Ντομάτες τουρσί: Πικάντικες και γλυκόξινες σε συνταγή από την Ουκρανία


Αυτή η ντομάτα τουρσί βασίζεται σε μια πικάντικη, γλυκόξινη μαρινάδα που δίνει στις ντομάτες μια ζωντανή γεύση και ελκυστική υφή. Χρησιμοποιήστε μια σφιχτή, δαμασκηνί ντομάτα. Θα πάρουν εύκολα γεύση και θα διατηρήσουν την υφή τους. Οι ντομάτες μπορούν να σερβιριστούν ως συνοδευτικό για χορταστικά ουκρανικά μαγειρευτά και ψητά ή ως zakuska – μέρος του ορεκτικού αλείμματος – για ένα παγωμένο σφηνάκι βότκας.

Θα χρειαστείτε μια κονσέρβα ή μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα στην οποία τα βάζα μπορούν να στέκονται όρθια σε μια σχάρα και να είναι ακόμα βυθισμένα κατά περίπου 2 1/2 ίντσες, μια σχάρα κονσερβοποιίας, ανυψωτικό βάζων, τέσσερα βάζα κονσερβοποιίας 1 λίτρου και αντίστοιχους δακτυλίους και καπάκια.

  • Προετοιμάστε: Οι κονσέρβες ντομάτaς πρέπει να διατηρούνται τουλάχιστον 3 ημέρες πριν τις σερβίρετε.
  • Αποθηκεύστε: Τα βάζα μπορούν να αποθηκευτούν σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για έως και 1 χρόνο.
  • Πού να αγοράσετε: Οι προμήθειες κονσερβοποιίας είναι διαθέσιμες σε καταστήματα υλικού, σούπερ μάρκετ και στο διαδίκτυο.

Συστατικά

  • 2 μεγάλες πράσινες πιπεριές (συνολικά 1/2 κιλό), χωρίς πυρήνες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
  • 2 μέτριες πιπεριές jalapeño (120 γρ. συνολικά), ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
    8 σκελίδες σκόρδο
  • 1 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ανάμεικτα φρέσκα βότανα (περίπου 60 γρ.), όπως κόλιαντρο, μαϊντανός με πλακέ φύλλα και/ή άνηθο
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 6 κουταλιές της σούπας αποσταγμένο λευκό ξύδι, συν περισσότερο όσο χρειάζεται
  • 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλό αλάτι
  • 4 1/2 κιλά ώριμες μικρές ντομάτες δαμάσκηνου ξεπλυμένες καλά και κομμένες στο μισό από το μίσχο στο μπουμπούκι

Βήμα 1

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, συνδυάστε τις πιπεριές, τα jalapeños, το σκόρδο και τα μυρωδικά και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί ένα ογκώδες μείγμα, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να έχετε περίπου 3 φλιτζάνια. Μοιράστε ομοιόμορφα σε τρία πλατύστομα, γυάλινα βάζα κονσερβοποίησης 1 λίτρου με στεγανά καπάκια.

Βήμα 2

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε το νερό, το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε ομοιόμορφα την άλμη στα βάζα.

Βήμα 3

Συσκευάστε σφιχτά τις μισές ντομάτες στα βάζα. Φροντίστε να αφήσετε περίπου 1 ίντσα από το κεφάλι μεταξύ των ντοματών ή του υγρού και του χείλους του βάζου. Καθαρίστε προσεκτικά τα χείλη και τις κλωστές κάθε βάζου με μια υγρή πετσέτα βουτηγμένη σε ξύδι. Βιδώστε σφιχτά τα καπάκια.

Βήμα 4

Στρώνουμε ένα ταψί με μια πετσέτα και το τοποθετούμε κοντά στη σόμπα. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να καλύψει τα βάζα κατά 2 1/2 ίντσες, βάλτε το σε δυνατή φωτιά και αφήστε το να πάρει μια βράση. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και βάλτε τη σχάρα κονσερβοποίησης στην κατσαρόλα. Κατεβάζουμε προσεκτικά τα βάζα στην κατσαρόλα. Ρυθμίστε τη φωτιά για να διατηρήσετε μια βράση και επεξεργαστείτε για 45 λεπτά.

Βήμα 5

Αφήστε τα βάζα να ξεκουραστούν στην κονσέρβα για 10 λεπτά ακόμα για να αποτρέψετε το σιφόνι (όταν τα συστατικά που βράζουν φουσκώσουν κάτω από το καπάκι, σπάζοντας τη σφράγιση). Χρησιμοποιώντας λαβίδες κονσερβοποίησης (μην χρησιμοποιείτε κανονικές λαβίδες) ή ανυψωτικό βάζων, μεταφέρετε προσεκτικά τα βάζα στο έτοιμο φύλλο ψησίματος. Μην τα μετακινείτε για τουλάχιστον 12 ώρες.

Βήμα 6

Αφαιρέστε τους δακτυλίους και δοκιμάστε τη σφράγιση σηκώνοντας κάθε βάζο από το καπάκι. Το καπάκι πρέπει να κρατά σταθερά.

Βήμα 7

Τοποθετήστε ετικέτα και ημερομηνία στα σφραγισμένα βάζα και φυλάξτε τα σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για τουλάχιστον 3 ημέρες και έως 1 χρόνο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ