Μικρόβια: Το σφουγγάρι δεν είναι το πιο βλαβερό μέρος στην κουζίνα σας


Όταν πρόκειται για τα σημεία στο σπίτι σας που είναι πιο γεμάτα μικρόβια, το μπάνιο σας έρχεται πιθανώς πρώτα στο μυαλό. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μέρος που αρέσει να συγκεντρώνονται τα βακτήρια: Η κουζίνα σας φιλοξενεί επίσης πολλούς πιθανούς ρύπους. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια «μελέτη μικροβίων» που διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (NSF) το 2011, περισσότερο από το 75% των σφουγγαριών και των πανιών για πιάτα ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα, E. coli και περιττώματα, ενώ μόνο το 9% του μπάνιου. Οι λαβές της βρύσης βρέθηκαν θετικές στα ίδια βακτήρια.

Αν και μπορεί να μην σας εκπλήσσει όταν ακούτε ότι το σφουγγάρι της κουζίνας σας είναι γεμάτο με μικρόβια – κάτι που αναφέρεται ευρέως εδώ και χρόνια – μια πρόσφατη μελέτη φέρνει στο φως ένα άλλο κοινό είδος κουζίνας που πρέπει να προσέχετε: το ραφάκι μπαχαρικών σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί ακόμη και οι συγγραφείς της μελέτης έμειναν έκπληκτοι από τα ευρήματά τους και πώς μπορείτε να εμποδίσετε τα βάζα με τα μπαχαρικά σας να σας αρρωστήσουν.

Ακόμα κι αν είστε περήφανοι που διατηρείτε μια τακτοποιημένη κουζίνα, τα μικρόβια πιθανώς να ανθίζουν εκεί καθώς διαβάζετε αυτό. Η μελέτη NSF διαπίστωσε ότι «τρεις από τις πέντε κορυφαίες εστίες μικροβίων στο σπίτι ήταν στην πραγματικότητα στην κουζίνα». Αυτά περιλαμβάνουν τα προαναφερθέντα σφουγγάρια και κουρέλια πιάτων, τον νεροχύτη της κουζίνας σας και τη δεξαμενή της καφετιέρας σας. (Εάν κρατάτε τα μπολ με φαγητό και νερό του κατοικίδιου ζώου σας στην κουζίνα, μπορείτε να φτιάξετε αυτά τα τέσσερα από τα πέντε hot spots.)

Τι κάνει τις κουζίνες τόσο φιλικά προς τα μικρόβια περιβάλλοντα; «Υπάρχουν βακτήρια στα τρόφιμα και το άγγιγμα μπορεί να τα εξαπλώσει σε άλλες επιφάνειες και να προκαλέσει δυνητικά ασθένειες», είπε η λοιμωξιολόγος Susan Rehm, MD, στην κλινική του Κλίβελαντ. «Τα κοινά βακτήρια που βρίσκονται στην κουζίνα περιλαμβάνουν E.coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, norovirus και ηπατίτιδα Α». Οι ειδικοί τους σημείωσαν ότι ενώ το E. coli και η Salmonella ζουν σε επιφάνειες μόνο για λίγες ώρες, «η ηπατίτιδα Α μπορεί να επιβιώσει για μήνες».

Μια μελέτη που ανατέθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας και δημοσιεύτηκε σε τεύχος Σεπτεμβρίου 2022 του Journal of Food Protection, εξέτασε ποια είδη κουζίνας υπέστησαν τη μεγαλύτερη διασταυρούμενη μόλυνση όταν οι άνθρωποι ετοίμαζαν καρυκευμένα μπιφτέκια γαλοπούλας και προκατασκευασμένες σαλάτες σε μια ποικιλία διαφορετικών χώρων, από μικρές κουζίνες διαμερισμάτων έως μεγάλες κουζίνες διδασκαλίας.

Τα burgers περιείχαν ένα αβλαβές βακτήριο, που χρησιμοποιείται ως βάση για τον νοροϊό, προκειμένου να εντοπιστεί η μόλυνση. Οι επιστήμονες τρύπησαν 12 διαφορετικές επιφάνειες, από πάγκους μέχρι σκεύη, αφού τα γεύματα ήταν έτοιμα. Τα αποτελέσματα; Ενώ οι περισσότερες επιφάνειες βρέθηκαν θετικές για τα βακτήρια 10-20% των φορών, το 48% των βάζων μπαχαρικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την προετοιμασία του burger ήταν θετικά για τον ψευδο-νοροϊό.

«Δεν είχαμε δει στοιχεία μόλυνσης των δοχείων με μπαχαρικά στο παρελθόν», δήλωσε στο Food Safety News ο επικεφαλής ερευνητής Donald Schaffner, καθηγητής στο τμήμα επιστήμης τροφίμων στη Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών Rutgers. “Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τη διασταυρούμενη μόλυνση των επιφανειών της κουζίνας λόγω χειρισμού ωμού κρέατος ή προϊόντων πουλερικών επικεντρώθηκαν σε σανίδες κοπής κουζίνας ή λαβές βρύσης και έχουν παραμελήσει επιφάνειες όπως δοχεία μπαχαρικών, καπάκια κάδων απορριμμάτων και άλλα μαγειρικά σκεύη.”

Αναμενόμενα, οι σανίδες κοπής αποδείχθηκαν οι δεύτερες πιο μολυσμένες επιφάνειες που δοκιμάστηκαν από τους ερευνητές, ενώ τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων ήρθαν στην τρίτη θέση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βακτηρίων στα βάζα με τα μπαχαρικά (καθώς και στις σανίδες κοπής και τους σκουπιδοτενεκέδες) «θα μπορούσαν να οφείλονται στη στενή γειτνίασή τους με την περιοχή στην οποία συνέβη ο χειρισμός μπιφτέκι γαλοπούλας, στην έλλειψη προσπαθειών πλυσίματος των χεριών μεταξύ του χειρισμού αλεσμένη γαλοπούλα και καρύκευμα στα μπιφτέκια με τα μπαχαρικά, η έλλειψη προσπαθειών για τον καθαρισμό ή την απολύμανση των δοχείων με τα μπαχαρικά μετά τον χειρισμό και τον μεγάλο αριθμό φορών χειρισμού των δοχείων», έγραψαν στη μελέτη.

Τι παίρνει το βραβείο για τις λιγότερο μολυσμένες επιφάνειες; «Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις ήταν η λαβή του ψυγείου και οι εσωτερικές επιφάνειες του νεροχύτη, οι οποίες ήταν θετικές λιγότερο από το 10% των φορών». Το συχνό πλύσιμο των χεριών σας είναι πιθανώς αρκετό για να προστατέψετε εσάς και το πεπτικό σας σύστημα. Επιπλέον, σκουπίζετε τα βάζα με τα μπαχαρικά σας με ένα σαπουνόπανο και ένα απολυμαντικό κουζίνας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ