Σήμερα θα σας προτείνουμε ένα πρώτης τάξεως μεζεδάκι που βασίζεται στις μελιτζάνες και στο τυρί. Λιώνει στο στόμα ενώ ο συνδυασμός του πικάντικου τυριού και της γλυκιάς μελιτζάνας κάνει πραγματικά τη διαφορά. Βέβαια, απαιτεί τηγάνι και φυσικά καταναλώνεται κυριολεκτικά μόλις τηγανιστεί ώστε να διατηρήσει τη γεύση του. Υπολογίστε ότι συνολικά θα χρειαστείτε 30′ προετοιμασίας και περίπου 15′ τηγανίσματος.
Τα υλικά για 15 μελιτζάνες στο κουρκούτι
- 300 γρ. πικάντικο κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 2 μελιτζάνες φλάσκες, μικρές και όσο γίνεται μακρόστενες (ή μελιτζάνες Λαγκαδά), με τη
- φλούδα, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,5 εκ.
- 4 αυγά μικρού μεγέθους
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένα
- σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία για τις μελιτζάνες στο κουρκούτι
- Για τις μελιτζάνες με αυγό ξεκινάμε βάζοντας τις φέτες μελιτζάνας σε μια λεκάνη με αλατισμένο νερό για 30-40 λεπτά.
- Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί, τα αυγά, το αλεύρι, τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνή πάστα.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις το λάδι κάψει, βάζουμε μία δόση από φέτες μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε χωρίς να τις γυρίσουμε, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά.
- Τις γυρίζουμε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι, ώστε η ροδισμένη πλευρά να βρεθεί προς τα πάνω.
- Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε μία καλή δόση πάστας αυγού και με ένα δεύτερο κουταλάκι την πλάθουμε κάπως στρογγυλή.
- Τη σπρώχνουμε να ακουμπήσει πάνω σε μία φέτα μελιτζάνας, καλύπτοντάς την.
- Τηγανίζουμε τη φέτα της μελιτζάνας, με την πάστα επάνω της, για 2-3 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι σχηματίζεται ένα ρόδινο, ελαφρά τραγανό δαχτυλίδι στην ένωση της πάστας αυγού-τυριού με τη φλούδα της φέτας της μελιτζάνας. Αυτό είναι σίγουρο σημάδι ότι η πάστα έχει κολλήσει καλά στη μελιτζάνα. Η φλούδα βοηθά τη φέτα να διατηρήσει το σχήμα της και να μη γλιστρήσει από πάνω της η πάστα.
- Γυρίζουμε προσεκτικά κάθε φέτα για να αναποδογυρίσει και η πάστα να βρεθεί από κάτω, μέσα στο λάδι, κολλημένη πάντα στη φέτα μελιτζάνας.
- Τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι η πάστα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Βγάζουμε τις φέτες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, με τη χρυσαφένια πάστα προς τα πάνω.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες.
- Σερβίρουμε τον μεζέ ζεστό.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος στο τεύχος 199