Όλες χρειαζόμαστε κάτι που θα μας τονώσει ανάμεσα στα κύρια γεύματα της ημέρας αλλά η επιλογή που θα κάνουμε καθορίζει μακροπρόθεσμα την υγεία και τη σιλουέτα μας. Υπάρχουν, συνήθως, τέσσερα σφάλματα που κάνουμε, που αν τα εντοπίσουμε, μπορούμε να αναβαθμίσουμε το δεκατιανό ή απογευματινό μας γεύμα χωρίς να παραμείνουμε πεινασμένες για όλο το υπόλοιπο της ημέρας.
1. Συγχέουμε τα ενδιάμεσα γεύματα με τις λιχουδιές επιβράβευσης.
Η αλήθεια είναι ότι η βασική διαφορά των ενδιάμεσων γευμάτων από οποιοδήποτε άλλο σνακ είναι η υψηλή διατροφική αξία που προσφέρουν.
Επομένως, πρέπει να επιλέγουμε ένα συνδυασμό τροφών που θα μας παρέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Τα φρούτα ή τα λαχανικά είναι προτιμότερα από τις επεξεργασμένες τροφές με σάκχαρα, όπως είναι τα συσκευασμένα μπισκότα και τα γλυκά.
2. Δεν έχουμε υγιεινά σνακ διαθέσιμα
Σε κρίσεις πείνας όλες έχουμε καταφύγει σε λύσεις ανάγκης. Τα αποθέματά μας, όμως, σε αυτές τις φάσεις είναι καθοριστικά.
Τι έχουμε κρύψει για ώρα ανάγκης; Πατατάκια και σοκολάτες ή ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρούτα; Άχρηστες θερμίδες ή ασβέστιο και πρωτεΐνες;
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το πιο σοφό είναι να ανανεώνουμε κάθε μέρα μικρές συσκευασίες με φρεσκοκομμένα φρούτα εποχής, λαχανικά ή να έχουμε διαθέσιμες μπάρες δημητριακών, λίγο κίτρινο τυρί, γιαούρτι ή κριθαρένιες μπουκιές.
3. Δεν διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων
Μπορεί οι μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ να προσφέρουν εκατοντάδες επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα αλλά τα περισσότερα παραμένουν παγίδες. Σε πρώτη φάση φαίνονται αθώα, αλλά δεν είναι.
Διαβάζουμε τις ετικέτες προσεκτικά όταν κάνουμε τις προμήθειές μας και αποφεύγουμε τα κρυμμένα σάκχαρα. Η ενημέρωσή μας για την ορολογία των συστατικών είναι απαραίτητη, ώστε να μειώσουμε τα συντηρητικά και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο περισσότερη πρωτεΐνη έχει ένα προϊόν, τόσο πιο χορταστικό είναι. Άπαχο κοτόπουλο, ζαμπόν, μοσχάρι ή ψάρι, αβγά, τυρί και ξηροί καρποί μπορούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε την πείνα μας.
Αν συνδυάσουμε τις παραπάνω τροφές με φυτικές ίνες, θα καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε την όρεξή μας και να μειώσουμε και τις θερμίδες του βραδινού μας.
4. Τρώμε κάτι υγιεινό σε μεγάλη ποσότητα
Να δώσουμε ένα παράδειγμα; Γνωρίζουμε ότι το αβοκάντο κάνει καλό στον οργανισμό μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φάμε σε ένα γεύμα όλη την παραγωγή της Κρήτης!
Οι μεγάλες ποσότητες από μια «καλή» τροφή μας γεμίζουν θερμίδες και υπερβολική ποσότητα σε σάκχαρα ή λιπαρά. Το να ζυγίζουμε ή να υπολογίζουμε τις ημερήσιες μερίδες μας είναι ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε το βάρος μας και να μην παγιδευτούμε σε διατροφικές ατασθαλίες.
Από την Δέσποινα Σάμψων