Έλληνες και Αμερικανοί – στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιούσαν εντυπωσιακή άσκηση στην Θράκη ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν.
Τη στιγμή που ο Νίκος Δένδιας υποδεχόταν τον Άντονι Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών για την πραγματοποίηση του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου, στην Θράκη οι κάνες των όπλων και τα πυροβόλα των αρμάτων μάχης έσταζαν καυτό μολύβι.
Τα ελληνικά Leo2Hel με τα αμερικανικά Abrams ξεχύνονταν στο πεδίο βολής Πετροχωρίου, πραγματοποιώντας εντυπωσιακές συνεκπαιδεύσεις τη στιγμή που Έλληνες και Αμερικανοί πεζικάριοι με την συνοδεία των γνώριμων Μ1117 έφερναν σε πέρας σενάρια εμπλοκής σε κατοικημένες περιοχές.
Οι Αμερικανοί βρίσκονται στην περιοχή για κοινές ασκήσεις με τους Έλληνες συναδέλφους τους από τις 10 Φεβρουαρίου με ουλαμό αρμάτων, πυροβολικά και ΤΟΜΑ, με συνολικά 383 άτομα.
Η THRACIAN COOPERATION (Θρακική Συνεργασία) πραγματοποιείται με τη συμμετοχή τμημάτων της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧV ΤΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΕΦΕΣΟΣ»), της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 A/M ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), της XXI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΠΙΝΔΟΣ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ») καθώς και τμημάτων της 2nd Brigade Combat Team της 101st Airborne Division των ΗΠΑ.
Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2023, είναι ΤΑΜΣ επιπέδου Ταξιαρχίας. Κατά την διάρκεια της άσκησης, η οποία θα διεξαχθεί με χρήση πραγματικών πυρών και Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικής Εμπλοκής (ΣΕΤΕ), θα εξεταστεί πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων.
Η Thracian Cooperation αποτελεί μέρος της Αναβαθμισμένης Αμοιβαίας Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA), που υπεγράφη πέρυσι στην Ουάσιγκτον και επικαιροποιήθηκε χθες, στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, από τους Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν, εγκαινιάζοντας τον Στρατηγικό Διάλογο, στον οποίο συμμετείχε υψηλόβαθμη δι-υπηρεσιακή εκπροσώπηση από τις δύο χώρες.
Ο Στρατηγικός Διάλογος υπογραμμίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο χώρες αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία για να αναδείξουν την όλο και ισχυρότερη διμερή και διατλαντική σχέση τους, βασισμένη στις κοινές αξίες και τα συμφέροντά τους και επαναβεβαίωσαν τη βούληση να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς που αφορούν: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Ενέργεια και Περιβάλλον, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Εμπόριο και Επενδύσεις, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Άμυνα και την Ασφάλεια:
«Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν την επικύρωση το 2022 και την έναρξη ισχύος της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ενίσχυσε την ασφάλεια των δύο εθνών και αντικατοπτρίζει μια μακροπρόθεσμη, εμβάθυνση και επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν αμοιβαία την περιφερειακή ασφάλεια με τη διαφύλαξη των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στην Ελλάδα, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτήν ή διέρχονται από αυτήν, συνεργαζόμενες σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Τα δύο μέρη τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των κοινών ασκήσεων και της εμβάθυνσης της διαλειτουργικότητας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την προσήλωση της Ελλάδας να τηρεί υπέρ το δέον τη Δέσμευση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014. Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως τα F-35, που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την αρχική έγκριση ορισμένων έργων βελτίωσης των υποδομών που συζητήθηκαν κατά την 108η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής».