Πώς θα κάνετε οικονομία στη χρήση του θερμοσίφωνα


Με την ακρίβεια και την οικονομική αφαίμαξη που έχει υποστεί το μέσο ελληνικό νοικοκυριό κάθε σπιτικό προσπαθεί να μαζέψει τις μηνιαίες του δαπάνες προκειμένου να μπορέσει να βιοποριστεί με αξιοπρέπεια.

Μια από τις πλέον ενεργοβόρες οικιακές συσκευές είναι ο θερμοσίφωνας ο οποίος καίει πολύ ρεύμα τον οποίο πολλές φορές ανάβουμε ξεχνώντας να τον κλείσουμε.

Σύμφωνα με το βρετανικό οργανισμό εξοικονόμησης ενέργειας «Energy Saving Trust», ένα 50% περίπου της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό αξιοποιείται για τη θέρμανση του νερού.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές πολύ απλές οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε, προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση του μπόιλερ ή του θερμοσίφωνα και να γλιτώσουμε κάποια χρήματα στην ενέργεια, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα ζωής μας.
Μπόιλερ και θερμοσίφωνας – Οι διαφορές

Στην Ελλάδα, το πιο γνωστό είδος λέβητα που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, ο οποίος και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ρεύματος, αλλά συνήθως είναι αναμμένος μόνο για 30-40 λεπτά μέσα στη μέρα.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι επίσης πολύ διαδεδομένοι στην ηλιόλουστη χώρα μας, διότι, παρά τα αρχικά μεγάλα έξοδα που απαιτούνται για την εγκατάσταση, τροφοδοτούνται μονάχα με το φως του ηλίου και άρα δεν καταναλώνουν ρεύμα ή κάποιο καύσιμο.

Μια τρίτη επιλογή, η οποία τα τελευταία χρόνια προτιμάται από όλο και περισσότερα νοικοκυριά είναι το μπόιλερ λεβητοστασίου, το οποίο τοποθετείται συνήθως κοντά στο λεβητοστάσιο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το ζεστό νερό που κυκλοφορεί ούτως ή άλλως στις σωληνώσεις όταν έχουμε αναμμένο το καλοριφέρ.

Φυσικά, σε πολλά σπίτια το νερό μπορεί να ζεσταθεί και από το λέβητα του καλοριφέρ και από το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κάποιες φορές υπάρχει και ηλιακός θερμοσίφωνας. Στην πρώτη περίπτωση καλείται μπόιλερ διπλής και στη δεύτερη μπόιλερ τριπλής ενέργειας.

Θερμοσίφωνας – Η σωστή θερμοκρασία

Συχνά, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις στο θερμοσίφωνα τού επιβάλλουν να ζεσταίνει το νερό, μέχρι αυτό να φτάσει στους 70 ή και 75 βαθμούς Κελσίου.

Προφανώς, κανείς δεν κάνει μπάνιο σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, αλλά το νερό φτάνει σε αυτή τη θερμοκρασία προκειμένου να παραμείνει ζεστό, σε περίπτωση που χρειαστεί να πλυθούν πολλά άτομα, το ένα μετά το άλλο.

Όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που μένει μόνος του ή με ένα ζευγάρι, τότε ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας πάει χαμένο.

Έτσι, οι ειδικοί συστήνουν πως μια θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου είναι αρκετή για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, χωρίς πίεση χρόνου, ειδικά εάν μένετε μόνοι σας. Από την άλλη, μια οικογένεια μπορεί να επιλέξει μία θερμοκρασία γύρω στους 65 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε να υπάρχει ζεστό νερό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Θερμοσίφωνας – Η σωστή χρήση

Όσοι έχουν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ήδη γνωρίζουν πως πρέπει να ανοίγουν το θερμοσίφωνα μόνο όταν τον χρειάζονται, όμως για το μπόιλερ λεβητοστασίου και τα καλοριφέρ κυκλοφορούν διάφορες παραφιλολογίες.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να έχουν το μπόιλερ ή τα καλοριφέρ τους ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε μία χαμηλή θερμοκρασία, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουν καύσιμα και ενέργεια.

Η λογική πίσω από αυτή τη μέθοδο είναι πως η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία από μια ψυχρή εκκίνηση είναι μεγαλύτερη από εκείνη που καταναλώνεται εάν διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όπως, μάλιστα, εξηγεί ο ειδικός του σε θέματα θέρμανσης, Τζο Άλσοπ, στον Guardian «αυτή η μέθοδος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Αντιθέτως, εάν ανοίγουμε το μπόιλερ ή το θερμοσίφωνα για συγκεκριμένα διαστήματα μέσα στη μέρα, π.χ για δύο ώρες, θα εξοικονομήσουμε κατά μέσο όρο 150 ευρώ το χρόνο».

Πηγή: ieidiseis.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ