Αυτές είναι οι παρέες του ΣΥΡΙΖΑ που… γράφουν ιστορία κυβερνώντας τη χώρα (pics)


Οι «παρέες του ΣΥΡΙΖΑ» πολλές φορές υποκατέστησαν κομματικά όργανα και διαμόρφωσαν πόλους εξουσίας. Ο Τσίπρας εμπιστεύτηκε πολλά μέλη των διάφορων παρεών που συγκρότησε. Από αυτήν στην Αίγινα μέχρι αυτήν στο ΕΜΠ, την παρέα της Σκωτίας και αυτήν της Καισαριανής με εξέχοντα μέλη τον Πετσίτη και τον Κιτσάκο

«Και ιστορία οι παρέες»… Κάπως έτσι περιέγραψε κάποτε ο Διονύσης Σαββόπουλος τον τρόπο που συχνά στην Ελλάδα μικρές ομάδες ανθρώπων, με χαρακτηριστικά διαπροσωπικής και όχι θεσμικής σχέσης, έχουν αφήσει το δικό τους χάσμα και έχουν γράψει ιστορία

Ο χώρος της πολιτικής δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα, έστω και εάν συχνά σημαντικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χαρακτηρίζονταν ακριβώς από το ότι δεν είχαν «παρέα». Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη ήταν κατεξοχήν ένας χώρος όπου οι παρέες, δηλαδή ομάδες ανθρώπων που γνωρίστηκαν κάποια στιγμή και ακολούθησαν κοινή διαδρομή έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο.

Η παρέα της Καισαριανής

Το στοιχείο αυτό ήρθε στο προσκήνιο με το θόρυβο που προκλήθηκε για τον Μανώλη Πετσίτη και τα ερωτήματα για τον ιδιαίτερο ρόλο ενός ανθρώπου που βρέθηκε στο Μαξίμου, ενώ λίγο πριν ήταν ένα γκαρσόνι που εξελίχτηκε σε κάποιον που εισέπραξε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από σημαντικούς επιχειρηματίες, ανάμεσά τους και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Και αυτό γιατί ο Πετσίτης ήταν τμήμα της «παρέας της Καισαριανής», δηλαδή μιας ομάδας στελεχών που γνωρίζονται από τον τοπική του ΣΥΡΙΖΑ στην Καισαριανή και η οποία ήταν κοντά στο Νίκο Παππά. Τμήμα αυτής της παρέας και ο έτερος πρώην στενός συνεργάτης του Λαυρεντιάδη Θόδωρος Κιτσάκος, ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, πριν απομακρυνθεί από αυτή τη θέση στα τέλη του 2017 και βρεθεί τελικά κατηγορούμενο για τη σκανδαλωδώς προνομιακή μεταχείριση που είχε από τη ΔΕΠΑ η εταιρεία ELFE, συμφερόντων του Λαυρεντιάδη. Πετσίτης και Παππάς στα μαθητικά τους χρόνια ήταν κολλητοί φίλοι αλλά τους χώρισε η ζωή. Ο υπουργός πήγε για σπουδές στο εξωτερικό, ο Πετσίτης έμεινε περιμένοντας την ημέρα που θα δικαιώνονταν οι αγώνες των… ανθρώπων που πίστεψαν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο. Και τον άλλαξαν μέσω… Λαυρεντιάδη.

Η παρέα της Κομοτηνής

Κοντά στον Νίκο Παππά ήταν και μια άλλη «παρέα» του ΣΥΡΙΖΑ, η λεγόμενη «παρέα της Κομοτηνής». Εδώ το κλειδί ήταν το κοινό πέρασμα διαφόρων τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Εξέχουσα μορφή της παρέας της Κομοτηνής ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να τοποθετήσει διαφόρους συμφοιτητές του σε καίριες θέσεις. Μάλιστα, και ένας διδάσκων της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ο Δημοσθένης Κασσαβέτης τοποθετήθηκε στη θέση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η παρέα του ΕΜΠ

Ο Αλέξης Τσίπρας, φοιτητής στο ΕΜΠ και μεταπτυχιακός στην πολεοδομία – χωροταξία, δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τους παλιούς του φίλους, ειδικά τους καθηγητές που τον βοήθησαν να πάρει το πτυχίο. Μέντοράς του ο καθηγητής Α. Μπαλτάς που πέρασε μια περίοδο από την κυβέρνηση, αλλά και η νυν υφυπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, επίσης καθηγήτρια. Αλλά και ο Νίκος Μπελαβίλας, πάντα κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα υποψήφιος για το δήμο Πειραιά. Στην παρέα από τα φοιτητικά χρόνια και ο Ν. Πρωτονοτάριος ο οποίος γνωρίζει στον Τσίπρα τον τότε πρόεδρο του ΤΕΕ, Χρ. Σπίρτζη, σήμερα υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Με τον Πρωτονοτάριο μάλιστα συγκροτούν την παρέα της Νάξου όπου εκεί πηγαίνουν διάφοροι άλλοι. Ο Αντώνης Πρωτονοτάριος, πατέρας του Νίκου (ο οποίος διορίστηκε στο γραφείο του Σπίρτζη), γίνεται και στέλεχος της τράπεζας Αττικής το 2015.

Νίκος Παππάς και Αλέξης Τσίπρας

Η παρέα της Σκωτίας

Καμιά φορά παρέες και φιλίες χτίζονται και στο εξωτερικό. Εκεί για παράδειγμα σφυρηλατήθηκε η φιλία του Νίκου Παππά με τον Λευτέρη Κρέτσο, φιλία αρκετά έντονη ώστε ο Παπάς να του εμπιστευθεί νευραλγικές θέσεις στο χώρο της κυβερνητικής πολιτικής για τα ΜΜΕ, παραβλέποντας το γεγονός ότι η επιστημονική ειδίκευση του Κρέτσου δεν είναι η επικοινωνία αλλά οι εργασιακές σχέσεις.

Η παρέα της Αίγινας

Μια από τις πιο γνωστές παρέες του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι φυσικά και η «παρέα της Αίγινας». Αφορμή εδώ το γεγονός ότι συχνά ο πρωθυπουργός προτιμούσε να πηγαίνει στην Αίγινα όπου εκτός όλων των άλλων παραθερίζει και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Η «παρέα της Αίγινας» είχε διάφορες συνθέσεις, εάν αναλογιστούμε ότι π.χ. και ο Γιάνης Βαρουφάκης χρησιμοποιούσε το νησί του Σαρωνικού για τις «αποδράσεις του».

Πρόσωπο κλειδί πάντα εδώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που καθόλου τυχαία θα αναλάβει σε κυβερνητικό επίπεδο ρόλο επικοινωνίας του Μαξίμου με επενδυτές, επιχειρηματίες αλλά και τις τράπεζες.

Μάθημα από Μπαλτά σε Τσίπρα, Σακελλαρίδη, Τζανακόπουλο

Όμως, στην «παρέα της Αίγινας» ανήκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του Όλγα Χαρίτου. Η τελευταία που από φλογερή συνδικαλίστρια στη δεκαετία του 1980 στην τότε τράπεζα Πίστεως εξελίχτηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, είναι πλέον και μέλος της διοίκησης του Υπερταμείου. Σπίτι στο νησί έχει και η Θ. Φωτίου ενώ από εκεί τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περνούσαν σχεδόν όλοι οι φίλοι του Αλέξη, ο Τ. Κορωνάκης, ο Γ. Μπουρνούς, ο Χρ. Σπίρτζης κ.λπ.

Κούλουμα στην Αίγινα με Πολάκη, Φλαμπουράρη κ.λπ.

Οι διακοπές στην Κρήτη και ο Παύλος Πολάκης

Πάντως ειδικά οι παρέες του πρωθυπουργού και σε άλλα μέρη παραθερισμού κάποιες φορές αποκτούν και πολιτική διάσταση. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι για χρόνια ο πρωθυπουργός προτιμούσε να περνά τις διακοπές του στο γραφικό Ροδάκινο στη νότια Κρήτη, κοντά σχετικά στα μέρη του Παύλου Πολάκη.

Η συμπάθεια του πρωθυπουργού για το δήμαρχο Σφακίων θα αποτυπωθεί και αργότερα με τη συμμετοχή του όχι μόνο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη κυβέρνηση, όπως και στην ανοχή που απολαμβάνει ο κρητικός πολιτικός για όλες τις περιπτώσεις που εμφανώς ξεπερνά τα όρια μιας παραδοσιακής αντίληψης της πολιτικής ευπρέπειας.

Η παρέα των «Ρηγάδων»

Άλλες παρέες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι ακολουθούν περισσότερο κλασικές κομματικές διαδρομές. Για παράδειγμα η ιδιότυπη τάση των «παλαιών Ρηγάδων» που περιλαμβάνει τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον Νίκο Φίλη και τον νυν γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, προέκυψε μέσα από δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν από την εποχή που ήταν τα στελέχη του «Ρήγα Φεραίου» που ήταν κατεξοχήν κοντά στον αείμνηστο Γιάννη Μπανιά. Είναι η παρέα με τους «Νέστορες» του ΣΥΡΙΖΑ που παίζουν το ρόλο του… θεματοφύλακα των αριστερών ιδεών, για τα μάτια του κόσμου τις πιο πολλές φορές.

Οι παρέες της νεολαίας

Όμως, υπάρχουν και άλλα πεδία όπου διαμορφώνονται παρέες. Για παράδειγμα είναι σαφές ότι μια ιδιότυπη δικτύωση υπάρχει μεταξύ των διαφόρων στελεχών που πέρασαν από το χώρο της νεολαίας, από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Έφη Αχτσιόγλου μέχρι τον Νάσο Ηλιόπουλο, ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι πέρασαν και σημαντικό μέρος της νεότητας τους σε κοινά κομματικά όργανα. Υπήρχαν κι άλλοι από τη νεολαία που έμειναν (ο Μπουρνούς) ή αποχώρησαν πικραμένοι (Κορωνάκης, Σακελλαρίδης).

Σε κάθε περίπτωση, για ένα κόμμα που υποτίθεται ότι έρχεται από μια αριστερή παράδοση που αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στις διαδικασίας παρά στις προσωπικές σχέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θα έλεγε κανείς ικανό αριθμό από «παρέες», θυμίζοντας κάπως τα παραδοσιακά κόμματα όπου οι προσωπικοί μηχανισμοί συχνά είναι σημαντικότεροι από τα κομματικά όργανα.

Με Τζανακόπουλο και Φλαμπουράρη

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ