Τράπεζες: Σε ποια τμήματα θα ψαλιδιστεί το προσωπικό


«Μαχαίρι» στο λειτουργικό κόστος καλούνται να βάλουν από τις εποπτικές αρχές και το 2019 οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού τους και της ευθυγράμμισης με τα νέα δεδομένα, μεταξύ αυτών και τη δυσκολία αύξησης της κερδοφορίας. Στο μέτωπο των εργαζομένων, οι πληροφορίες επιμένουν ότι την επόμενη χρονιά θα δουν την πόρτα εξόδου 4.000-5.000 τραπεζοϋπάλληλοι.

Σε αντίθεση, όμως, με τις αποχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, εφεξής αυτές δεν θα συνοδεύονται από «πλούσια» προγράμματα εθελούσιας εξόδου, αλλά μόνο με το ποσό της αποζημίωσης.

Επί της ουσίας, οι υπάλληλοι θα κληθούν από την τράπεζα να κάνουν χρήση των «νέου τύπου» προγραμμάτων αποχώρησης -συμπεριλαμβανομένων και πακέτων part time απασχόλησης- με μικρές αποζημιώσεις, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στο «πακέτο» των απολύσεων. Συρρίκνωση, όμως, θα υπάρξει και στο δίκτυο των καταστημάτων, όπου εκτιμάται ότι το 2019 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κλείσουν αθροιστικά πάνω από 250 καταστήματα.

Νέες… δεξιότητες

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr ότι το 2019 θα αποχωρήσουν εργαζόμενοι, οι οποίοι επί χρόνια ασχολούνταν με τις χορηγήσεις και με σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα (κυρίως στις μονάδες Private Banking), που επί τους παρόντος και τουλάχιστον για το 2019 δεν θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των τραπεζών.

Αντίθετα, η νέα εποχή επιβάλλει την ενίσχυση των μονάδων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Σε αυτό τον τομέα, οι τράπεζες θα χρειαστούν προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις και να ξέρει τα σύγχρονα εργαλεία αντιμετώπισης του ρίσκου», αναφέρει πηγή και προσθέτει: «Ένα σημαντικό ποσοστό του υφιστάμενου προσωπικού δεν διαθέτει τα συγκεκριμένα προσόντα καθώς έχει εκπαιδευθεί σε άλλες εποχές».

Ωστόσο, ακόμη και στο αντικείμενο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η… αγορά έχει μεταφερθεί στις εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν μεν εργασία αλλά όχι μαζικά όπως έκαναν οι τράπεζες από το 1996 έως και το 2008.

Μια ακόμη νέα πηγή εργασίας στις τράπεζες είναι τα τμήματα IT, καθώς η νέα ψηφιακή εποχή αλλάζει άρδην τη σχέση του πελάτη με την τράπεζα. Στόχος, όπως εξηγεί ένας από τους συνομιλητές μας, είναι να μηδενισθεί, στην καλύτερη περίπτωση, ή να περιορισθεί στα άκρως απαραίτητα, η φυσική παρουσία του πελάτη στα καταστήματα.

Εξ ου και οι υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν, απαιτούν στελέχη και εργαζόμενους με ιδιαίτερα προσόντα και εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ