Μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, η μέδουσα «φάντασμα» καταγράφηκε σε βίντεο από επιστήμονες που είχαν μία σπανιότατη συνάντηση μαζί της. Το μαλάκιο μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ενώ διαθέτει τεράστια πλοκάμια τα οποία της χρησιμεύουν να τραβάει το φαγητό στο στόμα της. (Αποφασιστική μαϊμού αρπάζει σακάκι και το φοράει, αφήνοντας τους πάντες «κάγκελο»)
Rare 'phantom jellyfish' with 33-foot-long 'mouth-arms' spotted off California coast https://t.co/pCoA0yDIHU pic.twitter.com/AoiywPcZtR
— New York Post (@nypost) December 5, 2022
Η πρώτη μέδουσα εντοπίσθηκε το 1899
Η Stygiomedusa, η μέδουσα «φάντασμα» δηλαδή, εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1899. Μέχρι σήμερα οι καταγεγραμμένες «συναντήσεις» μαζί της είναι μόλις 100, γεγονός που εντείνει το μυστήριο που επικρατεί γύρω από την ύπαρξή της. Σύμφωνα με τη nypost οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η Stygiomedusa απαντάται σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων και, η δυσκολία στον εντοπισμό της, είναι ο λόγος που είναι τόσο λίγα πράγμα γνωστά για την ύπαρξή της.
Η χρησιμότητα των πλοκαμιών της μέδουσας
Οι ειδικοί θεωρούν ότι, τα μακριά, σαν κορδέλες πλοκάμια της, χρησιμεύουν στο να πιάνει, μικρά ψάρια και άλλους οργανισμούς και να τα κατευθύνει στο στόμα της για να τραφεί. Οι εκτιμήσεις τους, μάλιστα, αναφέρουν ότι τα πλοκάμια μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 μέτρα σε μήκος. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI) που κατέγραψε το θαλάσσιο πλάσμα σε βίντεο και ανάρτησε σχετική έρευνα στο Live Science, αναφέρει πως «αυτά τα πλοκάμια μπορούν να είναι χρήσιμα για την έρευνα εύρωστων πλασμάτων όπως τα ψάρια, τα καρκινοειδή και τα καλαμάρια». Με βάση το δημοσίευμα, επιπλέον, το βίντεο χρονολογείται πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, φέτος έγινε viral, με πολλούς χρήστες των social media να μαθαίνουν τα πάντα για την εξωπραγματική μέδουσα «φάντασμα».