Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις ίδιες που ήδη έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα. Η
Η άνοδος των πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων, η απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης τα επόμενα χρόνια και η ολοκλήρωση της στρατηγικής εγκατάστασης εκατομμυρίων φορτιστών σε όλο τον κόσμο επιταχύνει την προσπάθεια μετάλλαξής τους.
Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Irena, αναφέρει ότι η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε 3,7 φορές την προηγούμενη δεκαετία, αγγίζοντας τα 2.799 GW. Όλα αυτά εν αναμονή της αλλαγής των ισορροπιών που ενώ αυξάνονται οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα μειώνεται σταδιακά η ζήτηση σε πετρέλαιο.
Αυτό το γεγονός οι εταιρείες πετρελαίου το εκλαμβάνουν ως μια μεγάλη πρόκληση και σκέφτονται την στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι, βλέπουμε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να προσαρμόζουν τις μελλοντικές ενεργειακές στρατηγικές τους. Η Shell έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και να διατηρήσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από το όριο της αύξησης των +2 ° C. Για να γίνει αυτό, η εταιρεία έχει χαράξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική καθαρών μηδενικών εκπομπών, που εκτείνεται έως το 2050. Θέλει να μειώσει τις εκπομπές CO2 της έως και 20% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016, κατά 45% έως το 2035 και κατά 100% έως 2050.
Μέχρι το 2030 στοχεύει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για 50 εκατομμύρια νοικοκυριά, να εγκαταστήσει περισσότερα από 2,5 εκατ. σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, να παράγει οκτώ φορές περισσότερα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να αυξήσει το μερίδιο των βιοκαυσίμων και του υδρογόνου στα καύσιμα μεταφορών στο 10%. Γενικά στοχεύει να γίνει μια ενεργειακή επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Για να το πετύχει αυτό σχεδιάζει την σταδιακή μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1-2% ετησίως μέχρι το 2030, αυξάνοντας τις επενδύσεις της σε νέες μορφές ενέργειες, αλλά και ολοκληρώνοντας δημιουργικές συνεργασίες.
Από την άλλη το 2020, η BP ξόδεψε 220 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά πολλών έργων ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ, προκειμένου να δώσει ενέργειας σε 1,7 εκατ. σπίτια, αλλά και να πετύχει τον στόχο της παραγωγής πράσινης ενέργειας των 20 GW έως το 2025. Μέχρι το 2030, η BP σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα 50 GW.
Η Lightsource BP, μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε το 2017, εισήλθε στην πορτογαλική και την ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας το 2021, με στόχο την παραγωγή 1,35 GW τα επόμενα πέντε χρόνια στην Πορτογαλία και 640 MW στην Ελλάδα. Η BP και η EnBW αγόρασαν δύο άδειες υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη θάλασσα της Ιρλανδίας στις αρχές του 2021. Με την προσθήκη έξι νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα επόμενα δέκα χρόνια, η BP σχεδιάζει να παράγει ενέργεια για να τροφοδοτήσουν 7 εκατ. σπίτια.
Η Total, από την άλλη, αγόρασε το 20% της ινδικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας AGEL και απέκτησε το 50% της ηλιακής ενέργειας της ινδικής εταιρείας ενεργητικού. Οι επενδύσεις ηλιακής ενέργειας συνεχίστηκαν στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνώντας να παράγουν 3,3 GW ισχύος στην Ισπανία.
Όσον αφορά την αιολική ενέργεια, η Total απέκτησε ποσοστό 23% στην Yunlin Holding της Ταϊβάν τον Απρίλιο για ένα υπεράκτιο έργο αιολικού πάρκου που θα ολοκληρωθεί φέτος, ενώ η παραγωγή ενέργειας θα είναι 640 MW, που είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει 605.000 νοικοκυριά.
Η Total θέλει να φτάσει τα 35 GW πράσινης ενέργειας έως το 2025 και τα 100 GW χωρητικότητα πράσινης ενέργειας έως το 2030. Μέχρι το 2050, αναμένει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ηλεκτρική ενέργεια θα αντιπροσωπεύουν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων.
Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της, η Total δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τις εκπομπές που σχετίζονται με τις πωλήσεις πετρελαιοειδών κατά περισσότερο από 30% από το επίπεδο του 2015 έως το 2030, θα μειώσει επίσης τις εκπομπές μεθανίου κατά 50% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2025 και κατά 80% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030.
Στο ίδιο βηματισμό βρίσκεται και η ExxonMobil, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει 3 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να δημιουργήσει μια νέα επιχειρηματική μονάδα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η εταιρεία στοχεύει να εκπληρώσει τον στόχο μηδενικών εκπομπών του 2050 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Στα επόμενα βήματά της θέλει να ολοκληρώσει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση του 100% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις λειτουργίες έως το 2023, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 30% για τις δραστηριότητές της και κατά 20% για ολόκληρη την εταιρεία έως το 2030. Τέλος, θα επενδύσει σε λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, υδρογόνου και βιοκαυσίμων.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ