Καθαρά Δευτέρα: Φτιάξτε τη δική σας λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα


Την Καθαρά Δευτέρα, οι Έλληνες τρώνε όλο τους το φαγητό με λαγάνα, ένα πλακέ ψωμί φτιαγμένο με ελαιόλαδο και ταχίνι, που είναι επίσης νόστιμο από μόνο του. Παραδοσιακά ήταν άζυμο αν και πλέον πολλές συνταγές, όπως η παρακάτω, περιλαμβάνουν μαγιά.

Ψωμί Λαγάνα

Για δύο λαγάνες χρειάζεστε:

  • 2 κούπες νερό χλιαρό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 25 γρ μαγιά φρέσκια
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστείτε λίγο περισσότερο)
  • 3 κ.σ ταχίνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ζαχαρόνερο (3 κ.σ. νερό + 1 κ.σ. Ζάχαρη), για το βούρτσισμα
  • 40-50 γρ σουσάμι

Βήματα παρασκευής

1. Ανακατέψτε μαζί το ζαχαρόνερο, τη μαγιά και ένα φλιτζάνι νερό μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύετε και αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.

2. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ και κάντε μια λακούβα στη μέση. Προσθέτετε το ταχίνι, το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο νερό και αρχίζετε να ανακατεύετε τη ζύμη με τα χέρια μας. Προσθέστε το αλάτι και ζυμώστε τη ζύμη για τουλάχιστον 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει πλέον στα χέρια σας.

3. Τυλίξτε τη ζύμη σε μπάλα, καλύψτε τη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα – μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

4. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή έναν πλάστη για να φτιάξετε δύο οβάλ σχήματα πάχους 10-15 mm.

5. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (ή τις πλάθετε απευθείας πάνω στη λαδόκολλα για ευκολότερη μεταφορά) και αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά.

6. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200° C.

7. Αλείψτε τα καρβέλια λαγάνα με ζαχαρόνερο και τρυπήστε τα με τα δάχτυλά σας για να δημιουργήσετε μικρές εσοχές στην επιφάνεια. Πασπαλίζετε με σουσάμι.

8. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.

Καλή Καθαρά Δευτέρα!!!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ