Οι Κρίσεις έγιναν και το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τη νέα σύνθεση της στρατιωτικής ηγεσίας υπό την ηγεσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Ποιοι αποστρατεύθηκαν και ποιοι αναλαμβάνουν τις θέσεις τους.
Ριζικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έφεραν οι Κρίσεις από το ΚΥΣΕΑ, με κορυφαίους αξιωματικούς να αποστρατεύονται και νεότερους, επίσης με «βαριά» βιογραφικά να αναλαμβάνουν τις νευραλγικές θέσεις στο ελληνικό «Πεντάγωνο».
Η προηγούμενη σύνθεση απέδειξε επανειλημμένως την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητά της επί του πεδίου, επιβεβαιώνοντας συνεχώς την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ με μεθοδικές κινήσεις προχώρησε στην εξοπλιστική ενίσχυση και αναβάθμιση των Τριών Κλάδων.
Η παραμονή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για έναν ακόμη χρόνο στον κορυφαίο αρχηγικό θώκο των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ στις ικανότητες του «πρασινοσκούφη», ο οποίος θα ολοκληρώσει την καριέρα του τον Ιανουάριο του 2024 στο ανώτατο αξίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στα τρία χρόνια της θητείας του ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πιστώνεται τον άριστο συντονισμό των τριών Κλάδων κατά τη διάρκεια των κρίσεων με την Τουρκία το 2020, όταν και θωράκισε ταχύτατα και αποτελεσματικά τα σύνορα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο. Η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, η αποφασιστική αντίδραση και οι χειρισμοί κατά την κρίση με το ORUC REIS στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του ίδιου έτους, η δημιουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, αλλά και η ουσιαστική και πολυεπίπεδη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη συνέχεια της επιχείρησης εμβολιασμού του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, είναι ορισμένες από τις πολλές και σημαντικές δράσεις που φέρουν την υπογραφή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Στη θέση του παρέμεινε και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας μόλις έναν χρόνο. Η παραμονή του θεωρούνταν δεδομένη, μιας και η Πολεμική μας Αεροπορία αντιμετωπίζει με απόλυτη επιτυχία τις τουρκικές προκλήσεις στον αέρα του Αρχιπελάγους, ενώ παράλληλα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εξοπλιστική της ενίσχυση και αναβάθμιση των ελληνικών «φτερών» με τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης.
Νέος Αρχηγός ΓΕΝ ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης
Στο Πολεμικό Ναυτικό, η θητεία του πολύπειρου Ναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια. Νέος Αρχηγός ΓΕΝ αναλαμβάνει ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, με στόχο να συνεχίσει ο ελληνικός Στόλος να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους του ΝΑΤΟ και παγκοσμίως και παράλληλα να συνεχίσει την πορεία με την εξοπλιστική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ γεννήθηκε στην Σαλαμίνα το 1963 και εισήχθη στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1982, από την οποία αποφοίτησε και ονομάσθηκε Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1986.
Η επιχειρησιακή του εμπειρία περιλαμβάνει υπηρεσία άνω των 15 ετών σε μονάδες κρούσης του στόλου, εκ των οποίων τα 6 έτη συνολικά ως Κυβερνήτης στο ΠΠ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ III (Ρ-96),στο ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (P-26) και στη Φ/Γ ΥΔΡΑ (F-452)
Έχει υπηρετήσει στη Διεύθυνση Οπλισμού στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ/Γ3) ως Επιτελής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Γραφείο της Κοινοπραξίας ΝΑΤΟ Sea Sparrow στις ΗΠΑ, στη Διεύθυνση Ναυτικών Όπλων στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ/ΔΝΟ) ως Διευθυντής, στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ) ως Διοικητής, Διευθυντής Α’ Κλάδου στο Αρχηγείο Στόλου (ΔΚΑ/ΑΣ).
Ως ανώτατος Αξιωματικός εκτέλεσε τα καθήκοντα του Διευθυντού του Γ’ Κλάδου στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ/ΔΚΓ), τα καθήκοντα του Διοικητού της Διοίκησης Φρεγατών (Δ/ΔΦΓ) καθώς και τα καθήκοντα του Υπαρχηγού στο Επιτελείο του Αρχηγείου Στόλου (Υ/ΑΣ).
Το 2020 προήχθη σε Αντιναύαρχο και μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε ως Υπαρχηγός στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Υ/ΓΕΕΘΑ).
Ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ έχει διέλθει όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβανομένης της Σχολής Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού (ΣΕΑΝ), της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (ΝΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Επίσης είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού Προγράμματος του MSc in COMPUTER SCIENCE (NPS-ΗΠΑ).
Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από το βαθμό του Μετάλλια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Φασουλή και έχει μια κόρη και έναν υιό.
Νέος Αρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης
Στον Στρατό Ξηράς, όπου ο Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης ολοκλήρωσε την τριετή του θητεία, νέος Αρχηγός ΓΕΣ αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, με στόχο να διατηρήσει τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων αξιόμαχη και αποτελεσματική και να συνεχίσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων.
Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ Άγγελος Χουδελούδης γεννήθηκε το 1964, στο χωριό Κυανή του Νομού Έβρου. Εισήλθε το 1982 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1986 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού.
Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του, ενώ έχει παρακολουθήσει αρκετά σχολεία του ΝΑΤΟ σε Γερμανία και Ιταλία και συμμετάσχει σε στρατιωτικές εκπαιδεύσεις του Νορβηγικού και Γερμανικού στρατού.
Επίσης, έχει συμμετάσχει και σε αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, στο Βόρειο Ιράκ, τη Βαγδάτη, το Κουβέιτ και το Αφγανιστάν.
Στον Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων Παρασήμων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων.
Ποιοι έμειναν, ποιοι αναβαθμίστηκαν και ποιοι αποστρατεύθηκαν
Την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, συνήλθε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με τη νέα σύνθεσή του και τη συμμετοχή των αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου, Άγγελου Χουδελούδη και αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου, Ιωάννη Δρυμούση.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε επίσης και την τοποθέτηση των Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων, ως εξής:
Στον Στρατό Ξηράς «διατηρητέοι» κρίνονται οι αντιστράτηγοι Αναστάσιος Σπανός, Δημήτριος Χούπης, Ιωάννης Τσιόπλος, Γεώργιος Κωστίδης, Δημόκριτος Κωνσταντάκος και Σωτήριος Κωστάκογλου. Αποστρατεύεται ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης.
Στο Πολεμικό Ναυτικό «διατηρητέος» κρίθηκε ο αντιναύαρχος Χαρίλαος Παπαδημητρίου, ενώ στην Πολεμική Αεροπορία οι αντιπτέραρχοι Γεώργιος Φασούλας και Γεώργιος Καραδήμας. Αντίστοιχα αποστρατεύονται οι αντιπτέραρχοι Πέτρος Χατζήρης και Κωνσταντίνος Κελλάρης.
Στον βαθμό του αντιστράτηγου προάγονται οι υποστράτηγοι Σπυρίδων Αλφαντάκης, Ανδρέας Κορωνάκης, Σταύρος Παπασταθόπουλος και Πάρις Καπραβέλος. Αποστρατεύονται οι υποστράτηγοι Γεώργιος Χατζηγεωργίου, Κωνσταντίνος Τσιρίδης, Κωνσταντίνος Γούναρης, Ιωάννης Βασιλάκης και Αναστάσιος Αλεξιάδης.
Αντίστοιχα στο Πολεμικό Ναυτικό προάγονται στο βαθμό του αντιναυάρχου, οι υποναύαρχοι Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας, και Φραγκίσκος Λελούδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΓΕ, αποστρατεύεται ο υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης.
Στην Πολεμική Αεροπορία, στο βαθμό του αντιπτεράρχου, προάγονται οι υποπτέραρχοι Γεώργιος Κυριάκου και ο Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Αποστρατεύεται ο υποπτέραρχος Γεώργιος Βαγενάς. Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ οι τοποθετήσεις έχουν ως εξής για τους αντιστράτηγους στο Στρατό Ξηράς: Τσιόπλος, διοικητής 1ης Στρατιάς, Σπανός, γενικός επιθεωρητής Στρατού – διοικητής Δόγματος Εκπαίδευσης, Χούπης διοικητής ΔΕΠ, Κωνσταντάκος διοικητής Δ΄ ΣΣ, Κωστάκογλου διοικητής ΑΣΔΕΝ, Αλφαντάκης διοικητής ΣΕΘΑ, Κορωνάκης υπαρχηγός ΓΕΣ, Παπασταθόπουλος επιτελάρχης ΓΕΣ, Καπραβέλος διοικητής Γ΄ ΣΣ / NRDC-GR. Στο Πολεμικό Ναυτικό τοποθετούνται ο αντιναύαρχος Κατάρας αρχηγός Στόλου και ο Λελούδας υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Στην Πολεμική Αεροπορία τοποθετούνται ο αντιπτέραρχος Κυριάκου Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ και ο αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης διοικητής ΔΑΥ.
Η νέα ηγεσία και οι θέσεις που αναλαμβάνουν οι αξιωματικοί
Αναλυτικά λοιπόν, η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και οι θέσεις που αναλαμβάνουν είναι οι εξής:
- Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
- Αρχηγός ΓΕΣ: Αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης (έως σήμερα Διοικητής 1ης Στρατιάς)
- Αρχηγός ΓΕΝ: Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης (έως σήμερα Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ)
- Αρχηγός ΓΕΑ: Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς
- Διοικητής 1ης Στρατιάς: Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος (έως σήμερα Διοικητής Δ Σώματος Στρατού)
- Αρχηγός Στόλου: Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθεριος Κατάρας (νεοπροαχθείς-έως σήμερα Διοικητής Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης)
- Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας: Αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας (παραμένων)
- Διοικητής Δ Σώματος Στρατού: Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος (έως σήμερα Επιτελάρχης ΓΕΣ)
- Διοικητής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου: Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης (έως σήμερα Διοικητής ΑΣΔΕΝ)
- Υπαρχηγός ΓΕΣ: Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης (νεοπροαχθεις)
- Διοικητής Γ Σώματος Στρατού/ NRDC-GR :Αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος (νεοπροαχθείς)
- Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ: Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας (νεοπροαχθείς-έως σήμερα Διευθυντής Δ Κλάδου ΓΕΕΘΑ)
- Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ: Αντιπτέραρχος Γεώργιος Κυριάκου (νεοπροαχθείς-έως σήμερα Υπαρχηγος ΑΤΑ)
- Επιτελάρχης ΓΕΣ: Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος (νεοπροαχθείς)
- Διοικητής ΑΣΔΕΝ: Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου (έως σήμερα Διοικητής Γ Σώματος Στρατού/ NRDC-GR)
- Γενικός Επιθεωρητής Στρατού- Διοικητής Δόγματος Εκπαίδευσης:Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, (έως σήμερα Διοικητής Σχολής Εθνικής ‘Αμυνας (ΣΕΘΑ))
- Διοικητής Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ): Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης
- Διοικητής Σχολής Εθνικής ‘Αμυνας (ΣΕΘΑ): Αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης (νεοπροαχθείς)
- Διοικητης Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ): Αντιναύαρχος Χαρίλαος Παπαδημητρίου (παραμένων)
- Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ: Αντιπτέραρχος Γεώργιος Καραδήμας(παραμένων)
- Διοικητής ΔΑΥ: Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης (νεοπροαχθείς-έως σήμερα Υπαρχηγός ΓΕΑ).