Τρεις ήταν οι καταθέσεις που θεωρήθηκαν κομβικές προκειμένου η ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Με οδηγό τρεις από τις καταθέσεις που έλαβαν φαίνεται ότι προχώρησαν οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών της Αθήνας στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου στη σύλληψη της 33χρονης για τη δολοφονία του ίδιου της του παιδιού, της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Η πρώτη ήταν του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη ο οποίος ανέδειξε την ποσότητα της κεταμίνης που χορηγήθηκε στη Τζωρτζίνα και η οποία θα μπορούσε να σκοτώσει και… ελέφαντα, η δεύτερη της νοσηλεύτριας του «Παίδων Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» στην οποία απευθύνθηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου στο τελευταίο και μοιραίο για τη ζωή της επεισόδιο της Τζωρτζίνας και στου καρδιοχειρουργού που εξήγησε και διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι η καρδιά του μικρού κοριτσιού είχε θωρακιστεί πλήρως με τον απινιδωτή.
Η κατάθεση του ιατροδικαστή
Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης εξήγησε στους αστυνομικούς ότι η χορήγηση της κεταμίνης έγινε πιθανόν ενδοφλέβια και η Τζωρτζίνα πέθανε σε λιγότερο από 10 λεπτά. Όπως τους είπε η κεταμίνη δρα στον ανθρώπινο οργανισμο ως προς τον χρόνο ως εξής: 1-5 λεπτά μετά από ενδομυική χρήση, 5-10 λεπτά ενδορινικά και 15-20 λεπτά με λήψη από το στόμα. Η ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει άπνοια η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή.
Ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης εξήγησε, ακόμα, στους αστυνομικούς ότι η κεταμίνη ανιχνεύθηκε από το εργαστήριο Φαρμακολογίας του ΑΠΘ σε ποσότητα 6ml ανά λίτρο αίματος επειδή δεν πρόλαβε να μεταβολιστεί στον οργανισμό του παιδιού
Η κατάθεση της νοσηλεύτριας
Η νοσηλεύτρια του Παίδων, όπου κατέληξε η Τζωρτζίνα στις 29 Ιανουαρίου 2022 περιέγραψε στους αστυνομικούς την αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου στο τελευταίο και μοιραίο επεισόδιο για την 9χρονη.
«Κατάλαβα την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας ενώ φαινόταν ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια, μου έδωσε την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο ή τη βοήθειά μου για να μετακινήσουμε το παιδί. Όταν με πλησίασε μου είπε κάτι τόσο χαμηλόφωνα που δεν κατάλαβα τι έλεγε. Όταν κατάλαβα ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο ενημέρωσα άμεσα τον εφημερεύοντα γιατρό. Βρισκόταν στο γραφείο της δίπλα από τη «στάση» των νοσηλευτών και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στον θάλαμο της Τζωρτζίνας» είπε η νοσηλεύτρια.
Κατά την είσοδο των γιατρών στο θάλαμο διαπιστώθηκε ότι το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι από το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφιγμοί. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα, στις 15.50 κατέληξε.
Η κατάθεση του καρδιοχειρουργού
Η τρίτη κατάθεση-«φωτιά» ήταν από καρδιοχειρουργό του Ωνασείου ο οποίος είπε στους αστυνομικούς που συνέταξαν τη δικογραφία για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν τόσο καλά θωρακισμένη με τον απινιδωτή που της είχε τοποθετηθεί ώστε «θα μπορούσε να πεθάνει από τροχαίο αλλά όχι από καρδιά».
«Με την τοποθέτηση του απινιδωτή το παιδί ουσιαστικά διασφαλιζόταν από ακραία αρρυθμιολογικά συμβάντα (ταχυαρρυθμία ή σοβαρή βραδυκαρδία) που θα προκαλούσαν εκ νέου ανακοπή. Παρόλα αυτά στο νοσοκομείο Παίδων υπέστη πάλι καρδιακή ανακοπή που οδήγησε στον θάνατό της παρά τη λειτουργία του απινιδωτή. Η λειτουργία του απινιδωτή άφηνε ως πιθανές αιτίες της ανακοπής μόνο εξω-καρδιακές όπως αναπνευστικές, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό, νευρολογικές ή μεταβολικές» κατέθεσε ο καρδιοχειρουργός ο οποίος πρόσθεσε πως δεν μπόρεσε να πιστέψει την είδηση ότι η Τζωρτζίνα πέθανε από ανακοπή.