Νέα επίθεση της Τουρκίας: «Ντροπή η Ευρώπη να σιωπά απέναντι στη στρατιωτικοποίηση των νησιών»


«Ζορίστηκαν» οι Τούρκοι μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής – Πού να αποφασιστούν και κυρώσεις

Ως… θύμα προσπαθεί να παρουσιαστεί η Τουρκία στην διεθνή πολιτική σκηνή, κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις.

Η χώρα με τα τουλάχιστον 10 ανοιχτά εμπόλεμα μέτωπα έχει το θράσος να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα που κινείται με μόνο γνώμονα το διεθνές δίκαιο.

Το τουρκικό καθεστώς, με μία σκληρή ανακοίνωση, που στοχοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο, απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των «27» της ΕΕ.

Χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός ότι η ΕΕ επιδεικνύει και πάλι μία προκατειλημμένη στάση απέναντι στην Τουρκία και απαράδεκτο το ότι νομιμοποιεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρει επίσης ότι αποτελεί ντροπή η ΕΕ να παραμένει σιωπηλή μπροστά στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, όπως του εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

Μητσοτάκης: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της Συνόδου που ζητούσαν από την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στάση των «27».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Αθήνα ικανοποιείται απόλυτα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών, επισημαίνοντας την ανάγκη να μειωθεί η ένταση.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα σταματήσει να καλεί τον Ταγίπ Ερντογάν σε διάλογο, στο οποίο καταλόγισε ότι εκείνος εκείνος είναι αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας.

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περεταίρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα στις προκλήσεις της Τουρκίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της έντασης, το οποίο, είπε, είναι και εσωτερικής κατανάλωσης για την Τουρκία.

«Είναι σαφές ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν υπήρχε απόλυτη κατανόηση και ενημέρωση για τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του. Είναι μία διαδικασία δρομολογημένη σε επίπεδο στρατιωτικών αρμοδίων. Οποιοσδήποτε μηχανισμός εκτόνωσης είναι ευπρόσδεκτος. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση υπήρξε ρητή αναφορά και δέσμευση από πλευρά Τουρκίας που αφορά στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

Σχέδιο Ερντογάν για μετατροπή της Συνόδου σε αρένα ταυρομαχίας

Παρά τα εμπρηστικά δημοσιεύματα και την επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική πλευρά κρατά κλειστά χαρτιά και χαμηλούς τόνους ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου.

Η στρατηγική της Αθήνας είναι να μην μπει σε αντιδικία με την Άγκυρα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη Σύνοδο με την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας να δέχεται αφόρητη πίεση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αν όμως η Τουρκία επιλέξει να μετατρέψει τη Σύνοδο σε επικοινωνιακό σόου, προβάλλοντας από το βήμα της Μαδρίτης τις παράνομες και ανυπόστατες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τότε οι απαντήσεις που θα λάβει θα είναι σαφείς και κατηγορηματικές.

Η Σύνοδος Κορυφής κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από τον Ερντογάν και να μετατραπεί σε αρένα ταυρομαχίας στην περίπτωση που αποφασίσει να θέσει όλα τα θέματα που άνοιξε πρόσφατα από το Βέτο στην Σουηδία και Φιλανδία, την απειλή για εισβολή στην Συρία μέχρι την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, με τίτλο «απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», ο Τούρκος πρόεδρος θα δημοσιοποιήσει στα μέλη της Συμμαχίας υποτιθέμενα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει η κυβέρνηση του, τα οποία «δείχνουν» κατά την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και ότι τα επισκέπτονται ανώτεροι αξιωματούχοι.

Ο Οκτάι και οι μουτζαχεντίν

Τον τόνο πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Τουρκία τον έδωσε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι από τα κατεχόμενα στην Κύπρο, έχοντας στο πλευρό του τον Ερσίν Τατάρ. «Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», τόνισε αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

Το μήνυμα του καθεστώτος Ερντογάν είναι ξεκάθαρο και απευθύνεται κυρίως στις ΗΠΑ: «Αν δεν αλλάξει συνολικά η συμμαχική σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η Άγκυρα θα μεγιστοποιήσει την όποια δυνατή παρενόχληση στα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Το «γεράκι» του ΝΑΤΟ και αγαστός φίλος του Ερντογάν, ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ήδη φροντίσει με συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα να δώσει τον τόνο πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Συμμαχία έναντι της Τουρκίας. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό στην διπλωματική ορολογία; Ότι η Σύνοδος Κορυφής θα είναι κυρίως «πυροσβεστικού» χαρακτήρα με στόχο να κυλήσει κανονικά με κάποιους τουρκικούς αστερίσκους ενδεχομένως στο κοινό ανακοινωθέν που να κατευνάζουν τον Ερντογάν. «Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε», δήλωσε ο Γενς Στόλτεμπεργκ στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περίοδο LE POINT.

Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επιρρίψει στην Αθήνα την ευθύνη για την όξυνση στα ελληνοτουρκικά, εμφανίζοντας τη χώρα μας ως «παραβάτη» που καταπατά τις Διεθνείς Συνθήκες. Για να στηρίξει μάλιστα τα έωλα επιχειρήματα του, δεν αποκλείεται να παρουσιάσει ενώπιων των Συμμάχων τους χάρτες του τουρκικού αναθεωρητισμού και να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παραθέτοντας ακόμη και ψευδή στοιχεία για παραβιάσεις ελληνικών μαχητικών και πολεμικών πλοίων.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για όλα και δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα αναπάντητο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μαζί του όλο τον φάκελο με τα τουρκικά ψεύδη και η «φαρέτρα» της ελληνικής πλευράς θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το διπλό Casus Belli, δηλαδή της διαρκούς απειλής πολέμου αν η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και την απειλή πολέμου που εγείρει η Τουρκία με τα ελληνικά νησιά. Παράλληλα θα τεθεί επιτακτικά και το θέμα της «Στρατιάς του Αιγαίου», της μεγαλύτερης αποβατικής δύναμης της Μεσογείου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά νησιά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Σύνοδος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το παρόν θα δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και μένει να φανεί ποιες συναντήσεις θα έχει.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ