Όρκος νίντζα βρέθηκε σε ιαπωνικό χειρόγραφο 300 ετών


Όρκος νίντζα, ο οποίος βρέθηκε σε χειρόγραφο ηλικίας αιώνων στην Ιαπωνία, αποκαλύπτει πώς ένας επίδοξος νίντζα ορκιζόταν να κρατά τα μυστικά της τέχνης του, 300 χρόνια πριν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο νίντζα έγραψε τον όρκο σε καλλιγραφία, δεσμευόμενος να μην αποκαλύψει ποτέ αυτά που διδάχτηκε, αλλιώς οι απόγονοί του θα ένιωθαν την οργή των θεών για γενιές ολόκληρες.

Οι ειδικοί που ανακάλυψαν και μελέτησαν τον όρκο δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν όντως ο νίντζα που τον υπέγραψε ως «Ινοσούκε Κίζου» τον τήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ωστόσο, είναι οι λεπτομέρειες σε αυτόν που δείχνουν πόσο σοβαρά έπαιρναν οι νίντζα τα μυστικά της τέχνης τους.

Ο όρκος βρέθηκε ανάμεσα σε 130 αρχαία έγγραφα που δώρισε η οικογένεια Κίζου, η οποία κάποτε ήταν φατριά νίντζα στην πόλη Ίγκα, κοντά στο Κιότο. Πιθανότατα να απεστάλη στους συγγενείς του μετά τον θάνατό του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιοσίκι Τακάο, αναπληρωτής καθηγητής στο International Ninja Research Center στο Πανεπιστήμιο Μίε στην Ιαπωνία.

Στον όρκο αυτό ο Κίζου ευχαριστεί τον μέντορά του, που τον εκπαίδευσε στο Νινζούτσου – τον «Δρόμο των Νίντζα». Όπως υπογραμμίζεται, ο όρος επί της προκειμένης δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πολεμική τέχνη συγκεκριμένα (γνωστή και ως Νινπό), μα το είδος στρατηγικής/ πολέμου που ακολουθούσαν, όπου δινόταν έμφαση στην κατασκοπεία, στρατηγικές ενέργειες κ.α.

Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι σήμερα για τους νίντζα προέρχεται από τις ταινίες, την τηλεόραση και τα κόμικ, και επικεντρώνεται στις ικανότητές τους στις πολεμικές τέχνες, στο σπαθί και στο πώς μπορούσαν να πλησιάζουν αθόρυβα και αθέατα τους στόχους τους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι νίντζα που βασίζονταν σε όπλα και μάχη θεωρούνταν μάλλον ανόητοι, συγκριτικά με αυτούς που μάζευαν πληροφορίες και κατασκόπευαν τον εχθρό χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Ο Κίζου διαβεβαιώνει στον όρκο του πως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ τις ικανότητες που είχε αποκτήσει ως νίντζα για να κλέψει- εκτός αν λάμβανε εντολή να το κάνει- και ότι δεν θα αποκάλυπτε όσα έμαθε ούτε στους πιο στενούς συγγενείς του. Οποιεσδήποτε νέες δεξιότητες (ή όπλα) αποκτούσε, εάν δεν τις ήξεραν οι άλλοι νίντζα, θα έπρεπε να τις αποκαλύψει στους ανωτέρους του, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίσης, ορκιζόταν πως, αν παραβίαζε τον κώδικα σιωπής των νίνζα, θα έπεφτε καταστροφή στα παιδιά και τα εγγόνια του, «από μεγάλους και μικρούς θεούς σε πάνω από 60 επαρχίες ανά την Ιαπωνία», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στοιχεία που να υποδεικνύουν την ύπαρξη εγγράφου/ εγγράφων με όρκους νίντζα βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ιαπωνία πριν από περίπου 50 χρόνια, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που βρίσκεται όντως κάτι τέτοιο, είπε ο Τακάο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, πολλά από τα μυστικά των νίντζα παραμένουν άγνωστα σήμερα- σε μεγάλο βαθμό επειδή μεγάλο μέρος των παραδόσεών τους μεταφέρονταν μόνο προφορικά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ