Ληστεία στη Rolex: Τα ρολόγια «frankenstein» και οι τιμές τους 


Aυτή τη στιγμή η Rolex είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες πολυτελείας στον κόσμο και τα ρολόγια της γίνονται αντικείμενο πόθου σε όλον τον κόσμο. Θεωρείται μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή ένα Rolex αποτελεί επένδυση, εάν αναλογιστούμε το γεγονός ότι τα εν λόγω ρολόγια αποκτούν σημαντική υπεραξία κατά την πώλησή τους στη δευτερογενή αγορά.

Επί της ουσίας, για να εντοπιστούν τα ρολόγια τα οποία εκλπάπησαν προσφάτως από την οδό Κολοκοτρώνη 1, θα πρέπει ο εκάστοτε νέος ιδιοκτήτης τους –και εφόσον δεν συλληφθούν οι δράστες της ληστείας για να ανακτηθεί η λεία τους–, να προσφύγει στην επίσημη αντιπροσωπεία της Rolex ή σε κάποιον επίσημο μεταπωλητή της Rolex στη χώρα μας, προκειμένου να ζητήσει επισκευή, ή οποιαδήποτε άλλη εργασία και υπηρεσία σχετίζεται με το ρολόι του.

Ο διαμελισμός των ρολογιών και τα Frankenwatches

Το πιθανότερο όμως είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Όχι μόνο διότι κανείς από τους νέους ιδιοκτήτες των ρολογιών δεν θα προσφύγει σε επίσημο σημείο επισκευής και αντιπροσώπευσης, αλλά και γιατί –όπως ανέφεραν στο Capital.gr άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην πώληση ρολογιών–, το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τα ρολόγια διαμελίζονται. Στη συνέχεια τα μέρη των ρολογιών αυτών αναμειγνύονται με ρολόγια ρέπλικες, ούτως ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα.

Συχνές είναι οι περιπτώσεις μάλιστα κατά τις οποίες παραποιούνται και τα συνοδευτικά έγγραφα των ρολογιών με τρόπο τέτοιο που να πωλούνται κατά έναν τρόπο σχεδόν “γνήσια”. Ο όρος “Frankenwatch” χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ρολόι που δεν είναι στην αρχική του κατάσταση ή πιθανώς διαθέτει πλαστά εξαρτήματα. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το καντράν μπορεί να προέρχεται από ένα μοντέλο, οι δείκτες από ένα άλλο, και εν ολίγοις ένα ρολόι μπορεί να έχει δημιουργηθεί από τυχαία μέρη.

Τα Frankenwatches πωλούνται αρκετά συχνά μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών και διακεκριμένων ηλεκτρονικών ιστοτόπων όπως το eBay, εντοπίζονται κυρίως σε περιπτώσεις ρολογιών vintage που απαιτείται η προσθήκη ανταλλακτικών από άλλα ρολόγια λόγω παλαιότητας και ανάγκης συντήρησής τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει αντίστοιχα και με σπάνια ή με ρολόγια ανώτερης ποιότητας.

Ένα ρολόι Frankenwatch, με την πραγματική έννοια του όρου, δεν είναι απαραίτητα αυτό που έχει πλαστογραφηθεί ή ένα γνήσιο ρολόι στο οποίο έχουν προστεθεί άλλα εξαρτήματα. Αντίθετα, σκεφτείτε το ως ένα ρολόι που έχει δημιουργηθεί με μία διάταξη εξαρτημάτων που δεν θα προερχόταν ποτέ από το εργοστάσιο. Πλέον όμως και λόγω της υψηλής ζήτησης που υφίσταται κυρίως στην περίπτωση της Rolex, όπου η διαθεσιμότητα είναι την ίδια στιγμή εξαιρετικά περιορισμένη, η λογική των frankenwatches εφαρμόζεται και για την ανάμειξη κομματιών ενός ρολογιού ρεπλίκα με εξαρτήματα από ένα γνήσιο ρολόι και στον αντίποδα ενός γνήσιου ρολογιού με εξαρτήματα ενός ρολογιού ρεπλίκα.

Το αποτέλεσμα μάλιστα όπως μας πληροφορούν άνθρωποι της αγοράς, είναι συχνά τόσο πιστό που εάν δεν ανοιχτεί το ρολόι στο service, είναι σχεδόν αδύνατος ο εντοπισμός του με γυμνό μάτι.

Σε ό,τι αφορά τον μοναδικό σειριακό αριθμό -απαραίτητος για την ταυτοποίηση κάθε ρολογιού- βρίσκεται στην περίπτωση της Rolex μεταξύ των μεταλλικών ωτίδων που συγκρατούν το λουράκι του ρολογιού.

Διαδικασία ελέγχου και η σημασία του σειριακού αριθμού

Να σημειωθεί πάντως ότι τόσο στην περίπτωση της Rolex αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις εταιρειών ανά τον κόσμο που παράγουν ρολόγια αξίας, υφίσταται βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται οι σειριακοί αριθμοί όλων των ρολογιών, γεγονός που σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό καθιστά δυνατό τον εντοπισμό της διαδρομής τους.

Ταυτόχρονα όμως υφίστανται και ανεξάρτητες βάσεις και φορείς ελέγχου γνησιότητας όπως είναι το The Watchregister, με δυνατότητα να πιστοποιήσουν τη γνησιότητα ή την προέλευση ενός ρολογιού, με σκοπό την προστασία ενός αγοραστή κατά την απόκτηση ενός προϊδιόκτητου ρολογιού. Η υπηρεσία μέσω πλατφορμών όπως η συγκεκριμένη, είναι χρεώσιμη και κοστίζει 10 λίρες (11,3 ευρώ) συν τον αναλογούντα φόρο.

Οι τιμές πώλησης ενός Rolex στη δευτερογενή αγορά

Το τελευταίο διάστημα και ιδίως μετά την πανδημία η διαθεσιμότητα κυρίως σε ρολόγια της Rolex αλλά και σε συγκεκριμένα μοντέλα άλλων εταιρειών όπως το Royal Oak της Audemars Piguet αλλά και το Nautilus της Patek Philippe περιορίστηκε, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση εκτοξεύθηκε.

Ειδικότερα, τον περασμένο Μάρτιο η τιμή ενός μεταχειρισμένου Rolex Daytona άγγιξε τα 48.500 δολάρια. Σταδιακά οι τιμές στη δευτερογενή αγορά άρχισαν να εξορθολογίζονται και σύμφωνα με το WatchCharts το ίδιο ρολόι κοστίζει πλέον για αγορά από δεύτερο χέρι, 30.000 δολάρια. Για να αντιληφθούμε τη διαφορά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τρέχουσα τιμή λιανικής βάσει του τιμοκαταλόγου της Rolex ανέρχεται στα 14.500 δολάρια για το μοντέλο με ατσάλινη κάσα και μπρασελέ.

Οι τιμές των ρολογιών Rolex στη δευτερογενή αγορά εκτοξεύτηκαν στα ύψη τους πρώτους μήνες του 2022, για να μειωθούν σταδιακά έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, η αξία ενός Rolex ως επένδυση έχει ξεπεράσει άλλα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός και το χρηματιστήριο την τελευταία δεκαετία.

Το μέγεθος και η ανάπτυξη της αγοράς είναι τέτοια, που για παράδειγμα στο Chrono24 την πιο δημοφιλή και διεθνώς αναγνωρισμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοραπωλησιών πολυτελών ρολογιών όπου συμμετέχουν επενδυτές όπως ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Bernard Arnault (επικεφαλής του ομίλου Louis Vuitton) – περίπου το 25% των αναζητήσεων σχετίζονται με τη μάρκα Rolex. Περίπου το 14% των πωλήσεων της πλατφόρμας προέρχεται από ρολόγια Rolex και το 80% αυτών είναι μεταχειρισμένα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ