Η διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών εξαιτίας δυσλειτουργίας του λογισμικού της, επισπεύδει το τέλος της πλατφόρμας Google+ που δεν κατάφερε να βρει απήχηση στους χρήστες. Η Google ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει για τον Απρίλιο του 2019, το κλείσιμο του καθόλου δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Το Google+ κυκλοφόρησε το 2011 σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το Facebook χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η απόφαση για το κλείσιμο τέσσερα μήνες νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό της,
ελήφθη μετά την αποκάλυψη ότι το Google+ επλήγη από ένα νέο σφάλμα λογισμικού, που είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν σε τρίτους στοιχεία για 52,5 εκατομμύρια χρήστες, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που είχαν λογαριασμό Google+.
Στο μεταξύ, η Google δήλωσε ότι δεν βρήκε ενδείξεις πως, χρησιμοποιώντας το πρόσφατο σφάλμα, όντως κάποιοι κακόβουλοι τρίτοι απέκτησαν πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών.
«Κανένα τρίτο μέρος δεν παραβίασε τα συστήματά μας και δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι δημιουργοί εφαρμογών, οι οποίοι άθελά τους απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για έξι μέρες, είχαν επίγνωση αυτού του πράγματος ή έκαναν κατάχρησή του», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Το σφάλμα, που έγινε τώρα γνωστό, ενεργοποιήθηκε το Νοέμβριο στη διάρκεια μιας αναβάθμισης λογισμικού και πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα περίπου εωσότου εντοπισθεί και διορθωθεί.
H Google είχε ανακοινώσει φέτος τον Οκτώβριο ότι προτίθεται να σταματήσει τη λειτουργία του Google+ τον Αύγουστο του 2019. Τότε είχε αποκαλύψει ότι προσωπικά δεδομένα περίπου 500.000 χρηστών μπορεί να είχαν εκτεθεί σε εφαρμογές τρίτων εξαιτίας ενός σφάλματος (bug) που είχε περάσει απαρατήρητο για περισσότερα από δύο χρόνια.
Το θέμα αποκάλυψε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και εσωτερικά έγγραφα. Η Alphabet, θυγατρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε ότι έως και 500.000 λογαριασμοί χρηστών του Google+ ενδεχομένως να επηρεάστηκαν από έναν ιό που ίσως να εξέθεσε τα δεδομένα τους σε εξωτερικούς προγραμματιστές.
Μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα η εταιρεία αποφάσισε να υποβαθμίσει τη διαρροή των δεδομένων κρίνοντας πως «δεν ήταν αρκετά σοβαρό για να ενημερώσει το κοινό».
Να σημειώσουμε πως το Google+ κυκλοφόρησε το 2011 σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το Facebook χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η ίδια η Google παραδέχθηκε ότι σταματά τη λειτουργία του λόγω «πολύ χαμηλής χρήσης».