Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ για τον θάνατο του 22χρονου Βρετανού τουρίστα, λίγο μετά τις 18:20 το απόγευμα της Δευτέρας (25/7) σε ιδιωτικό ελικοδρόμιο στην περιοχή Άγιος Γεώργιος στα Σπάτα.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστούν τα αίτια του φρικτού δυστυχήματος στα Σπάτα που σημειώθηκε τη Δευτέρα, όταν 22χρονος Βρετανός τουρίστας, Jack Fenton, διαμελίστηκε από τον έλικα του ελικοπτέρου Bell 407 στο οποίο επέβαινε μαζί με την παρέα του.
Σύμφωνα με τη βρετανική Sun, ο 22χρονος ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας της Βρετανίας, η οποία είχε νοικιάσει δύο ιδιωτικά ελικόπτερα προκειμένου να ταξιδέψει από τη Μύκονο, όπου έκαναν διακοπές, στην Αθήνα. Από εκεί θα τους παραλάμβανε το ιδιωτικό τους jet για να τους μεταφέρει στην Βρετανία. Οι λιμουζίνες μάλιστα ήταν έτοιμες αναμένοντας τους επιβάτες τους.
Μάλιστα, σε δεύτερο ελικόπτερο βρίσκονταν οι γονείς του άτυχου νεαρού. Ο σοκαρισμένος πιλότος του ελικοπτέρου έσπευσε να ειδοποιήσει τον συνάδελφό του στο δεύτερο ελικόπτερο. Ο πιλότος του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν οι γονείς του νεαρού, ζήτησε αμέσως να απογειωθεί και πάλι για να μη δουν οι γονείς του παιδιού όσα είχαν συμβεί.
«Ο πιλότος είδε τι συνέβη και αποφάσισε να μην δουν οι γονείς τον γιο τους έτσι. Ήταν φριχτό», είπε μια πηγή στη Sun. «Πέταξε σε ένα άλλο ελικοδρόμιο στην Αθήνα». «Μιλάμε για μια τραγωδία, μια τραγωδία άνευ προηγουμένου, μια τραγωδία που δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί», είπε μια αστυνομική πηγή στη βρετανική ιστοσελίδα.
Τρεις συλλήψεις
Παράλληλα, σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ για τον θάνατο του 22χρονου Βρετανού τουρίστα, λίγο μετά τις 18:20 το απόγευμα της Δευτέρας (25/7) σε ιδιωτικό ελικοδρόμιο στην περιοχή Άγιος Γεώργιος στα Σπάτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο πιλότος του ελικοπτέρου, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, ενώ οι άλλοι δύο είναι τεχνικοί εδάφους της εταιρείας από την οποία ο 22χρονος και οι φίλοι του είχαν μισθώσει το ελικόπτερο.
Την προανάκριση για το περιστατικό έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και πραγματογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων. Να θυμίσουμε ότι ο 22χρονος Βρετανός βρήκε τραγικό θάνατο όταν μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου κατευθύνθηκε προς το ουραίο στροφείο, η λειτουργία του οποίου δεν είχε σταματήσει, με αποτέλεσμα αυτό να τον χτυπήσει και να τον διαμελίσει.
Τι θα εξετάσουν οι Αρχές
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μίλησε στο Mega για το περιστατικό. «Την προανάκριση την έχει αναλάβει το ΑΤ Παιανίας. Ήταν ένα ελικόπτερο τύπου Bell, τα ελικόπτερα έχουν σε δύο μέρη έλικες, πάνω, που οι έλικες το ανεβάζουν και το κρατούν σε πορεία, και στο πίσω μέρος, που ο έλικας ουσιαστικά ισορροπεί το ελικόπτερο και η ταχύτητα των στροφών είναι πενταπλάσια των στροφών του πάνω έλικα», ανέφερε αρχικά.
«Θέλουμε να δούμε εάν ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για να κατέβουν απ το ελικόπτερο. Αυτοί οι έλικες κάνουν περίπου 2 λεπτά από την ώρα που θα σβήσει τον κινητήρα εκτός και εάν πατήσει ένα κουμπί το οποίο τους σταματά στα 50 δευτερόλεπτα. Η πόρτα του ελικοπτέρου δεν έχει ασφάλεια, όποιος θέλει ανοίγει την πόρτα και βγαίνει. Το σημείο που θα σταθεί η προανάκριση είναι στο εάν τους ενημέρωσε ο πιλότος για να κατέβουν όταν σταματήσει ο έλικας και οι κινητήρες. Υπάρχει και η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που θα ερευνήσουν τι έγινε», πρόσθεσε.
«Σε αυτού του είδους τα ατυχήματα ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο. Εάν υπάρχει τραυματισμός, ο πιλότος πάει για την αυτόφωρη διαδικασία, πάει για ανθρωποκτονία από αμέλεια», κατέληξε ο κ. Καλλιακμάνης.