Ρέθυμνο: άρκαλος κοιμόταν του καλού καιρού στο χαλάκι της εισόδου – Δεν πτοήθηκε από τον ερχομό των ιδιοκτητών


Έκπληκτη έμεινε μια οικογένεια στο Ρέθυμνο, όταν επιστρέφοντας στο σπίτι της λίγο μετά το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης (8/12), στην περιοχή των Περιβολίων, βρήκε έναν περίεργο και ογκώδη επισκέπτη να κοιμάται στο χαλάκι της εισόδου. Ήταν ένα μεγαλόσωμο ζώο, άγνωστο στα μέλη της οικογένειας, και η εικόνα του όπως ήταν αναμενόμενο αρχικά τους προκάλεσε φόβο. (Γάτα βρίσκει τις πιο ευφάνταστες κρυψώνες, θα την βρείτε;)

Η παρουσία ανθρώπων δεν φάνηκε να ανησύχησε τον άρκαλο (σ.σ. είναι ο ασβός της Κρήτης) ο οποίος παρέμεινε ανενόχλητος στην θέση του. Όταν κλήθηκε συγγενικό άτομο από την οικογένεια για να δει περί τίνος πρόκειται εκείνος αναγνώρισε πως ήταν άρκαλος. Ενημερώθηκε η αστυνομία, πήγε στο σημείο αλλά ως μη αναρμόδια αρχή κλήθηκε το Δασαρχείο, υπάλληλοι του οποίου μετέβησαν στα Περβόλια και γνωρίζοντας τον τρόπο διαχείρισης παρέλαβαν με ειδικό κλουβί το μεγαλόσωμο ζώο. Παρότι δεν καταφέραμε να μάθουμε τι απέγινε ο άρκαλος, εικάζεται ότι μεταφέρθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Ηράκλειο, προκειμένου να εξετάσουν οι ειδικοί εάν χρειάζεται ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

Η οικογένεια στης οποίας το σπίτι βρήκε καταφύγιο το ζώο, μπορεί αρχικά να τρόμαξε, όμως στην συνέχεια και μέχρι την παραλαβή του από τους υπαλλήλους του Δασαρχείου, τους κατέκτησε, σύμφωνα με το rethnea.gr.

«Επιστρέψαμε με την κόρη μου στο σπίτι γύρω στις 3 το απόγευμα. Είδαμε αυτό το άγνωστο ζώο να κοιμάται στο χαλάκι της εισόδου. Στην αρχή φοβηθήκαμε, τρομάξαμε, σαστίσαμε. Όμως βλέποντας το να σηκώνει το κεφαλάκι του, να μας κοιτάζει και να μην κάνει καμία επιθετική κίνηση αλλά και εμείς δεν το πειράξαμε, το συμπαθήσαμε .Ήταν όμορφο. Θα θέλαμε να μάθουμε την τύχη του μετά που το πήραν από δω», μας είπε η κάτοικος του σπιτιού.

Όπως ενημέρωσε τόσο υπάλληλος του δασαρχείου όσο και επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, οι άρκαλοι στην προσπάθεια να αναζητήσουν τροφή φτάνουν σε κατοικημένες περιοχές. Είναι μεν ακίνδυνοι αρκεί να μην τους πειράξει κάποιος. Αν όμως νοιώσουν απειλή από τον άνθρωπο, σε περίπτωση που τους πειράξει, γίνονται επικίνδυνοι, έχουν πολύ ισχυρούς κυνόδοντες και το δάγκωμα τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Λίγα λόγια για τον άρκαλο

Ο ασβός της Κρήτης ή άρκαλος (επιστ. Meles meles arcalus) αποτελεί ενδημικό υποείδος του κοινού ασβού. Είναι σαρκοφάγο θηλαστικό που θυμίζει αρκούδα με κοντά πόδια και σχετικά μακρύ σώμα (70-95 εκατοστά) και κοντή ουρά (15 εκατοστά), ενώ φτάνει σε βάρος τα 20 κιλά. Έχει τρίχωμα κοντό, πυκνό και σκληρό ασημόλευκο στη ράχη, στα πλευρά και την ουρά. Φέρει μια χαρακτηριστική λευκή ταινία που ξεκινά από το άκρο του ρύγχους του και φτάνει ως το πίσω μέρος της κεφαλής. Στις δύο πλευρές υπάρχουν, παράλληλα, δύο άλλες ταινίες με καφέ σκούρα απόχρωση, οι οποίες περνάνε πάνω από τα μάτια θυμίζοντας κλέφτη.

Είναι ζώο παμφάγο, τρώει λαγούς, κουνέλια, αρουραίους, ποντίκια, σκουλήκια, ρίζες, φρούτα (τα αμπέλια αναστενάζουν), σκαθάρια, σπόρους (βελανίδια), έντομα (σφήκες, μέλισσες κ.λπ.) και σαλιγκάρια. Γενικά προτιμά τη ζωική τροφή και δεν είναι επιθετικός στον άνθρωπο, εκτός αν βρεθεί σε δύσκολο θέση.

Γεννά Φεβρουάριο με Μάρτιο 3-5 μικρά ύστερα από εγκυμοσύνη 7-8 μηνών. Μετά από 6 εβδομάδες τα μικρά αποχωρίζονται από τους γονείς για να ζήσουν μόνα. Ενηλικιώνονται σε δύο χρόνια. Ζει περίπου 15 χρόνια.

Είναι νυκτόβιο ζώο, περνά τη ζωή του σε υπόγεια φωλιά (ένα πολύπλοκο τούνελ με πολλούς διαδρόμους και εξόδους διαφυγής) που κατασκευάζει στο έδαφος. Ο άρκαλος είναι κοινό ζώο στην Κρήτη και συναντάται έως τα 1500 μέτρα υψόμετρο. Την δεκαετία του 1960 και πριν το κυνηγούσαν για το δέρμα του, αλλά πλέον το κυνήγι του απαγορεύεται. Μάλιστα υπάρχει μια πόλη στο κέντρο του Νομού Ηρακλείου, κοντά στην οποία υπήρχαν πολλοί ασβοί, η οποία ονομάζεται Αρκαλοχώρι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ