Η ελληνική αμυντική ισχύς αλλά και οι διεθνείς συνέπειες που θα είχε μια ακραία επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο «τρομάζουν» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει ένα «θερμό» επεισόδιο, εξηγεί μιλώντας στο Newsbomb.gr ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης
Τους λόγους για τους οποίους δεν θα συνέφερε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, μίλησε διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης.
Το ενδεχόμενο η Τουρκία να παρασύρει την Ελλάδα σε ένα «θερμό» επεισόδιο λίγο πριν τις εκλογές και στις δύο χώρες, όπως εκτιμά ο καθηγητής βρίσκεται πολύ μακριά από το να συμβεί. «Είναι πάρα πολύ μακριά το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου. Έχει πάρα πολλές προϋποθέσεις που αυτή τη στιγμή δεν πληρούνται», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Φίλης.
Όπως επεσήμανε ο έμπειρος διεθνολόγος, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι έκβαση θα έχει μια κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει με την Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρή αποτρεπτική δύναμη , είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση της Τουρκίας και δεν έχει άλλους εχθρούς. Δε νομίζω ότι θα ήταν μια σώφρων επιλογή», εξηγεί ο κ. Φίλης.
Αποτρεπτικό είναι επίσης το γεγονός για την Άγκυρα ότι θα κληθεί να δικαιολογήσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια στους διεθνείς εταίρους της και ειδικά τις ΗΠΑ που συνεχώς τον περιορίζουν για το τι μπορεί να κάνει και τι όχι με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, υπάρχει περίπτωση η τουρκική πλευρά να θέλει να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι προκάλεσε δήθεν το θερμό επεισόδιο και αναγκάστηκε να απαντήσει όντας σε άμυνα για να πείσει τις άλλες χώρες ότι τελικά δεν ευθύνεται αυτή, αλλά ακόμα και αυτό το σενάριο αποτελεί μια κίνηση στην οποία δύσκολα θα προχωρούσε η Τουρκία.
Αλλά ούτε και η Ελλάδα θα «τσίμπαγε» εύκολα στις ακρότητες και τις προβοκάτσιες των Τούρκων: «Είναι μαθημένη η Ελλάδα μετά τα Ίμια. Έχει φτιάξει μια πολιτική με πολλά σενάρια και υποσενάρια για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Τούρκοι», επισημαίνει ο κ. Φίλης
Ωστόσο ο καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν ο Ταγίπ Ερντογάν «βρεθεί σε μια τόσο απελπιστική κατάσταση και έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του» τότε μπορεί να κάνει τα πάντα. «Όμως η πρόκληση επεισοδίου με την Ελλάδα δεν θα είναι η προτεραιότητά του», συμπληρώνει.
Τι σημαίνει η ρηματική διακίνηση της Αθήνας στη Λιβύη για τις έρευνες νότια της Κρήτης
Ο Κωνσταντίνος Φίλης αναφέρθηκε και στη Ρηματική Διακίνηση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης το ΥΠΕΞ στην πρεσβεία της Λιβύης, με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT.
Όπως είπε αποτελεί «μια αυτονόητη διπλωματική κίνηση και μια απάντηση από πλευράς Ελλάδας στην αντίστοιχη ρηματική διακίνηση των Λίβυων, η οποία ήταν εμπνευσμένη από την Τουρκία και δεν έχει σχέση με την νομική πραγματικότητα».
Για την ενόχληση της Λιβύης όσον αφορά στις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, ο κ. Φίλης υπογραμμίζει ότι δεν σχετίζεται με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος αλλά περισσότερο σηματοδοτεί μια ενόχληση που έχει να κάνει με τουρκικό δάκτυλο.
«Οι Λίβυοι λένε ότι έχουν δικαιώματα στην περιοχή αλλά αν πήγαιναν σε ένα διεθνές δικαστήριο, στο σημείο που διεξάγονται σήμερα οι έρευνες είναι καθαρά ελληνική υφαλοκρυπίδα, παρότι δεν είναι καθορισμένο με συμφωνία. Αυτο το γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι», ξεκαθαρίζει ο κ. Φίλης
Μάλιστα ο διεθνολόγος τόνισε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια κάτι το οποίο όπως είπε μετατίθεται για μετά τις εκλογές, «θα διεμβολήσει ακόμη περισσότερο το τουρκολιβυκό σύμφωνο και θα το καταστήσει περαιτέρω κοινό γράμμα».
Το τρίπτυχο της ελληνικής πολιτικής όπως εξήγησε είναι:
- Αξιοποίηση του όποιου ορυκτού πλούτου
- Κατοχύρωση συμφερόντων και αποτροπή δημιουργία τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας (ή από πλευράς Λιβύης μέσω Τουρκίας)
- Να γίνει η πολυπόθητη επέκταση των χωρικών υδάτων μετά τις εκλογές