Οι προσπάθειες των Ελλήνων εθελοντών διασωστών στην Τουρκία, έκαναν όλη την χώρα να μιλά γι’ αυτούς


Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι επίλεκτοι διασώστες που επιχειρούσαν στα συντρίμμια της Τουρκίας, μετά από μια μεγάλη μάχη που έδωσαν για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδας (ΕΠΟMΕΑ) και οι Έλληνες Διασώστες (Rescue GR) επέστρεψαν στις 6 το πρωί της Πέμπτης στον Πειραιά.

Οι 35 εθελοντές, μαζί με τον σκύλο διασώστη που επιχείρησαν στα σύνορα Τουρκίας με τη Συρία (Καχρανμαράς) για 3 ημέρες ήταν αποφασισμένοι να επιχειρήσουν και άλλες ημέρες, αλλά με απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης ζητήθηκε από όλες τις χώρες να διακόψουν κάθε επέμβαση στα συντρίμμια για να αναλάβουν οι μπουλντόζες την απομάκρυνση των μπάζων με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πολίτες.

Το δύσκολο ταξίδι των Ελλήνων διασωστών 

Μετά από 2800 χλμ. στο χερσαίο έδαφος της Τουρκίας, από το Αϊβαλί μέχρι τα σύνορα με τη Συρία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καχρανμαράς με πληθυσμό 560.000 κατοίκων, τα 6 επιχειρησιακά οχήματα με τους 35 εθελοντές από την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδας (ΕΠΟΜΕΑ) και οι Έλληνες Διασώστες (Rescue GR) συνέδραμαν σε αρκετές περιπτώσεις στις προσπάθειες ανεύρεσης τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια.

Στις έρευνες συμμετείχε και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος εύρεσης επιζώντων, το θηλυκό λαμπραντόρ “Sugar”.

Στην αποστολή συμμετείχε και το Policenews.gr, με απεσταλμένο τον αστυνομικό συντάκτη και δημοσιογράφο Άγγελο Μπαταγκιώνη, που κατέγραφε λεπτό προς λεπτό τις προσπάθειες των Ελληνικών ομάδων στην ισοπεδωμένη πόλη της Τουρκίας.

Οι αντίξοες συνθήκες και η ελπίδα για διάσωση ανθρώπων

Μετά από 15 ώρες ταξίδι με πλοίο από τον Πειραιά έως τη Μυτιλήνη και κατόπιν απέναντι στο Αϊβαλί, τα 6 πλήρως εξοπλισμένα οχήματα με τους 35 διασώστες και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, διέσχισαν οδικώς την Τουρκία για 24 ώρες χωρίς διακοπή και για 1400 χιλιόμετρα, για να φτάσει στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καχρανμαράς, που ήταν το επίκεντρο των δυο φονικών σεισμών.

Η αποστολή έφτασε αργά το βράδυ της Κυριακής, έστησε σκηνές στον ειδικό χώρο που είχε παραχωρήσει η Τούρκικη Πολιτική Προστασία υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Στο σημείο υπήρχαν όλες οι αποστολές από δεκάδες χώρες που συμμετείχαν στις έρευνες.

Λίγες ώρες μετά, η ομάδα κλήθηκε να συμμετάσχει στο κέντρο της πόλης, σε ένα σημείο που αγνοούνται ακόμα και αυτή τη στιγμή, πάνω από 3000 άτομα.

Η πρώτη επέμβαση έγινε στα χαλάσματα μιας 4όροφης κατοικίας, όπου λίγο νωρίτερα διασώθηκε ένας νεαρός Τούρκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σημείο υπήρχε ακόμα ένα άτομο ζωντανό.

Άμεσα οι Έλληνες Διασώστες (Rescue GR), με ειδικότητα στις καταστροφές από σεισμούς, με τον ειδικό εξοπλισμό της (γεώφωνα) επιχείρησε παράλληλα με την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδας και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για επιζώντες.

Ο σκύλος μετά από 20 λεπτά εξονυχιστικού ελέγχου, εντόπισε ζωντανό άτομο το οποίο υπέδειξε στις ομάδες που επιχειρούσαν στο σημείο.

Λίγα λεπτά αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα) οι διασώστες από την Ελλάδα κλήθηκαν σε άλλο σημείο της πόλης, για την ανεύρεση τυχόν ζωντανών σε 11όροφο κτίριο. Μετά από πολύωρες έρευνες, η Sugar δυστυχώς δεν εντόπισε κάποια ένδειξη για ζωντανό στο συγκεκριμένο κτίριο.

Η δύσκολη Δευτέρα και η ανάσυρση 3 νεκρών, εκ των οποίων 2 παιδιών από τα χαλάσματα

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι ελληνικές ομάδες κλήθηκαν να συνδράμουν στο σημείο “μηδέν” της πόλης Καχρανμαράν. Στο σημείο υπήρχαν έξι 11όροφες πολυκατοικίες, πρόσφατα χτισμένες, στις οποίες διέμεναν χιλιάδες Τούρκοι πολίτες.

Λίγο πριν το μεσημέρι, οι Έλληνες διασώστες σε συνεργασία με τους Κινέζους συναδέλφους τους, ανέσυραν έναν ηλικιωμένο. Στις 3.15 (τοπική ώρα), μετά από δίωρη επιχείρηση απομάκρυνσης των μπάζων, απεγκλώβισαν νεκρή μια 16χρονη κοπέλα. Στο ίδιο σημείο και λίγα μέτρα πιο κάτω, βρέθηκε λίγη ώρα μετά και το άψυχο κορμί του 12χρονου αδερφού της.

Η δύναμη ψυχής των διασωστών και η αντιμετώπιση των Τούρκων

Χωρίς ίχνος φόβου και δισταγμού, τα μέλη της ελληνικής ομάδας (που αποτελούταν από 11 γυναίκες) για δυο 24ωρα επιχειρούσαν στα χαλάσματα με την ελπίδα να ακούσουν έστω και μια φωνή μέσα στους τόνους μπάζων και σιδερικών. Δεν διαμαρτυρήθηκαν σε καμία στιγμή της αποστολής, παρ’ όλο που η θερμοκρασία τη νύχτα έφτανε τους -6 βαθμούς και η υγρασία τρυπούσε ακόμα και τον εξοπλισμό ψύχους που έφεραν όλοι οι διασώστες.

Η ελληνική ομάδα αντιμετωπίστηκε από τους Τούρκους με ιδιαίτερη θέρμη. Πολίτες σταματούσαν τα αυτοκίνητα τους στους δρόμους και έβγαιναν για να χαιρετίσουν την ελληνική αποστολή φωνάζοντας “ευχαριστώ” στα Ελληνικά. Δεκάδες Τούρκοι τους αγκάλιαζαν με δάκρυα στα μάτια και φώναζαν ότι είμαστε “αδέρφια”.

Συγκινητική ήταν και η στιγμή όταν Τούρκοι μοίρασαν από ένα κόκκινο γαρύφαλλο σε όλα τα μέλη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, νεαροί Τούρκοι σταματούσαν και ρωτούσαν αν χρειάζονται νερό ή φαγητό οι διασώστες.

Τα χειροκροτήματα των Τούρκων αστυνομικών και στρατιωτικών στους Έλληνες

Με χειροκροτήματα και ηχητικά από τα όχηματά τους, έδειχναν στο κομβόι των οχημάτων των Ελλήνων διασωστών την χαρά τους που έβλεπαν τους γείτονές τους να βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν.

Σε κάθε ευκαιρία έτρεχαν να ευχαριστήσουν και να αγκαλιάσουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ενώ δεκάδες φορές είπαν ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ως λαοί.

Σε καμία περίπτωση η ελληνική αποστολή δεν κινδύνεψε παρά τα 2800 χιλιόμετρα που διένυσε πηγαίνοντας και κατά την επιστροφή τους.

Στο Αιβαλί υποδέχτηκε τους Έλληνες ο δήμαρχος της πόλης, δίνοντας ως αναμνηστικό δώρο από μια σακούλα με τοπικά γλυκά.

To Policenews.gr έφτιαξε ένα συγκινητικό βίντεο με ένα “ευχαριστώ” για τους εθελοντές διασώστες:


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ