ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Με τις κυρώσεις, πλοία θα άλλαζαν την κυπριακή σημαία με σημαίες τρίτων χωρών


Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ αναφέρθηκε στο κόστος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τονίζοντας ότι πρέπει να έχουν μία λογική δεδομένης της δύσκολης οικονομικά εποχής που βιώνουμε.

Πλέον γίνονται έντονες συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν αρκετές διιστάμενες απόψεις μεταξύ των χωρών για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αφού φαίνεται ότι βάζουμε κυρώσεις στον εαυτό μας είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σχολιάζοντας, σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι κυρώσεις να διαπνέονται από μια φιλοσοφία και δη στο ότι πρέπει να έχουν περισσότερο κόστος σε αυτόν που τις επιβάλλεις παρά σε αυτόν που τις επιβάλλει.

Οι αρχικές προτάσεις θα έπλητταν την κυπριακή ναυτιλία

Σχετικά με την ναυτιλία, που αποτελεί το 7% του κυπριακού ΑΕΠ, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν υιοθετούνταν οι νέες κυρώσεις θα παρατηρούσαμε το φαινόμενο πολλά πλοία να έφευγαν από τους κυπριακούς στόλους και να επέλεγαν σημαίες τρίτων χωρών που δεν υιοθετούν τις κυρώσεις.

“Δεν θα σκότωνε την ναυτιλία αλλά θα επηρεαζόταν ο τομέας”, ανέφερε ο κ. Πετρίδης σημειώνοντας ότι έχει γίνει χειρισμός των ζητημάτων από τους αρμόδιους της κυβέρνησης.

Συμπλήρωσε ότι για τα ζητήματα της ναυτιλίας συμφωνούσαμε με τις ενστάσεις της Ελλάδας και της Μάλτας ενώ για τα ζητήματα των καταπιστευμάτων συμφωνούσαμε με τις θέσεις της Ιρλανδίας.

Υπάρχουν χώρες που λόγω της εξάρτησής τους στα ρωσικά καύσιμα δεν μπορούν να υιοθετήσουν επιπλέον πακέτα κυρώσεων και δεν είναι μόνο το ενεργειακό.

Η Κύπρος δεν είναι η μόνη που φέρει ενστάσεις αφού υπάρχουν κι άλλες χώρες που διαφωνούν σε ζητήματα που μας αφορούν και εμάς.

Οι κυρώσεις στην ακίνητη περιουσία

Κάποιες από τις νέες κυρώσεις αφορούσαν την ακίνητη περιουσία και δεν είχαν καμία λογική αφού άνθρωποι που είχαν φύγει από το καθεστώς Πούτιν θα τους απαγορευόταν να αγοράσουν ακίνητη περιουσία, είπε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όποιος δηλαδή κατείχε ρωσικό διαβατήριο, ασχέτως αν κατοικούσε στην Ρωσία ή αν είχε σχέσεις με το καθεστώς, δεν θα μπορούσε να προβεί σε αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας στην Ευρώπη.

Τα πάντα πρέπει να έχουν μία οικονομική λογική αφού παρακολουθούμε τι γίνεται με τον πληθωρισμό.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί αφού μπαίνουμε σε μια οικονομικά επικίνδυνη περίοδο», σημείωσε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ