Δώστε μας κίνητρα


(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η αστυνομία έχει πετύχει μία σειρά πράγματα, αλλά μπορεί να πετύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και τα οποία θεωρώ χρήσιμα. Το πρώτο και βασικό είναι να αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές, παντού, και ιδίως στο λεκανοπέδιο Αττικής στο οποίο βρίσκεται το 70% της εγκληματικότητας». Και συνεχίζοντας συμπλήρωσε: «Θα συνεχιστεί η αστυνόμευση με την ομάδα ΔΙΑΣ, θα επιδιώξουμε να ενδυναμώσουμε τα Αστυνομικά Τμήματα διότι από παντού μου αναφέρονται προβλήματα υποστελέχωσης. Θέλω να εξετάσω πού ακριβώς εντοπίζονται, σε ποιες περιοχές και τι δυνατότητες έχουμε αναδιάταξης και μεταρρύθμισης της οργανωτικής δομής της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να αυξηθεί η παρουσία της στις γειτονιές. Ο πολίτης θέλει τον αστυνομικό κοντά του. Το δεύτερο που ζήτησα από την ΕΛ.ΑΣ είναι η εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στον τομέα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών». Μάλιστα.

Να σας μεταφέρω λοιπόν και εγώ με την σειρά μου κάποιες σκέψεις μου, τις οποίες έχω καταγράψει ξανά και ξανά μέσα από το βήμα που μου δίνεται στην συγκεκριμένη εφημερίδα της Ένωσης. Εν συντομία λοιπόν θα σας αναφέρω ότι το σύγχρονο μάνατζμεντ εκτός των δυνατοτήτων «αναδιάταξης και μεταρρύθμισης» της οργανωτικής δομής της ΕΛ.ΑΣ για την επίτευξη του σκοπού που πολύ ορθά επισημαίνει ο κ. υπουργός προϋποθέτει και κάτι άλλο εξίσου βασικό. Την δημιουργία κινήτρων.  Και αυτά πιστέψτε με εκλείπουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μια σειρά ΜΑΧΙΜΩΝ υπηρεσιών με ότι αυτό συνεπάγεται. Η επαγγελματική ευσυνειδησία, το υψηλό αίσθημα του καθήκοντος και το φιλότιμο των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής φτάνει (διαχρονικά) και περισσεύει για να σώνει κάθε φορά την παρτίδα. Ως πότε;;;

Υπηρεσίες πρώτης γραμμής και ανταπόκρισης όπως  η Άμεση Δράση, η ΔΙΑΣ ή κάποιες υπηρεσίες Ασφάλειας δεν παίρνουν ένα επίδομα. Λύνεται το θέμα με τα επιδόματα θα μου πείτε;;; Εν μέρει ναι θα απαντήσω, κρίνοντας από άλλες υπηρεσίες που λαμβάνουν κάποιο επίδομα και το θεωρούν ως βασικό στοιχείο παραμονής στην υπηρεσία (πχ. ΔΑΕΑ). Το χρηματικό είναι κίνητρο. Ειδικά εδώ στην Αθήνα, που όλα είναι πιο ακριβά, ενοίκια στα ύψη και οι μετακινήσεις πλέον πανάκριβες. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοι καλούνται να κάνουν χιλιόμετρα με τα δικά τους μέσα προκειμένου να εκτελέσουν κάπου υπηρεσία και αυτό να θεωρείται «φυσιολογικό» και ακόμη πιο φυσιολογικό να μην επιστρέφεται ένα ευρώ. Γνωστά τα θέματα.

Η μοριοδότηση είναι κίνητρο. Κάποτε είχαμε φτάσει πολύ κοντά, ας το ξαναδούμε. Υπάρχουν συνάδελφοι με 20, 25 χρόνια υπηρεσίας και επειδή «κολλήσαν» στην Αττική και σε διάφορες υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες υψηλής επικινδυνότητας (ΔΑΕΑ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ κ.α) δεν μπορούν να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους. Πολύ απλά, διότι τα «μόρια» που συγκεντρώνουν στον νομό με το 70%  της εγκληματικότητας όπου υπηρετούν και με τα 20-25 χρόνια στο «πεζοδρόμιο» ως δια μαγείας δεν αβγαταίνουν σχεδόν ποτέ, οπότε…δεν αρκούν!!! Κι αυτά γνωστά. Αν δεν υπάρξει ένας εξορθολογισμός και μια σοβαρή μεταρρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση γιατί ο συνάδελφος να μείνει στον «δρόμο» και σε μια πιο μάχιμη υπηρεσία;;; Εξετάστε λοιπόν σε ποιες υπηρεσίες εντοπίζεται «υποστελέχωση» και γιατί ,σε ποιες «υπερστελέχωση» και γιατί… και για ποιο λόγο οι συνάδελφοι προτιμούν τις υπερστελεχωμένες και τις πιο «χαλαρές» υπηρεσιες. Και αφού τις βρείτε, δώστε κίνητρα σε αυτές που πρέπει για να εξισορροπηθεί η κατάσταση.

Επίσης τα οχήματα, τα τεχνικά μέσα και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι κίνητρα. Όταν ο αστυνομικός πληρώνει από την τσέπη του τον εξοπλισμό του, όταν μετακινείται με «σαράβαλα», κάνει κάθε τόσο τον «μάστορα» και όταν τον χειμώνα κρυώνει και το καλοκαίρι «βράζει» σε ένα υπηρεσιακό όχημα, οι υπηρεσίες που θα προσφέρει θα είναι αν μη τι άλλο χαμηλότερης ποιότητας για ευνόητους λόγους. Καταλαβαινόμαστε πιστεύω. Ξεκινήστε επομένως από καταστάσεις καθημερινές, υπηρεσιακής ρουτίνας και φέρτε λύσεις. Θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα στο πεδίο της υπηρεσιακής  αλλά και της ατομικής απόδοσης στο πλαίσιο της μείωσης της εγκληματικότητας και όχι μόνο στις σοβαρές υποθέσεις και τα ναρκωτικά αλλά και στην μικροεγκληματικότητα που ταλανίζει την Αττική και όχι μόνο. Θεσπίστε και κάποια κίνητρα απόδοσης εν ανάγκη, όπου αυτό  κρίνεται σκόπιμο ή χρήσιμο.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα μικρά ή και μεγαλύτερα κίνητρα αλλά δεν είναι σκοπός μου να κουράσω. Φρονώ πως η ουσία της σκέψης μου έχει αποτυπωθεί. Θα κλείσω όμως με ένα τελευταίο. Ενισχύστε και θωρακίστε τον Έλληνα αστυνομικό από τις καθημερινές επιθέσεις που δέχεται, λεκτικές, θεσμικές ή άλλες. Φέρτε τον με σύγχρονες δράσεις και νέες προσεγγίσεις σε μια νέα εποχή συνεργασίας και συμμαχίας με τον πολίτη. Μόνο αν ο πολίτης κατανοήσει ότι ΜΑΖΙ θα καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα θα γίνει πράξη η συντριπτική μείωση της εγκληματικότητας. Θέλουμε την κοινωνία στο πλευρό μας και όχι απέναντι μας. Και αν πολίτης μας θέλει μία φορά κοντά του , εμείς τον θέλουμε χίλιες. Το έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας ουκ ολίγες φορές. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουμε εμείς. Έχουμε τον τρόπο, έχουμε την εκπαίδευση, έχουμε τη διάθεση να προσφέρουμε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μην δημιουργείτε αντικίνητρα.

Του Παπαγεωργίου Γεώργιου, Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ