Υφαντής: Βρισκόμαστε σε μια «κούρσα» εξοπλισμών με ευθύνη της Τουρκίας


Ο καθηγητής Κώστας Υφαντής ανέλυσε τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας 

Για επικοινωνίακη επιδειξη των αμυντικων ικανοτήτων της Τουρκίας, έκανε λόγο ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής, με αφορμή τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από την Άγκυρα.

O κ. Υφαντής τόνισε ότι αυτή καθαυτή η εκτόξευση του πυράυλου «Bozdogan» δεν εμπνέει ανησυχία ωστόσο προκαλεί προβληματισμό η αμυντική αυτάρκεια που φαίνεται να διαθέτει η τουρκική πλευρά: «Έχει σημασία ότι η Τουρκία αναπτύσσει εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δεν είναι ότι τα συστήματα αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν ιδιότητες που πρέπει να μας προβληματίζουν. Μας προβληματίζει όμως ότι γίνεται γρήγορα-γρήγορα αυτάρκης, αυτό είναι το κυριότερο που πρέπει να προσέξει η χώρα μας ώστε να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα την αμυντική της πολιτική και να γίνει κι αυτή σχετικά αυτάρκης», δήλωσε ο καθηγητής.

Δείτε το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την έκτοξευση του τουρκικού πυραύλου αέρος-αέρος «Bozdogan»:

Εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σχολίασε ο καθηγητής, αυτές οι κινήσεις αποδίδονται και στην «αυταρέσκεια» που διέπει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Έχει να κάνει με τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του Ταγίπ Ερντογάν που αναδεικνύει το προφίλ του ηγέτη και δημιουργεί μια Τουρκία που δεν έχει ανάγκη τους ξένους και δεν πρόκειται να περιοριστεί από τα συμφέροντα των άλλων μεγάλων δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κούρσα» εξοπλισμών με ευθύνη της Τουρκίας

Παράλληλα ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα με ευθύνη της τουρκικής πλευράς έχει μπει σε μια «κούρσα» εξοπλισμών, η οποία εκτιμά ότι θα παραταθεί αν δεν πέσουν οι τόνοι:

«Με ευθύνη της Τουρκίας εχουμε μπει σε μια κούρσα εξοπλισμών. Το επόμενο διάστημα αν κάτι δεν αλλάξει και υπάρξει αποκλιμάκωση ή μια διέξοδος από τη σημερινή τεταμένη κατάσταση, αυτό θα το βλέπουμε συνεχώς. Η Τουρκία θα επιδεικνύει όπλα μικρότερα ή μεγαλύτερα κι εμείς από την πλευρά μας θα παραλαμβάνουμε κάθε δυο μήνες Rafale, ενώ την ίδια ώρα θα ενημερωνόμαστε για την πορεία των κατασκευών των καινούργιων φρεγατών».

Εξήγησε ότι η τουρκική προκλητικότητα από το 2020, δεν άφησε άλλη επιλογή στην Ελλάδα από το να ενισχύσει τον αμυντικό της τομέα: «Η Τουρκία μας ανάγκασε μετά το 2020 να επισπέυσουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας. Τώρα που η Ελλάδα αποκτά κάποιο πλεονέκτημα ιδιαίτερα στον αέρα κάνει την άλλη πλευρά να εντείνει τις προσπάθειές της για να εξισορροπήσει την ελληνική υπεροχή».

Κανένα περιθώριο τουρκικής αντίδρασης για τις σεισμικές έρευνες

Σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση της Άγκυρας για τις σεισμικές έρευνες δυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου από την Exxonmobil, τόνισε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε σημείο που δεν μπορεί να θέσει θέμα η Τουρκία. «Η μοναδική χώρα που θα μπορούσε να θέσει θέμα είναι η Λιβύη. Θα δούμε το επόμενο διάστημα αν θα μπορούσε με παρότρυνση της Τουρκίας να θέσει θέμα», κατέληξε ο καθηγητής.

Σε άκρως επιθετικές έχουν εξελιχθεί πλέον οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία, μετά και την ανακοίνωση της χώρας μας για έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και νοτιοδυτική Πελπόννησο, δείχνει να αποθρασύνεται.

Επιμένοντας στην τακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, το τουρκικό καθεστώς έστειλε για υπερπτήση drone πάνω από την Κανδελιούσσα, ενώ την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το Mega, βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει τη δοκιμή ενός τουρκικού πυραύλου αέρος αέρος.

Τουρκία: Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος «Bozdogan» – «Πέτυχε το τεστ»

Οι πρώτες εικόνες από τη δοκιμή του «Bozdogan», του νέου τουρκικού πυραύλου αέρος-αέρος δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, παραγωγή της Τουρκίας, αποτέλεσε κεντρικό θέμα στα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη.

Ενδεικτικά το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK ανέφερε: «Θα μιλήσουμε για τον πύραυλο αέρος-αέρος Bοzdogan, o οποίος παράγεται απο την Tubitak. Πέτυχε το τεστ προσβολής στόχου. Το βλήμμα πέτυχε το αεροσκάφος-στόχο. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κοινοποίησε τις στιγμές αυτές στα κοινωνικά δίκτυα και συνεχάρη τους νέους μηχανικούς που συμμετείχαν στο σχέδιο αυτό.

Απογειώθηκαν τέσσερα μαχητικά F-16 και σε συντονισμό με αεροπλάνα τανκερ πραγματοποίησαν την βολή στα ανοιχτά της Σινώπης. Τα F-16 στοχοποίησαν το αεροσκάφος-στόχο Simsek, το οποίο κι αυτό παράγεται στην Τουρκία. Επετεύχθη η βολή και η προσβολή του στόχου.

Κλείδωσε…. Στόχος … Ελεύθερος…Εντάξει ελήφθη…

Το βλήμα Bozdogan θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα F-16 αλλά και στα μη επανρωμένα αεροσκάφη. Μέτα την προσβολή του στόχου και το επιτυχημένο τεστ αναμένεται να ενταχθεί στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εντός του 2022».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ