Για να απεικονίσουν τα μικροσκοπικά αγγεία και να μετρήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα εργαλείο που ονομάζεται μικροσκοπία εντοπισμού υπερήχων. Λειτουργεί χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές φυσαλίδες που κυκλοφορούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ως παράγοντα αντίθεσης για τη μέτρηση της ανάκλασης ακουστικών κυμάτων υψηλής συχνότητας που διέρχονται από το σώμα. Μέχρι την ανακάλυψή τους, η απόκτηση εικόνων με αυτόν τον τρόπο ήταν αργή και απαιτούσε τον συγχρονισμό πολλών δεδομένων. Πρόσφατα, ερευνητές στο Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας Beckman ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο για τη γρήγορη μέτρηση και ανακατασκευή των μικροσκοπικών αγγείων ολόκληρου του εγκεφάλου και της ροής του αίματος στον εγκέφαλο των ποντικιών. Το καινοτόμο έργο τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταστεί δυνατή η μελλοντική έρευνα στους νευροαγγειακούς μηχανισμούς που υποκρύπτουν νευροπαθολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ο Qi You, που μεταπτυχιακός φοιτητής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign, οδήγησε την έρευνα υπό τη επίβλεψη και καθοδήγηση του Pengfei Song, επίκουρου καθηγητή ηλεκτρολογίας και μηχανικής υπολογιστών και βιομηχανικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Η προσέγγισή τους αναπτύσσει μια καινοτόμα τεχνολογία υπερήχων για την παραγωγή εικόνων των μικροαγγείων του εγκεφάλου των ζώων σε λίγα δευτερόλεπτα. “Η μέθοδός μας είναι μια τεράστια βελτίωση για την πρακτικότητα αυτής της τεχνολογίας”, είπε ο Song. “Αντί να υπολογίζουμε κατά μέσο όρο δύο ή τρία λεπτά δεδομένων μαζί, χρειαζόμαστε μόνο ένα ή δύο δευτερόλεπτα δεδομένων και να έχουμε καλή εικόνα. Η χρονική ανάλυση είναι πολύ βελτιωμένη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μέτρηση των δυναμικών ιδιοτήτων της ροής του αίματος.”
“Πολλές νευρολογικές ασθένειες και διαταραχές έχουν πολύ ισχυρή συσχέτιση με τις αγγειακές παθήσεις. Στην πορεία, η τεχνολογία υπερήχων μας μπορεί να είναι καλός υποψήφιος για μια τεχνολογία προσυμπτωματικού ελέγχου, λόγω του χαμηλού κόστους, της φορητότητας και της ασφάλειας. Υπάρχει επίσης μεγάλη ανάγκη για αναπτύξτε αυτή την τεχνολογία για προκλινικές εφαρμογές», σημείωσε ο Song.