Ο κορμός σοκολάτας είναι το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Σερβίρεται κυρίως σε γαλλόφωνα κράτη και ενώ φαίνεται ένα δύσκολο γλύκισμα στην πραγματικότητα αν έχετε μια άνεση με τη ζαχαροπλαστική μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι. Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου δεν περιέχει ζάχαρη οπότε όσοι προσέχουν τη σιλουέτα τους ή έχουν διαβήτη θα μπορέσουν να το απολαύσουν χωρίς ενοχές. (Τούρτα με αφράτη κρέμα και φρούτα του δάσους)
Υλικά για τον κορμό σοκολάτας
Για τον κορμό
- 150 γρ. μπισκότα χωρίς ζάχαρη
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 250 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
- 2 κ.σ. Slimfix υγρό γλυκαντικό με στέβια
- 1 κ.σ. κονιακ
- 40 γρ. κακάο κοσκινισμένο
- 40 γρ. φουντουκια
- 100 γρ. κάστανα (10 βρασμένα ή ψητά κάστανα)
Για την επικάλυψη
- 125 γρ. γιαούρτι
- 125 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
- 5 σταγόνες Slimfix υγρό γλυκαντικό με στέβια
Για τον κορμό
- Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τον κορμό με στέβια πρέπει να είναι χωρίς ζάχαρη και σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα ή ψητά κάστανα απογειώνουν τον σοκολατένιο κορμό χωρίς ζάχαρη.
- Κόβουμε κάστανα και φουντούκια σε χοντρά κομμάτια.
- Σπάμε τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα κάστανα, τα φουντούκια, τα μπισκότα και κοσκινίζουμε το κακάο πάνω σε αυτά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και την λιώνουμε σε μπεν μαρι.
- Μέσα στο γιαούρτι βάζουμε το υγρό γλυκαντικό με στέβια Slimfix.
- Προαιρετικά προσθέτουμε το κονιάκ.
- Τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στην λιωμένη σοκολάτα.
- Με μια μαρίζ ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας στα υπόλοιπα υλικά (μπισκότα, κάστανα κλπ).
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μια μαρίζ ώστε να ντυθούν με την λιωμένη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε αρκετά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μάζα σοκολατένια.
- Το μείγμα για κορμό χωρίς ζάχαρη θα μοιάζει με μαλακή ζύμη.
- Βάζουμε τον κορμό σε μεμβράνη κουζίνας ή σε αντικολλητικό χαρτί και πλάθοντας του δίνουμε κυλινδρικό κλασικό σχήμα από κορμό κλασικό.
Σχήμα και τύλιγμα του κορμού σοκολάτας
- Απλώνουμε δυο κομμάτια μεμβράνη κουζίνας στον πάγκο.
- Κατά μήκος της μακριάς πλευράς της μεμβράνης, αφήνουμε μεγάλες κουταλιές από μείγμα για κορμό.
- Γυρίζουμε την μεμβράνη ώστε να καλυφθεί ο κορμός και να μπορούμε να πιάσουμε το ρολό χωρίς να λερώσουμε τα χέρια.
- Πιέζουμε το μείγμα να γίνει συμπαγής ο κορμός.
- Τυλίγουμε σε ρολό με την βοήθεια της μεμβράνης.
- Στρίβουμε τις άκρες σαν καραμέλα, ώστε να διορθώσουμε το κυλινδρικό σχήμα του κορμού με την πίεση των χεριών.
- Ακουμπάμε τον κορμό σε δίσκο και τον παγώνουμε στο ψυγείο να σφίξει.
- Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει για περίπου 1 ώρα.
Επικάλυψη για τον κορμό σοκολάτας
- Λιώνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπεν μαρι. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες ηλιέλαιο κι ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε το γιαούρτι και το γλυκαντικό.
- Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε τον κορμό.
- Γαρνίρουμε με την επικάλυψη χωρίς ζάχαρη, αλείφοντάς την ολόγυρα στον κορμό με σπάτουλα η κουτάλι. Με ένα πιρούνι τραβάμε γραμμές ώστε να σχηματιστεί φλοιός κορμού.
- Διατηρούμε τον κορμό χωρίς ζάχαρη στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
- Γαρνίρουμε με ρόδι κατά το σερβίρισμα.
Tips
- Αν ο κορμός είναι πολλές ώρες στο ψυγείο αφήστε τον 15’ σε θερμοκρασία δωματίου και μετά σερβίρετε κανονικά το γιορτινό γλυκό χωρίς ζάχαρη.
- Ο κορμός διατηρείται στο ψυγείο για πολλές ημέρες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες.
- Προαιρετικά πασπαλίζουμε τον κορμό σοκολάτας με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια. Όμως μπορούμε να γαρνίρουμε τον κορμό με επικάλυψη σοκολάτας και ρόδι, για πιο πλούσιο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο γιορτινό τραπέζι.