Κοριτσάκι 4,5 ετών, αφορά το περιστατικό οξείας ηπατίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας, που καταγράφηκε στην Κύπρο και έχει ήδη αναφερθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα από το Μακάρειο Νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για περαιτέρω διασπορά του «αδενοϊού 41» στον οποίο προς το παρόν αποδίδεται η εμφάνιση της νέας μορφής ηπατίτιδας σε παιδιά, εντείνονται διεθνώς, ενώ οι επιστήμονες της αρμόδιας Αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιούν ότι βρέφη και νήπια εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού λόγω πανδημίας, δεν κατάφεραν να αναπτύξουν τα απαραίτητα αντισώματα τα οποία θα τα προστάτευαν υπό άλλες συνθήκες, από τους διάφορους ιούς που κυκλοφορούν και τα θέτουν σε κίνδυνο.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC), ανακοίνωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αφορά παιδιά μέχρι 5 ετών ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών παρουσιάζει σταδιακή καθημερινή αύξηση. Μέχρι χθες το πρωί 17 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος ενώ ένα βρέφος έχασε τη ζωή του. Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς έχει στείλει σε όλα τα κράτη μέλη, συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο το οποίο καλούνται οι γιατροί να συμπληρώνουν για τα περιστατικά που φθάνουν στην αντίληψη τους, ενώ σχετικά έχουν ενημερωθεί οι παιδίατροι και όλα τα νοσοκομεία στην Κύπρο, τα οποία καλούνται να ενεργούν στη βάση πρωτοκόλλου που έχει κοινοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δεδομένα, αν και με μια πρώτη ανάγνωση τρομάζουν, φαίνεται ότι δεν οδηγούν τους επιστήμονες σε συμπεράσματα που θα επιβάλλουν τη λήψη των οποιωνδήποτε προστατευτικών μέτρων πέραν της τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.
Τονίζουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται αλλά ούτε να εφησυχάζουν, τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο καταβάλλει ακόμα προσπάθειες για να απαντήσει τα ερωτήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και αφορούν κυρίως το κατά πόσον όντως η νέα μορφή ηπατίτιδας σε παιδιά οφείλεται στον «αδενοϊό 41» όπως έχει ονομαστεί, ή αν υπάρχει συσχέτιση με τη νόσο covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός στον οποίο ήταν θετικά ή από τον οποίο είχαν μολυνθεί πρόσφατα αρκετά από τα σχεδόν 200 παιδιά που παρουσίασαν συμπτώματα ηπατίτιδας.
Σε ό,τι αφορά το περιστατικό που έχει καταγραφεί στην Κύπρο, σε δηλώσεις του ο διευθυντής του παιδιατρικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία, ανέφερε ότι πρόκειται για κοριτσάκι 4,5 ετών για το οποίο η Κύπρος έκανε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο. Όπως είπε, το παιδί εμφάνισε συμπτώματα ηπατίτιδας και εισήχθη στο Μακάρειο Νοσοκομείο πριν από ενάμιση μήνα, χωρίς να εντοπιστεί αιτιολογικός παράγοντας. «Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στο παιδί δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση του αιτίου της ηπατίτιδας. Έχει δηλωθεί ως περιστατικό ηπατίτιδας αγνώστου αιτίας, γιατί από τον Γενάρη γίνεται μια ανασκόπηση των περιστατικών, σε μια προσπάθεια να δούμε τι προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα στον παιδικό πληθυσμό», εξήγησε ο κ. Ηλία.
Από πλευράς της η υπεύθυνη του παιδιατρικού κέντρου ήπατος, γαστρεντολογίας και διατροφής του Νοσοκομείου, Παναγιώτα Πρωτοπαπά, εξήγησε σε δηλώσεις της ότι το κοριτσάκι είχε παρουσιάσει απότομα οξεία ηπατίτιδα και άσχημη κλινική εικόνα «που πρώτη φορά αντιμετωπίζαμε». Ακολουθήθηκαν όπως είπε, τα σχετικά πρωτόκολλα και αποκλείστηκαν οι άλλοι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα. «Το παιδί θεραπεύτηκε με εντατική θεραπεία, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της οξείας ηπατίτιδας, έλαβε εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του». Η κ. Πρωτοπαπά, διευκρίνισε ότι «το γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρεται, δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε καταγράψει και στο παρελθόν περίεργα περιστατικά. Αυτό είναι το πρώτο για τη φετινή χρονιά». Όσον αφορά τις εικασίες για την προέλευση της ηπατίτιδας, η κ. Πρωτοπαπά ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο «να εμφανίστηκε λόγω της καραντίνας και του περιορισμού των παιδιών στο σπίτι, που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εκτέθηκαν στα κοινά αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν αναπτύχθηκε σωστά».
Πού καταλήγουν Βρετανοί επιστήμονες
Το ξέσπασμα παιδικής ηπατίτιδας μπορεί να οφείλεται στην υπερπροστατευτικότητα, που επιδείχθηκε για βρέφη και νήπια, κατά τη διάρκεια των lockdowns εξαιτίας του κορωνοϊού, υποστηρίζουν τα μέλη των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου έχει καταγραφεί και η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών. Όπως εξήγησαν, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, η έξαρση αυτή «μπορεί να είναι συνέπεια του εγκλεισμού ο οποίος απέτρεψε την έκθεση των παιδιών σε κοινές λοιμώξεις με αποτέλεσμα να μην έχουν αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα για να προστατεύονται από τους διάφορους ιούς», πρόσθεσαν ωστόσο ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο «ο παθογόνος παράγοντας να έχει μεταλλαχθεί και να αποτελεί τώρα μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά».
Η δρ Μίρα Τσαντ, διευθύντρια «κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων» στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πως τα μικρότερα παιδιά μολύνονται από τον ιό καθώς δεν είχαν εκτεθεί σε αυτόν «κατά τα διαμορφωτικά στάδια που πέρασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Ο καθηγητής Κάλουμ Σέμπλε, του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Ο αδενοϊός ουσιαστικά εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν υπήρξε μειωμένη ανάμειξη, και τώρα έχει επανέλθει σε έξαρση».
Από πλευράς του ο καθηγητής Σάιμον Τέιλορ Ρόμπινσον, ηπατολόγος από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα εκεί έξω. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από όσα έχουν αναφερθεί, αλλά είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρά», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι στο 99% των περιπτώσεων το ήπαρ είναι σε θέση να αναγεννηθεί και οι πιθανότητες να χρειαστεί μεταμόσχευση ή να πεθάνει κανείς εξαιτίας της πάθησης είναι χαμηλές».
Ο καθηγητής Αλαστέρ Σάτκλιφ, παιδίατρος από το University College του Λονδίνου, δήλωσε πως «αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη οι οικογένειες είναι ότι εάν το παιδί τους εμφανίσει ίκτερο μετά τους πρώτους μήνες της ζωής του, χρειάζεται γρήγορα ιατρική φροντίδα. Αλλά αυτό ισχύει για κάθε παιδί που εμφανίζει ίκτερο μετά τους πρώτους μήνες της ζωής του, οπότε δεν είναι νέα συμβουλή. Με έναν θάνατο και χωρίς γνωστή αιτία, η ζωή θα πρέπει να συνεχιστεί όπως πριν. Τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό από τον ίδιο τον φόβο».
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΙΩΝ, ΤΟΥΣ “ΑΔΕΝΟΪΟΥΣ”
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, «όλο και περισσότερο» υποδεικνύουν πως η αύξηση των σοβαρών περιπτώσεων ηπατίτιδας μπορεί να συνδέεται με μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά που κολλούν αδενοϊό δεν θα νοσήσουν σοβαρά. Οι επιστήμονες και οι κλινικοί γιατροί διερευνούν τώρα αν έχει υπάρξει αλλαγή στη γενετική σύσταση του ιού, που μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα φλεγμονή του ήπατος.