Υεμένη: Οι επικριτές λένε ότι το Ιράν θα έπρεπε να παρέχει φάρμακα στους αμάχους υπό την κυριαρχία των Χούτι αντί να προμηθεύει εκατομμύρια σε όπλα Η Lisa Daftari, αρχισυντάκτρια του The Foreign Desk, αναλύει πώς ο πρόεδρος Μπάιντεν και η Δύση μπορούν να βοηθήσουν να τερματιστεί το καθεστώς στο Ιράν, στην εκπομπή “Fox News Live”. Αξιωματούχοι υγείας των Χούτι στην Υεμένη ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ληγμένες δόσεις μιας θεραπείας για τον καρκίνο βρέθηκαν σε ασθενείς με λευχαιμία και σκότωσαν 10 παιδιά στην πρωτεύουσα.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 50 παιδιά είχαν λάβει ληγμένη δόση χημειοθεραπείας Methotrexate που είχε προέλθει από την Ινδία.
Τα παιδιά ήταν ηλικίας από τριών έως 15 ετών και πέθαναν στο νοσοκομείο του Κουβέιτ της Σαναά μετά την ένεση με το φάρμακο, το οποίο είχε εισαχθεί λαθραία στην πρωτεύουσα.
Η οικογένεια ενός παιδιού δήλωσε ότι ο γιος τους αισθάνθηκε πόνους και κράμπες αφού έλαβε τη θεραπεία και πέθανε πέντε ημέρες αργότερα.
“Το χειρότερο ήταν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου προσπάθησε να μας κρύψει την αλήθεια”, δήλωσε ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του.
Η πρωτεύουσα παραμένει επί του παρόντος υπό τον έλεγχο των Χούτι, με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις των Χούτι να αναλαμβάνουν τη διοίκηση της περιοχής το 2014 στο πλαίσιο μιας μεγάλης επίθεσης. Το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει τους Χούτι – ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής για τους επικριτές των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσπαθειών για την αναβίωση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), ή αλλιώς της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
“Αυτό υπογραμμίζει την υποκρισία του καθεστώτος στην Τεχεράνη, το οποίο λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια που τα επιστρέφει στα διάφορα τρομοκρατικά του σχέδια σε όλον τον κόσμο και στην ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων του με πρόσθετες φυγοκεντρικές μηχανές και εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά ποτέ δεν είχε κανένα σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την παροχή σωστής ιατρικής περίθαλψης και φαρμάκων”, δήλωσε στο Fox News Digital η Lisa Daftari, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και αρχισυντάκτρια του The Foreign Desk.
Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, επέμεινε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει τη “δικαιοσύνη” και θα “πολεμήσει την αδικία σε όλες τις μορφές της”.
“Όλες οι ελπίδες και οι προσδοκίες της ανθρωπότητας βασίζονται στη δικαιοσύνη και έχουν την ικανότητα για τη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου καθολικής δικαιοσύνης, που σημαίνει εξάλειψη της αδικίας”, δήλωσε ο Raisi.
“Είμαστε υπερασπιστές ενός αγώνα κατά της αδικίας σε όλες τις μορφές της, κατά της ανθρωπότητας, κατά της πνευματικότητας, κατά του Παντοδύναμου, κατά των ανθρώπων του κόσμου”.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση, με αποτέλεσμα οι πολίτες της χώρας να μην έχουν πρόσβαση σε βασικούς πόρους, όπως τρόφιμα και φάρμακα.
Η έλλειψη πρόσβασης έχει οδηγήσει σε ένα ακμάζον δίκτυο λαθρεμπορίου τόσο στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι όσο και στις περιοχές που ελέγχονται από τους Σαουδάραβες.
Οι αξιωματούχοι των Χούτι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη συνεργαζόμενοι με λαθρέμπορους για να αποκτήσουν ληγμένα φάρμακα, κάτι που, όπως δήλωσαν αρκετοί γιατροί στη Σαναά, καταλήγει να περιορίζει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση σε ασφαλείς θεραπείες.
Το υπουργείο Υγείας των Χούτι δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.
Στην ανακοίνωσή του, κατηγόρησε για τους θανάτους τις δυνάμεις του σαουδαραβικού συνασπισμού ότι προκάλεσαν έλλειψη διαθέσιμων φαρμάκων στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι.
Η Σαουδική Αραβία έχει συνεισφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη από το 2015.