Έρωτας με διαφορά ηλικίας: Είναι απλά θέμα αριθμού ή παράγον συμβατότητας;


Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, σωστά; Για μερικά ζευγάρια, αυτό ισχύει απόλυτα. Ποτέ δεν σκέφτονται την ηλικία τους ως παράγοντα συμβατότητας. Φυσικά, αυτά τα ζευγάρια τείνουν να είναι σχεδόν συνομήλικοι. Οι μέτριες διαφορές στην ηλικία, ειδικά όταν οι άνδρες είναι μεγαλύτεροι, τείνουν να μην απασχολούν τα ζευγάρια καθώς αναπτύσσεται το «μεταξύ τους». (Πώς θα καταλάβεις ότι αρέσεις σε μια γυναίκα; – Όλα τα μυστικά για να πάρεις το μήνυμα).

Για άλλα ζευγάρια, όμως, η ηλικία είναι πολύ περισσότερα από έναν αριθμό. Αυτές οι σχέσεις με μεγάλο χάσμα ηλικίας αποτελούνται από ένα άτομο που είναι πολύ μεγαλύτερο από το άλλο.

Όταν υπάρχει μια σημαντική διαφορά ηλικίας αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη σχέση και μερικές φορές μπορεί να αποτελέσει μέχρι και αιτία χωρισμού σε ζευγάρια.

Η ηλικία δεν μοιάζει με άλλα χαρακτηριστικά

Η περίφημη φράση του Πλάτωνα στο «Συμπόσιο», «Ὄμοιος ὀμοίω ἀεί πελάζει», αντικατοπτρίζει αυτό ακριβώς για το οποίο μιλάμε. Οι άνθρωποι ερωτεύονται άλλους ανθρώπους που τους μοιάζουν σε πολλούς τομείς: Μορφωτικό υπόβαθρο, αξίες, πολιτικοί προσανατολισμοί, φυλή και εθνικότητα, ενδιαφέροντα αναψυχής κλπ.

Ωστόσο, όσο ισχυρό κι αν είναι αυτό το μοτίβο, η ηλικία αποτελεί εξαίρεση. Τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια τείνουν να διαφέρουν ως προς την ηλικία περίπου κατά τρία χρόνια, με τους άνδρες να τείνουν να είναι μεγαλύτεροι.

Η σχέση με διαφορά ηλικίας μπορεί να φέρει αμηχανία

Τα μεγάλα ηλικιακά κενά μεταξύ των συντρόφων μπορούν να δημιουργήσουν ανασφάλειες, ανησυχίες ότι η σχέση δεν θα λειτουργήσει και υπερευαισθησία απέναντι στις ιδέες των άλλων σχετικά με την καταλληλότητα του συντρόφου.

Σύμφωνα με το Today Show, η Katharine McPhee δεν περίμενε μια θετική αντίδραση του κοινού στη σχέση της με τον David Foster, ο οποίος είναι 35 χρόνια μεγαλύτερός της. Ο George Clooney εξομολογήθηκε με παρόμοιο τρόπο στον Howard Stern ότι δεν πίστευε ότι, η πλέον σύζυγός του Amal, θα ενδιαφερόταν για εκείνον, επειδή είναι 17 χρόνια μεγαλύτερος.

Η αρνητική κοινωνική ανταπόκριση σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αντανακλά τις αντιρρήσεις των ανθρώπων για άδικες, άνισες σχέσεις.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η προκατάληψη που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλεται στην πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο άτομο αποκομίζει περισσότερα από τη σχέση συγκριτικά με το μικρότερο.

Ενδεχομένως, οι άνθρωποι που βλέπουν τα πράγματα από έξω να ανταποκρίνονται αρνητικά σε μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας, επειδή αισθάνονται ότι το μεγαλύτερο άτομο εκμεταλλεύεται το νεότερο.

Πέρα όμως από τον κοινωνικό περίγυρο, μια σχέση επηρεάζεται και από τα συναισθήματα των ίδιων των ανθρώπων. Δεν είναι σπάνιο ο μεγαλύτερος ηλικιακά σύντροφος να νιώθει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η σύντροφός του θα τον αφήσει για κάποιο μικρότερο ίσως.

Όλες αυτές οι ανασφάλειες πηγάζουν από τη ψυχολογία του εκάστοτε ατόμου, χωρίς απαραίτητα να ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Όπως και να’χει όμως, πάντα υπάρχει τρόπος να κάνεις τη σύντροφό σου να σε θέλει παθιασμένα και να καίγεται για σένα ανεξάρτητα από τη διαφορά ηλικίας ανάμεσά σας.

Οι ηλικιακές προτιμήσεις είναι ενσωματωμένες στην ψυχολογία του ζευγαρώματος
Σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, το πώς σκεφτόμαστε σχετικά με την ηλικία στις ερωτικές σχέσεις δεν είναι αυθαίρετο. Αντιθέτως, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τον ερωτικό μας σύντροφο.

Η εξελικτική ψυχολογία βασίζεται στην υπόθεση ότι ο ανθρώπινος νους έχει εξελίξει προσαρμοστικές στρατηγικές για την στήριξη της αναπαραγωγής και της επιβίωσης. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, προγονικά, οι γυναίκες ωφελούνταν αναζητώντας άνδρες που έχουν το στάτους και τους πόρους για να υποστηρίξουν την ανατροφή των παιδιών τους.

Βέβαια, αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται με τους ηλικιωμένους άνδρες. Οι άνδρες, εν τω μεταξύ, έχουν εξελιχθεί αναδεικνύοντας μια προτίμηση για νεότερες γυναίκες, επειδή η νεότητα είναι ένα σημάδι γονιμότητας.

Αυτό εξηγεί γιατί οι γυναίκες προτιμούν και τείνουν να παντρεύονται ελαφρώς μεγαλύτερους άνδρες και γιατί οι άνδρες τείνουν να προτιμούν και να παντρεύονται ελαφρώς νεότερες γυναίκες (με τη διαφορά ηλικίας να αυξάνεται όσο μεγαλώνουν οι άνδρες).

Ως εκ τούτου, σε ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας αντικατοπτρίζονται οι εξελιγμένες προτιμήσεις των ανδρών για νεότερες, γόνιμες γυναίκες και οι εξελιγμένες προτιμήσεις των γυναικών για μεγαλύτερους άνδρες υψηλού στάτους.

Η διαφορά ηλικίας αντικατοπτρίζει θέματα υγείας

Ακόμα κι αν οι άνδρες τείνουν να είναι λίγο μεγαλύτεροι, όλοι γνωρίζουμε πολλά ζευγάρια όπου η διαφορά ηλικίας δεν είναι μόνο μεγάλη, αλλά αντιτίθεται και σε αυτό που αναμένεται από την εξελικτική ψυχολογία. Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε ζευγάρια στα οποία οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες από τους συντρόφους τους.

Εξετάζοντας τα δεδομένα γέννησης στις ΗΠΑ, μεταξύ των ζευγαριών κάτω των 25 ετών οι πατέρες έτειναν να είναι ελαφρώς νεότεροι από τις μητέρες. Ωστόσο, σε στατιστικά μεγαλύτερης ηλικίας, άνδρες στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας των 40 και των 50 είχαν παιδιά με γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας των 30, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Manday.gr.

Έτσι, το γενικό μοτίβο ότι οι άνδρες είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από τις γυναίκες τους ​​φαίνεται να υπερτερεί, καθιστώντας τις σχέσεις με πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας ασυνήθιστες.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η «ιδανική» διαφορά ηλικίας που παρατηρείται διαπολιτισμικά ανάμεσα σε ζευγάρια που ο άνδρας είναι μεγαλύτερος από τη γυναίκα είναι 3 έτη, κάτι το οποίο ενδεχομένως αντανακλά και τη βέλτιστη φυσική τους κατάσταση.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την ηλικία της μητέρας, το ποσοστό επιβίωσης ενός βρέφους είναι υψηλότερο όταν ο άνδρας είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τη γυναίκα. Αντιθέτως, όταν η γυναίκα είναι πολύ μεγαλύτερη, τα αποτελέσματα της βρεφικής υγείας δεν είναι τόσο ισχυρά, ακόμα και σε σύγκριση με γυναίκες ίδιας ηλικίας με τους παρτενέρ τους.

Αξιολόγηση της βιωσιμότητας μιας σχέσης με χάσμα ηλικίας

Σαφέστατα, μια σχέση με διαφορά ηλικίας μπορεί να απαιτεί να αισθάνεστε άνετα με (ή να αγνοείτε) τα σχόλια άλλων ανθρώπων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Τέσσερις βασικές ερωτήσεις:

1. Τι κοιτάνε οι σύντροφοι ο ένας στον άλλον;

Οι μεγαλύτεροι σύντροφοι μπορεί να απολαμβάνουν τη ζωτικότητα και τη φυσική ελκυστικότητα ενός νεότερου συντρόφου, ενώ οι νεότεροι μπορούν να επωφεληθούν από το στάτους, την επαγγελματική καταξίωση και τις γνώσεις των μεγαλύτερων.

2. Μοιράζεστε τους ίδιους μακροπρόθεσμους στόχους;

Οι μακροχρόνιες σχέσεις οποιασδήποτε φύσης είναι πιο επιτυχημένες όταν τα ζευγάρια θέλουν τα ίδια πράγματα. Δεδομένου ότι πολλοί στόχοι ζωής συνδέονται με την ηλικία, για μια σχέση με πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν πρόκληση.

3. Θέλει κανείς από τους δύο παιδιά;

Εάν είστε σε μια μακροχρόνια σχέση και ο σύντροφός σας είναι μεγαλύτερος, μια ανοιχτή συζήτηση για το αν θέλετε να κάνετε παιδιά (βιολογικά, υιοθετημένα, αναδοχή) μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όπως είναι λογικό, αν η γυναίκα έχει ξεπεράσει τα 50 είναι λιγότερο πιθανό να μπορέσει να αποκτήσει βιολογικό παιδί ή/και μπορεί να μην επιθυμεί να αναθρέψει μικρά παιδιά.

Οι ηλικιωμένοι άνδρες μπορεί επίσης να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την απόκτηση παιδιού, γνωρίζοντας ότι θα είναι πολύ μεγάλοι όταν εκείνο φτάσει στην εφηβεία. Αυτές είναι σημαντικές συζητήσεις που πρέπει να γίνουν όταν μια σχέση αναμένεται να είναι μακροχρόνια.

4. Έχετε την υποστήριξη των φίλων σας;

Ο κοινωνικός περίγυρος παίζει ρόλο στην επιτυχία μιας σχέσης, είτε το θέλουμε είτε όχι. Γενικά, όταν οι φίλοι εγκρίνουν την σύντροφό μας συμβάλλουν στη διατήρηση της σχέσης μας, ενώ η αποδοκιμασία τους μπορεί να συνοδεύεται από συμπεριφορές που μας δυσκολεύουν να νιώσουμε ότι επενδύουμε στη σχέση.

Μια σχέση με διαφορά ηλικίας συχνά στιγματίζεται, αλλά εάν οι φίλοι και η οικογένεια την εγκρίνουν, είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί.

Η βιολογική ηλικία παίζει ρόλο στην επιτυχία μιας σχέσης, αλλά σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζει η ηλικία που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι και η ηλικία που νιώθουν. Έτσι, τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα ως προς τα κοινά τους ενδιαφέροντα, τη ζωτικότητα, την ενέργεια και την υγεία τους από πολλά άλλα ίδιας ηλικίας.

Σε τελική ανάλυση, τα καθημερινά συναισθήματα, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που καθορίζουν μια σχέση είναι γνωστά μόνο στο ζευγάρι και όχι σε αδιάκριτους ξένους. Όταν οι σύντροφοι είναι κατάλληλοι ο ένας για τον άλλον, μπορούν να δημιουργήσουν ένα δυνατό και έντονο δέσιμο, ανεξάρτητα από τη διαφορά ηλικίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ