Τα δύο βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο του 14ου συνεδρίου της ΝΔ είναι τα εξής: οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο και η ΝΔ κοιτάει στο μέλλον με ορίζοντα μια νέα τετραετία διακυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του το μεσημέρι της Κυριακής, όσο και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα και δεν είναι το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε.
«Η ΝΔ δεν είναι το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε. Μπορεί να πατάει στη συντηρητική της παράδοση, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε απαιτούν αλλαγές, προσαρμογές και αυτό είναι τελικά η πρόοδος. Πρόοδος είναι η αναγνώριση της ανάγκης να αλλάξεις αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης ανέφερε ότι οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο υπογραμμίζοντας «Και ναι, η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το Κέντρο. Το Κέντρο τελικά ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων, γιατί πάντα οι περισσότεροι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται κοντά στο Κέντρο». Θέλοντας να δείξει το άνοιγμα της γαλάζιας παράταξης το οποίο επιχειρήθηκε επί των ημερών του υπογράμμισε ότι η αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκρατορία της ΝΔ.
«Έχουμε διευρύνει την παράταξη, έχουμε αξιοποιήσει πολύ σημαντικό στελεχικό δυναμικό, το οποίο δεν ανήκει στην ΝΔ και δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια κυβέρνηση της ΝΔ».
Το ίδιο επισήμανε και στην ομιλία του και έκανε λόγο για άνεμο ανανέωσης. Χαρακτήρισε μάλιστα τη ΝΔ «κόμμα σε διαρκή κίνηση».
«Αυτό το τριήμερο ήταν ευκαιρία να βρεθούμε ξανά από κοντά. Αυτό το σμίξιμο υπήρξε για μένα μια μεγάλη τονωτική ένεση χαράς και αισιοδοξίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η παράταξη πέρασε δύσκολες στιγμές και κλονίστηκε την εποχή της μεγάλης κρίσης, «φτάσαμε να πάρουμε 18%, για να μπορέσουμε όμως να επιστρέψουμε και να φτάσουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες».
Οι αναφορές σε Βαρουφάκη, Πολάκη, Καμένο, Κοτζιά και το κοινωνικό σαμποτάζ
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του έθεσε και το δίλημμα των εκλογών, πιο ξεκάθαρα από ποτέ. «Επιδιώκουμε την αναμέτρηση και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού με τους αντιπάλους μας. Σκεφτείτε την κυρία Χριστοδουλόπουλου στον Έβρο, τον κύριο Πολάκη στην πανδημία. Για σκεφτείτε τον κύριο Βαρουφάκη στην οικονομία, για σκεφτείτε το δίδυμο Κοτζιά – Καμμένου στα εθνικά μας θέματα. Γιατί αυτή θα είναι η σύγκριση στην επόμενη αναμέτρηση», υπογράμμισε με νόημα. Ταυτόχρονα εξαπέλυσε και επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι η τακτική του σήμερα, θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί «κοινωνικό σαμποτάζ».
Όπως προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας επιστρατεύει αδίστακτα ψέματα για να παραμορφώσει την πραγματικότητα, ζητώντας εθνικές ευθύνες για μία διεθνή αναταραχή και έναν πόλεμο.
«Κατασκευάζοντας μία εικόνα μίας δήθεν κατεστραμμένης Ελλάδας που μόνο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βλέπει. Υποσχόμενος ξανά ότι με ένα νόμο και μένα άρθρο θα κάνει και θα ανακουφίσει ένα πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται. Οι αντίπαλοί μας αναζητούν βέβαια το δικό τους κομματικό φιλί της ζωής στην τεχνική της δημαγωγίας. Οι ανέξοδές υποσχέσεις ακούγονται καλά, αλλά φυλακίζουν μια Ελλάδα και τότε γεννιούνται οι πλάστες προσδοκίες. Τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν αμέσως όσα έταζαν αφήνοντας μόνους τους πολίτες να αφήνουν κάτω από τα ερείπια που έφεραν τα ψέματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.