Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργης Μασσαβέτας


Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργης Μασσαβέτας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργης Μασσαβέτας. Υπήρξε πολιτικός συντάκτης, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες (κυρίως στην «Ελευθεροτυπία» και στον τοπικό Τύπο), ενώ ξεχώρισε για τα χρονογραφήματά του.

Την είδηση έκανε γνωστή σε ανάρτηση στο Facebook ο γιος του δημοσιογράφου, Αλέξανδρος. Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας έγραψε στο Facebook:

«”Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω γιατί δεν απαντώ στις κλήσεις και τα μηνύματά σας, αλλά και γιατί η τελευταία δημοσίευσή μου ήταν στις 16 του μηνός”».

Έτσι θα έλεγε ο Γιώργης, αν ήταν εδώ και έγραφε ο ίδιος την ανάρτηση αυτή.

Όπως προφήτεψε στις 11/10, δυστυχώς, δεν είναι πια μαζί μας.

“Όποιον αγαπάς να του το δείχνεις όσο ζει, μετά θάνατον.. να τα βράσω” είχε πει κάποτε.

Όσοι ήταν στην ζωή του, τον αγάπησαν και τον στήριξαν, όσοι τον τίμησαν με την αληθινή τους φιλία, είχαν την τύχη να πάρουν μια θέση στην καρδιά του.

Σε αυτή την τεράστια καρδιά, χώρεσε γυναίκα, παιδιά, εγγόνια, πιστούς φίλους και συνεργάτες.

Πάντα κορόιδευε τις μεγάλες κουβέντες, απεχθανόταν τα λογύδρια και τους πομπώδεις επικηδείους. Σιχαινόταν το «γλύψιμο» και τις κολακείες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα μόρφαζε αηδιασμένος. Τιμώντας όλα όσα πίστευε, θα τον αποχαιρετήσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Είναι αδύνατον να απαντήσουμε στα μηνύματα και τις κλήσεις σας, σας ευχαριστούμε όμως πολύ για την αγάπη και το ενδιαφέρον σας. Ξέρουμε πως είστε δίπλα μας.

Η σελίδα του στο Facebook, θα παραμείνει ανοιχτή για τις επόμενες 40 ημέρες για όσους θελήσουν να τον αποχαιρετήσουν μέσα από εδώ.

Παρακαλούμε όσοι επιθυμείτε να τιμήσετε την μνήμη του, στηρίξτε το «Χαμόγελο του Παιδιού», που τόσο εκτιμούσε.

Η σύντροφός του Ιφιγένεια

Τα παιδιά του Αννέτα και Αλέξανδρος

Τα εγγόνια του Άγγελος και Φίλιππος».

Το βιογραφικό του Γιώργη Μασσαβέτα

Ο Γιώργης Μασσαβέτας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και μεγάλωσε στην Κοκκινιά. Ξεκίνησε να γράφει σε τοπικές εφημερίδες από το 1958 και τελικά παρέμεινε δημοσιογράφος, αν και φιλοδοξούσε να γίνει χημικός. Υπήρξε πολιτικός συντάκτης, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες.

Ξεχώρισε κυρίως για τα χρονογραφήματά του, τα οποία κυκλοφόρησαν σε πέντε βιβλία: «Στη μάχη για την Αλλαγή» (πρόλογος Ανδρέα Παπανδρέου), «Καλημέρα κύριε Πρόεδρε», «Καληνύχτα κύριε Πρόεδρε», «Καλημέρα Πολίτη» και «Η κληρονομιά του Ανδρέα». Το 1996 εξέδωσε επίσης ένα πολιτικό χρονικό με τον τίτλο «Ανατρέψατε Μητσοτάκη», που πέρασε στα μπεστ σέλερ της χρονιάς.

Στο λογοτεχνικό στίβο πρωτοεμφανίστηκε το 1975, με την ποιητική συλλογή «Φιλήσυχοι Πολίτες» και δέκα χρόνια αργότερα με την «Κατάθεση Ψυχής». Έχει εκδώσει επίσης ένα παιδικό βιβλίο με τον τίτλο «Των Οσπρίων n Γιορτή», καθώς και τη συλλογή διηγημάτων «Γυναικείες Ιστορίες», για την οποία ο Μίμης Ανδρουλάκης τον χαρακτήρισε «Κάρολο Ντίκενς τής Ελλάδας».

Έχει τιμηθεί για τη στήλη «Καλημέρα κ. Πρόεδρε» με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, με τη δημόσια μάλιστα παραίνεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «όχι μόνο να τον διαβάζετε, αλλά να τον μελετάτε».

Υπήρξε υποψήφιος της Ενωμένης Αριστεράς το 1974 στη Φωκίδα και του ΠΑΣΟΚ το 1981 στην Β’ Πειραιά. Το 1987 διεγράφη από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ λόγω της κριτικής που ασκούσε από τη στήλη του «Καλημέρα κ. Πρόεδρε» στην «Ελευθεροτυπία».

Η στήλη «Καλημέρα κ. Πρόεδρε» δημοσιευόταν καθημερινά στις ακόλουθες ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες (αλφαβητικά): «Αργολίδα», «Αρκαδικές Ειδήσεις», «Βοιωτική Ώρα», «Δημοκράτης» Μυτιλήνης, «Ελεύθερη Θράκη» Αλεξανδρούπολης, «Ελευθερία» Ζακύνθου, «Ελευθερία» Καλαμάτας, «Ελευθερία» Κέρκυρας, «Ενημέρωση» Τρικάλων, «Κόσμος» Λάρισας, «Νέος Κήρυκας» Χανίων, «Παρατηρητής» Σπάρτης, «Πιερικοί Αντίλαλοι», «Πρωινή» Κορίνθου, «Πρώτη» Πύργου, «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη», «Σημερινή» Πάτρας, «Τα Νέα της Αιτωλοακαρνανίας», «Ταχυδρόμος» Βόλου, «Τοπική Φωνή» Πρέβεζας και «Χρόνος» Κοζάνης αλλά και στις εβδομαδιαίες «Αμβρακία» Άρτας, «Πέλλα News» Σκύδρας και «Νέα Επαρχία» Σητείας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ