Κροατία: Προετοιμάζεται για τη μετάβαση στο ευρώ εν μέσω ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού


Κροατία: Οι Κροάτες ετοιμάζονται για τη μετάβαση στο ευρώ την 1η Ιανουαρίου. Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και τους επισφαλείς γεωπολιτικούς αντίθετους ανέμους να ταράζουν την Ευρώπη, η Κροατία ελπίζει ότι η επικείμενη μετάβασή της στο ευρώ θα φέρει κάποια υποψία προστασίας στη βαλκανική χώρα σε έναν αβέβαιο κόσμο. Την 1η Ιανουαρίου, η Κροατία θα αποχαιρετήσει το νόμισμά της – την κούνα – για να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από σχεδόν μια δεκαετία, σημείωσε ετήσιο πληθωρισμό σχεδόν 13% τον Σεπτέμβριο, έναντι 10% στην ευρωζώνη. Κατά την προετοιμασία για τη μετάβαση, οι αρχές έχουν συνεχώς τονίσει τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης του ευρώ για τα 3,9 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

“Το ευρώ φέρνει ανθεκτικότητα”, δήλωσε στο AFP η Ana Sabic της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας, υποστηρίζοντας ότι το Ζάγκρεμπ θα έχει, αν χρειαστεί, πρόσβαση σε ευνοϊκότερους όρους δανεισμού εν μέσω οικονομικών δυσκολιών. Από τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει μια πολιτική νομισματικής σύσφιξης, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό που προκαλείται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων που πυροδότησε ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία. Οι αναλυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ με νομίσματα εκτός της ευρωζώνης, όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία, ήταν ακόμη πιο ευάλωτες στον καλπάζοντα πληθωρισμό. “Είναι στην πραγματικότητα μια ιδανική στιγμή για τη μετάβαση στο ευρώ”, δήλωσε ο Γκόραν Σαραβάνια, επικεφαλής οικονομολόγος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κροατίας. “Όταν η μεγάλη αβεβαιότητα κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία, για μια μικρή και ανοιχτή οικονομία όπως η Κροατία είναι πάντα καλύτερο να είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ένωσης όπως η ευρωζώνη”, πρόσθεσε.

Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Κροατίας ανήκουν στην ευρωζώνη, ενώ ο τουριστικός τομέας – ο οποίος αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της – εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ευρωπαίων επισκεπτών. Και οι Κροάτες έχουν ήδη υιοθετήσει το ευρώ σε μεγάλο βαθμό, με περίπου το 80 τοις εκατό των τραπεζικών καταθέσεων να εκφράζονται σε ευρώ. Εδώ και καιρό αποτιμούν τα πιο πολύτιμα αγαθά τους, όπως τα αυτοκίνητα και τα διαμερίσματα, σε ευρώ, επιδεικνύοντας έλλειψη εμπιστοσύνης στο τοπικό νόμισμα που χρονολογείται από την πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία είχε καταληφθεί από υψηλό πληθωρισμό πριν από τη διάλυσή της. Κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής εποχής και μετά την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991, τα ακίνητα αποτιμούνταν ως επί το πλείστον σε γερμανικό μάρκο μέχρι την εισαγωγή του ευρώ πριν από δύο δεκαετίες.

– Ελπίδες και φόβοι –

“Η ζωή θα είναι ευκολότερη, ούτως ή άλλως υπολογίζουμε τα πάντα σε ευρώ”, δήλωσε ο Ρομάν, οικονομολόγος από το Ζάγκρεμπ, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του. Ο Μίλαν Μπατούρ, συνταξιούχος φαρμακοποιός, απέρριψε τις ανησυχίες όσων φοβούνται ότι ορισμένοι έμποροι εκμεταλλεύονται την επερχόμενη μετάβαση στο νόμισμα για να στρογγυλοποιήσουν τις τιμές. “Είναι άλλα πράγματα, πόλεμοι, ελλείψεις που προκαλούν αύξηση των τιμών. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε το φταίξιμο για όλα στο ευρώ”, δήλωσε ο Μπατούρ. Ωστόσο, ορισμένοι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι θα υποστούν οικονομικό πλήγμα από τη μετακίνηση. “Το ημερολόγιο μπορεί να μην είναι ιδανικό, θα μπορούσαμε ίσως να το είχαμε αναβάλει λίγο λόγω της κατάστασης στον κόσμο”, δήλωσε στο AFP η Zdravka Antonic, ανθοπώλης σε αγορά του Ζάγκρεμπ. “Ο κόσμος ανησυχεί ήδη για το πώς θα τελειώσουν όλα αυτά και το ευρώ απλώς αυξάνει την αβεβαιότητα”. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι τιμές των ανθοδεσμών, όπως και οι τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών, φέρουν διπλή ετικέτα – με την ισοτιμία μετατροπής που ορίστηκε από τις Βρυξέλλες σε 7,53 κούνα για ένα ευρώ. Το σύστημα θα παραμείνει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

“Μια χώρα που έχει το δικό της νόμισμα είναι πιο ανεξάρτητη. Αλλά όταν ενταχθήκαμε στην ΕΕ, αποδεχθήκαμε και το ευρώ”, δήλωσε η Ana Brkic, πωλήτρια λαχανικών. Συντηρητικές και δεξιές ομάδες της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για την υιοθέτηση του νέου νομίσματος, λέγοντας ότι η κούνα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό σύμβολο της εθνικής ταυτότητας και υποστήριξαν ότι το ευρώ ωφελεί μόνο μεγαλύτερες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αλλά μια προσπάθεια πέρυσι να προκληθεί ένα πανεθνικό δημοψήφισμα για να αμφισβητηθεί η υιοθέτηση του ευρώ απέτυχε τελικά να κερδίσει έδαφος.

Ορισμένοι Κροάτες φοβούνται ότι μόλις υιοθετήσουν το ευρώ, η σκληρή πραγματικότητα του πόσο φτωχότεροι είναι από πολλούς γείτονές τους στην ΕΕ θα γίνει ακόμη πιο κατανοητή.  Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Eurostat που δημοσιεύθηκε το 2018, ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Κροατία ήταν μόλις 1.179 ευρώ σε σύγκριση με περισσότερα από 2.300 ευρώ στην ΕΕ. Υπολογίζεται ότι 300.000 Κροάτες συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη μόλις 260 ευρώ τον μήνα. “Θα πυροδοτήσει το αίσθημα της φτώχειας και της δυστυχίας”, δήλωσε η Ana Knezevic, διευθύντρια της εθνικής Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ