Πάτρα: Το χρονικό, οι εξετάσεις που «μίλησαν» και οι περίεργες συμπτώσεις που οδήγησαν στη σύλληψη


Το χρόνικο της φρίκης στο θρίλερ της Πάτρας και οι έρευνες που οδήγησαν στη σύλληψη της μητέρας των παιδιών

Ήταν αρχές Φεβρουαρίου όταν τα ρεπορτάζ στις εφημερίδες έκαναν λόγο για τρεις μυστηριώδεις θανάτους παιδιών στην Πάτρα που διερευνούσαν οι γιατροί προσπαθώντας να φωτίσουν τα αίτια των τραγωδιών. Ψάχνοντας πιθανό ιατρικό λάθος ή ένα ιατρικό παράδοξο αλλά σε καμία περίπτωση πιθανότητα εγκληματική ενέργεια.

Τον Απρίλιο του 2019 η 3,5 ετών τότε Μαλένα πεθαίνει ενώ νοσηλεύεται με λευχαιμία και η κατάστασή της έχει σταθεροποιηθεί. Ο θάνατος αποδόθηκε σε «ηπατική ανεπάρκεια», κάτι που αμφισβητήθηκε και πλέον επανεξετάζεται από επιτροπή ιατροδικαστών υπό τον Νίκο Καρακούκη.

Σχεδόν 11 μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020, την τελευταία της πνοή στην κούνια της αφήνει η μόλις 6 μηνών Ίριδα ενώ στο σπίτι βρίσκονται η Ρούλα Πισπιρίγκου και η αδερφή της. Η οικογένεια του κοριτσιού απευθύνεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ιωαννίνων όπου αποφαίνεται ότι ο θάνατος του μωρού οφειλόταν σε σπανιότατη «αγενεσία βλεφοκόμβου».

Ο επίλογος των τριών κοριτσιών θα γραφτεί στα τέλη Ιανουαρίου 2022 στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όταν «σβήνει» η 9χρονη Τζωρτζίνα. Ο θάνατός της δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ενώ ο έλεγχος στους γονείς για κάποιο κληρονομικό γονίδιο δεν δείχνει τίποτα.

Τα δημοσιεύματα, τα αναπάντητα ερωτήματα και η πίεση της κοινής γνώμης έχουν ως αποτέλεσμα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διατάζει προκαταρκτική εξέταση, με το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής να αναλαμβάνει την προανακριτική διαδικασία.

Υπό άκρα μυστικότητα το Ανθρωποκτονιών είχε μάθει εδώ και δύο εβδομάδες προφορικά από την ιατροδικαστική υπηρεσία ότι η Τζωρτζίνα πέθανε από εξωγενή παράγοντα. Ότι κάποιος της είχε χορηγήσει κεταμίνη, ουσία θανατηφόρα που δεν συνδεόταν με τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε λόγω τετραπληγίας. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η κεταμίνη μπορεί να οδηγήσει εάν χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα σε θάνατο ακόμα και μέσα σε 20 λεπτά.

Αποφασίστηκε το δείγμα να σταλεί στο εργαστήριο του ΑΠΘ για να βεβαιωθεί ότι η ουσία χορηγήθηκε σε μεγάλη ποσότητα. Εδώ και λίγα 24ωρα η Αστυνομία ήταν βέβαιη για τα αποτελέσματα. Είχε διαβιβαστεί η πληροφορία ότι η δόση που χορηγήθηκε στο παιδί ήταν μεγάλη και θανατηφόρα.

Καταλυτικός παράγοντας στις εξελίξεις προκειμένου να μπει στο κάδρο των ερευνών η μητέρα των παιδιών ήταν ότι τα τρία κορίτσια «έσβησαν» όταν δεν ήταν παρόντες γιατροί και νοσηλευτές, παρά μόνο η μητέρα τους. Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει ότι η 9χρονη Τζωρτζίνα κατά τη νοσηλεία της είστε στην Πάτρα, είτε στην Αθήνα, παρουσίαζε ξαφνικά προβλήματα υγείας μόνο παρουσία της μητέρας της και ποτέ όταν ήταν μπροστά κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής. Αντιθέτως, όταν έμεινε επί πολλές εβδομάδες σε ΜΕΘ με διαρκή επίβλεψη, δεν παρουσίασε κανένα αιφνίδιο πρόβλημα.

Εντύπωση και θέμα προς διερεύνηση για την Αστυνομία αποτέλεσε ότι και οι τρεις θάνατοι καταγράφονται Σαββατοκύριακο, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στις περιπτώσεις της Μαλένας και της Τζωρτζίνας, καθώς είναι ημέρες που τα νοσοκομεία έχουν λιγότερη κίνηση και λιγότερο προσωπικό.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές η υπόθεση της δολοφονίας του παιδιού δείχνει «απολύτως δεμένη» με ισχυρά στοιχεία που συνδέουν ευθέως τη μητέρα με τον θάνατο της Τζωρτζίνας που δέχθηκε θανατηφόρα δόση ή δόσεις συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας, η οποία δεν κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο.

Όπως εκτιμάται, η Ανακρίτρια που καλείται να διενεργήσει κύρια ανάκριση για τον θάνατο της 9χρονης, πιθανότατα θα χειριστεί εφόσον υπάρχουν ποινικά ευρήματα και τις υποθέσεις για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της κατηγορουμένης, της Μαλένας τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών στο Νοσοκομείο Ελπίδα και της μόλις 6 μηνών Ίριδας στο σπίτι της οικογένειας τον Μάρτιο του 2021.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ