Ερωτηματικά για την αύξηση της θνησιμότητας στην Κύπρο εγείρει ομάδα επιστημόνων μέσω μελέτης που δημοσιεύει σε εξειδικευμένη ιστοσελίδα.
Στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι στην Κύπρο παρουσιάζεται αύξηση κατά 9,7% στη θνησιμότητα το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Επιπλέον, οι ερευνητές καταλήγουν ότι υπάρχει γενική αύξηση θνησιμότητας κατά 16,5% το 2021 σε σύγκριση με τη μέση θνησιμότητα των προηγούμενων πέντε ετών.
Καταλήγουν, ακόμη, ότι ο δείκτης θνησιμότητας αυξήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες του 2021 και ότι αυτή η αύξηση δεν έχει να κάνει με θανάτους λόγω της νόσου Covid-19. Προστίθεται ότι «η ουσιώδης αύξηση της θνησιμότητας στην Κύπρο το 2021 δεν αιτιολογείται πλήρως από τους θανάτους λόγω Covid-19 και είναι παράλληλη με την ταυτόχρονη καμπάνια εμβολιασμών».
Επιπλέον, διατυπώνεται η θέση ότι θα πρέπει οι αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές να εξετάσουν τα εν λόγω δεδομένα και να καταλήξουν στα ανάλογα συμπεράσματα.
Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Cureus που είναι ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό το οποίο πραγματεύεται ιατρικά θέματα. Ιδρύθηκε το 2009 από τους John R. Adler (Πανεπιστήμιο του Stanford) και Alexander Muacevic (Πανεπιστήμιο του Μονάχου). Παρέχεται η δυνατότητα στους αναγνώστες -καταρτισμένους ή μη- να αξιολογήσουν την κάθε έρευνα που δημοσιεύεται.
Η συγκεκριμένη μελέτη για τη θνησιμότητα έχει διενεργηθεί από ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετέχει ο γιατρός Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, ο οποίος είχε απασχολήσει την επικαιρότητα για τις θέσεις του σε σχέση με την πανδημία. Ως γνωστόν, έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Επιδημιολογία και διδακτορικό στην Περιβαλλοντική και Επαγγελματική Υγεία από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο δρ Σωτηριάδης ήταν από τους επιστήμονες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν και έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι ο κίνδυνος της Covid-19 είναι ελάχιστα μεγαλύτερος απ’ αυτόν της γρίπης. Μαζί του στη μελέτη συμμετείχαν οι ακαδημαϊκοί Δημήτριος Αβραάμ, η Ελευθερία Κ. Οικονομίδου, ο Ιωάννης Κουντουράς και ο Μιχαήλ Δουλμπέρης.
Παρουσιάζουμε τα βασικότερα σημεία της μελέτης:
Μεθοδολογία: «Σ’ αυτή τη μελέτη αναλύσαμε πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου που δόθηκαν στην Eurostat και περιλαμβάνουν εβδομαδιαίες αναφορές για τη θνησιμότητα όλων των αιτιών κατά την περίοδο 2016-2021. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιήσαμε δεδομένα που συγκεντρώσαμε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων και αφορούν ημερήσιες αναφορές για τα περιστατικά Covid-19 και θανάτους σχετιζόμενους με την Covid-19».
Αποτελέσματα: «Βασιζόμενοι στην ανάλυση δεδομένων παρατηρήσαμε μία ουσιώδη αύξηση κατά 9,7% στην όλων των αιτιών θνησιμότητα στην Κύπρο κατά το 2021 σε σύγκριση με το 2020, με μία γενική αύξηση θνησιμότητας κατά 16,5% το 2021 σε σύγκριση με τη μέση θνησιμότητα των προηγούμενων πέντε ετών. Ειδικότερα, καταγράψαμε μία ξεκάθαρη αύξηση στο τρίτο και τέταρτο τεταρτημόριο του 2021».
Συμπεράσματα: «Η ουσιώδης αύξηση της θνησιμότητας στην Κύπρο το 2021 δεν αιτιολογείται πλήρως από τους θανάτους λόγω Covid-19 και είναι παράλληλη με την ταυτόχρονη καμπάνια εμβολιασμών. Αυτή η σχετιζόμενη παρατήρηση θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά από τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές για να αναγνωρίσουν και να επισημάνουν τις υπογραμμισμένες αιτίες».