Το κράνος ποδηλάτου μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας, αλλά πρέπει να ταιριάζει καλά για να κάνει πραγματικά τη δουλειά του. Ένα καλά τοποθετημένο κράνος ποδηλάτου μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι ή θανάτου λόγω ατυχήματος με ποδήλατο, σκούτερ ή skateboard, λένε οι ειδικοί. Το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες προσφέρει μερικές συμβουλές για να αποκτήσετε ένα κράνος που δεν είναι ούτε πολύ μικρό ούτε πολύ χαλαρό, ενώ επίσης πείθει τους δύσπιστους εφήβους για τα οφέλη.
- Ένα κράνος είναι σαν ένα τζιν, λένε οι ειδικοί. Αυτά στο ίδιο μέγεθος μπορούν να ταιριάζουν διαφορετικά, οπότε φροντίστε να δοκιμάσετε το παιδί σας κράνη όταν ψωνίζετε για ένα καινούργιο. Αγοράστε ένα κράνος που να ταιριάζει τώρα, όχι ένα κράνος που θα του κάνει λίγο πιο μετά.
- Ελέγξτε ότι το κράνος είναι πιστοποιημένο από την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί για την ασφάλεια και πληροί το ομοσπονδιακό πρότυπο ασφάλειας.
- Μην αγοράζετε και μην αποδέχεστε μεταχειρισμένο κράνος. Δεν θα προσφέρει προστασία εάν έχει υποστεί σύγκρουση, και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το δούμε, σύμφωνα με ένα δελτίο ειδήσεων του νοσοκομείου.
Ένα κράνος με καλή εφαρμογή είναι άνετο γύρω-γύρω, χωρίς να κινείται στο κεφάλι του παιδιού σας, αλλά όχι τόσο σφιχτό ώστε να πονάει. Κάθεται επίπεδο και χαμηλά, αλλά όχι πολύ χαμηλά. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για πλάτη όχι περισσότερο από ένα ή δύο δάχτυλα πάνω από τα φρύδια. Το πίσω μέρος του κράνους δεν πρέπει να αγγίζει το λαιμό του παιδιού σας.
Ρυθμίστε τους ιμάντες όταν το κράνος είναι κλειστό. Οι ιμάντες της αριστερής και της δεξιάς πλευράς πρέπει να σχηματίζουν ένα “Y” και να συναντώνται ακριβώς κάτω από το αυτί όταν φοριέται το κράνος. Τυλίξτε το μικρό λάστιχο όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πλευρικούς ιμάντες για να αποφύγετε το γλίστρημα.
- Σφίξτε τον ιμάντα του πηγουνιού μέχρι να σφίξει και μόνο ένα δάχτυλο να χωράει κάτω από το λουρί.
- Βάλτε το παιδί σας να χασμουρηθεί ενώ φοράει το κράνος. Αν ανοίξετε διάπλατα το στόμα σας, το κράνος θα τραβηχτεί προς τα κάτω στο κεφάλι του παιδιού σας. Εάν δεν το κάνει, προσαρμόστε ξανά τον ιμάντα του πηγουνιού.
- Ζητήστε από το παιδί σας να κοιτάξει ψηλά και να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να δει το μπροστινό μέρος της προσωπίδας του κράνους. Εάν όχι, οι ιμάντες χρειάζονται ρύθμιση.
- Βάλτε το παιδί σας να κουνήσει το κεφάλι του. Το κράνος δεν πρέπει να κινείται ή να γλιστράει. Εάν συμβαίνει αυτό, προσαρμόστε ξανά τα μαξιλαράκια μεγεθών ή τον δακτύλιο γενικής εφαρμογής.
- Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί σας να κοιτάξει γύρω του και να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να δει ευθεία και πλάι-πλάι.
- Αντικαταστήστε οποιοδήποτε κράνος έχει τρακάρει ή έχει πέσει δυνατά στο πεζοδρόμιο. Προστατεύουν μόνο από μία πρόσκρουση. Ελέγχετε περιοδικά το μέγεθος και αγοράζετε ένα νέο κράνος όπως χρειάζεται ή τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια.
Περισσότερα από 240.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 19 ετών και κάτω εθεάθησαν στα επείγοντα για τραυματισμούς που σχετίζονται με την ποδηλασία το 2014, σύμφωνα με την Safe Kids Worldwide. Άλλοι 140.000 νέοι εμφανίστηκαν για τραυματισμούς στο skateboard και στο πατινάζ. Ο εγκεφαλικός τραυματισμός είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού, καθώς 26.000 παιδιά επισκέπτονται κάθε χρόνο στα επείγοντα για τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα που σχετίζεται με την ποδηλασία. Τα ποδηλατικά κράνη μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού στο κεφάλι κατά τουλάχιστον 45%, εγκεφαλική βλάβη κατά 33%, τραυματισμό στο πρόσωπο κατά 27% και θανατηφόρο τραυματισμό κατά 29%.
Όλοι οι αναβάτες – συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων – θα πρέπει να φορούν κράνος, συμβουλεύει το νοσοκομείο. Οι μεγαλύτεροι έφηβοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι ανίκητοι, αλλά περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας 19 ετών και κάτω που σκοτώθηκαν σε περιστατικά που σχετίζονται με το ποδήλατο το 2014 ήταν ηλικίας 15 έως 19 ετών, σχεδόν όλοι αγόρια. Όταν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι αντιστέκονται στο να φορούν κράνος, χρησιμοποιήστε την τεχνολογία ως τρόπο για να τους βοηθήσετε, προτείνει το νοσοκομείο. Οι γονείς θα μπορούσαν να τους ζητήσουν να βγάλουν τα κινητά τους τηλέφωνα και να κοιτάξουν τη θήκη του τηλεφώνου. Ρωτήστε τι προστατεύει η θήκη και, εάν είναι λογικό να προστατεύσετε τον υπολογιστή μέσα στο τηλέφωνό σας, γιατί δεν θα προστατέψετε τον υπολογιστή μέσα στο κεφάλι σας;