψαράδες, οικοδόμους, αγρότες, αρτοποιούς που θέλουν να βγάλουν εδώ τα προς το ζην’, δήλωσε σε ελληνικά ΜΜΕ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά στις οποίες θα προσφέρεται κάθε μήνα το ποσό των 500 ευρώ. Δεκάδες οικογένειες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον αφού είδαν σχετικό ρεπορτάζ στην ελληνική τηλεόραση. Πέντε από αυτές είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι. Με αυτές θα διπλασιαζόταν ο πληθυσμός του νησιού”.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά
Deutsche Welle