Πριν σας δώσουμε τη συνταγή για το Χριστόψωμο ας μάθουμε λίγα πράγματα για αυτό.
Χριστόψωμο, σύμφωνα με την παράδοση, φτιάχνουν οι νοικοκυρές τα Χριστούγεννα. Συνήθως είναι απλό, συμβολικό, περίτεχνο με τα σχέδια, τα λουλούδια και το σταυρό που φτιάχνουν κάποιοι, λίγο γλυκούτσικο για να έχουμε γλυκιά ζωή, με ξηρούς καρπούς πάνω του για την αφθονία και την ευζωία του «σπιτιού» και πρέπει να κόβεται με το χέρι του νοικοκύρη πάντα γιατί το «σίδερο» (μαχαίρι) είναι σκληρό και το «πληγώνει».
Πώς θα το φτιάξετε:
Υλικά
440 γρμ. αλεύρι
8 γρμ. μαγιά στιγμής ή 15 gr. νωπή
60 ml. πετιμέζι
350 ml. χλιαρό νερό
1 κ.τ.γ. ζάχαρη
1 κ.τ.γ. κανέλα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Σουσάμι
Αμύγδαλα
Πώς θα το φτιάξετε:
Σε ένα λεκανάκι κοσκινίστε το αλεύρι, κάντε μια λακκούβα προσθέστε την μαγιά, την ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό, περίπου μισό φλιτζάνι, το νερό, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφήστε στην άκρη για 30 λεπτά, κατόπιν προσθέστε την κανέλα, το πετιμέζι, το υπόλοιπο νερό, το ξύσμα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αλάτι και ζυμώστε μέχρι να πάρετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Πλάστε ένα καρβελάκι αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο και νερό, πασπαλίστε με σουσάμι.
Αφήστε το καρβελάκι να φουσκώσει για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο.
Βυθίστε τα αμύγδαλα στην ζύμη σε όλη την επιφάνεια.
Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 175°C μέχρι να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά.
Αν θέλετε μόλις βγει από τον φούρνο ζεστό αλείφετε με μέλι.
Κόψτε το Χριστόψωμο με το χέρι στο χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό γεύμα και χαρίστε υπέροχες αναμνήσεις στα παιδιά σας.
Αν δεν έχετε πετιμέζι χρησιμοποιήστε μέλι.
Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε λίγη ζύμη και να στολίσετε το Χριστόψωμο με πλουμίδια!
Καλά Χριστούγεννα!