Για άτομα με διαβήτη τύπου 2 (T2D), η παρέμβαση διαλείπουσας νηστείας (IF) με Κινεζική Ιατρική Διατροφική Θεραπεία (CMNT) είναι αποτελεσματική για την επίτευξη ύφεσης του διαβήτη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 14 Δεκεμβρίου στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Η διαλειμματική νηστεία συμβάλλει στη μείωση του διαβήτη
Ο Xiao Yang, Ph.D., από το Hunan Agricultural University στην Changsha της Κίνας και οι συνεργάτες του εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του IF στο T2D. Οι συμμετέχοντες ηλικίας 38 έως 72 ετών με διάρκεια T2D από ένα έως 11 έτη και χρήση αντιδιαβητικού παράγοντα ή/και ένεση ινσουλίνης κατανεμήθηκαν τυχαία σε CMNT, που αποτελούνταν από έξι κύκλους πέντε ημερών διαλείπουσας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων ακολουθούμενη από 10 ημέρες ad libitum δίαιτα, ή μια ομάδα ελέγχου (36 σε κάθε ομάδα).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με την ολοκλήρωση της τρίμηνης παρέμβασης και της τρίμηνης παρακολούθησης, το 47,2 και 2,8 τοις εκατό των συμμετεχόντων στις ομάδες CMNT και ελέγχου, αντίστοιχα, πέτυχαν ύφεση, που ορίζεται ως ένα σταθερό επίπεδο γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c) χαμηλότερο από 6,5 τοις εκατό για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διακοπή όλων των αντιδιαβητικών φαρμάκων (αναλογία πιθανοτήτων, 31,32). Το μέσο σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 5,93 και 0,27 kg στις ομάδες CMNT και ελέγχου, αντίστοιχα. Συνολικά, το 44,4 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην ομάδα CMNT πέτυχε παρατεταμένη ύφεση μετά από παρακολούθηση 12 μηνών, με επίπεδο HbA1c 6,33 τοις εκατό. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, το κόστος φαρμακευτικής αγωγής της ομάδας CMNT ήταν 77,22 τοις εκατό χαμηλότερο (60,4 έναντι 265,1 κινεζικών γιουάν/μήνα).
«Το πρόγραμμα επέτρεψε σχεδόν στους μισούς συμμετέχοντες να επιστρέψουν σε μια μη διαβητική κατάσταση και να διακόψουν τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων και αυτά τα αποτελέσματα κράτησαν τουλάχιστον ένα χρόνο», γράφουν οι συγγραφείς.