Αμπράμοβιτς: Το θρίλερ της δηλητηρίασης του μεγιστάνα – Η «προειδοποίηση» και οι θεωρίες συνωμοσίας


Ψυχροπολεμικό θρίλερ θυμίζει η υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου μεγιστάνα, Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος εκτελεί χρέη μεσολαβητή ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Μια δηλητηρίαση με στόχο μια από τις πιο γνωστές διεθνείς προσωπικότητες της Ρωσίας. Η πλοκή, στην αρχική της αφήγηση, φαίνεται περίεργη: ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο απερχόμενος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, και δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές που συμμετείχαν σε πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες, στοχοποιήθηκαν μετά από μια συνάντηση στο Κίεβο. Εμφάνισαν συμπτώματα όπως ξεφλούδισμα δέρματος και ευερέθιστα μάτια, χωρίς κανείς ωστόσο να γνωρίζει την ύποπτη ουσία, το δράστη, ή τα κίνητρα.

Είναι βέβαιο ότι δηλητηριάστηκαν; Το έγραψε η Wall Street Journal και το επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του μεγιστάνα. Οι τρεις άνδρες ήταν πολύ απασχολημένοι για να δώσουν δείγματα σε Γερμανούς τοξικολόγους αρκετά γρήγορα. Και τα συμπτώματα, που δεν ήταν ποτέ απειλητικά για τη ζωή τους, φαίνεται να έχουν βελτιωθεί. Έτσι, όπως συμβαίνει σε κάθε αληθινό μυστήριο, η αλήθεια μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστή.

Το σημείωμα και η οργή του Πούτιν

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Αμπράμοβιτς να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση με τη Μόσχα λόγω του στενών δεσμών του με το Κρεμλίνο, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος στο τέλος του περασμένου μήνα.

Το BBC ανέφερε ότι ο Αμπράμοβιτς είχε πάει στο Κίεβο για αρκετούς γύρους συνομιλιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα και είχε συναντήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Αμπράμοβιτς έπαιξε πρώιμο ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται πλέον στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

Οι ομάδες αυτές συναντώνται σήμερα (29/3) στην Κωνσταντινούπολη για τις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο και του έδωσε ένα σημείωμα από τον Ουκρανό ομόλογό του, σχετικά με τους όρους της ειρήνης, ο Πούτιν φέρεται να αντέδρασε με οργή.

Ο Ρώσος ολιγάρχης είχε ταξιδέψει για να συναντήσει τον Πούτιν κοντά στη Μόσχα και να του παραδώσει ένα χειρόγραφο σημείωμα του Ζελένσκι με τη θέση της Ουκρανίας για τους όρους ειρήνης. Σύμφωνα με τους Times, ο Ρώσος πρόεδρος δεν άφησε πολλά περιθώρια με την απάντησή του, όταν διάβασε το σημείωμα: «Πες του ότι θα τους διαλύσω» είπε συμφωνα με το δημοσίευμα.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης

Δυτικοί ειδικοί που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς σύμφωνα με την έκθεση της WSJ, καθώς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα και δακρυσμένα μάτια και ξεφλούδισμα του δέρματος στα πρόσωπα και τα χέρια τους, μετά τις συνομιλίες της 3ης Μαρτίου.

Η υγεία του Αμπράμοβιτς και των Ουκρανών διαπραγματευτών, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, έχει βελτιωθεί από τότε και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, αναφέρει το δημοσίευμα. Άτομο που γνωρίζει το θέμα επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες στο Reuters, αλλά είπε ότι ο Αμπράμοβιτς συνέχισε να εργάζεται.

Δεν είναι σαφές ποιο δηλητήριο χρησιμοποιήθηκε

Η ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat έγραψε ότι οι ειδικοί που εξέτασαν το περιστατικό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η δηλητηρίαση με απροσδιόριστο χημικό όπλο» ήταν η πιο πιθανή αιτία. «Μια εναλλακτική λιγότερο πιθανή υπόθεση ήταν η χρήση ακτινοβολίας μικροκυμάτων», ανέφερε σε tweet.

Οι τρεις άνδρες που παρουσίασαν συμπτώματα είχαν καταναλώσει μόνο νερό και σοκολάτα τις προηγούμενες ώρες, είπε η Bellingcat. Ένα τέταρτο μέλος της ομάδας που επίσης κατανάλωσε αυτά τα προϊόντα δεν παρουσίασε συμπτώματα, ανέφερε.

Επικαλούμενη τους ειδικούς, η ιστοσελίδα τόνισε ότι η δόση και ο τύπος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετά για να απειλήσουν τη ζωή των θυμάτων «και πιθανότατα είχε σκοπό να τρομάξει τα θύματα και όχι να προκαλέσει μόνιμη βλάβη». «Τα θύματα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να είχε συμφέρον σε μια επίθεση».

Οι Ουκρανοί αμφιβάλλουν ότι ήταν δηλητήριο

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, ΝτμίτροΚουλέμπα, συνέστησε στους ανθρώπους να μην φάνε και να μην πιούν οτιδήποτε ή να αγγίξουν οποιαδήποτε επιφάνεια ενώ διαπραγματεύονται προσωπικά με Ρώσους. Ερωτηθείς για την ύποπτη δηλητηρίαση, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Mιχαίλο Ποντόλιακ είπε ότι «υπάρχουν πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας».

Προέτρεψε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται τις «μη επαληθευμένες πληροφορίες». Ο Κουλέμπα ακολούθησε αργότερα παρόμοια στάση σε μια συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση, αλλά εξέδωσε και μια προειδοποίηση.

«Συμβουλεύω όποιον προσέλθει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην τρώει ή πιει τίποτα και, κατά προτίμηση, να αποφύγει να αγγίξει οποιαδήποτε επιφάνεια», είπε.

«Αυτό σε πρώτη φάση . Κατά δεύτερον, όλες αυτές οι ιστορίες –κάποιος άκουσε κάτι κάπου, κάποιες πηγές– τώρα υπάρχουν πολλές αυτού του είδους, γιατί όλοι διψούν για νέα, για αισθήσεις». Το Reuters είπε ότι το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο «περιβαλλοντικός παράγοντας»

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ποιος είναι ο Αμπράμοβιτς

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος μεγάλωσε ορφανός στη νοτιοδυτική Ρωσία και υπηρέτησε στον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες που κέρδισαν τεράστιες περιουσίες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.

Ένας έμπορος που ευδοκίμησε στη μετασοβιετική αναταραχή υπό τον τότε πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, απέκτησε μερίδιο στην εταιρεία πετρελαίου Sibneft, την εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Rusal και την αεροπορική εταιρεία Aeroflot, και αργότερα τα πούλησε για τεράστια κέρδη.

Επί Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αμπράμοβιτς υπηρέτησε ως κυβερνήτης της απομακρυσμένης αρκτικής περιοχής Τσουκότκα στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας πριν αγοράσει την Τσέλσι το 2003. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιουσία του είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αντίδραση της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, τον έχει χτυπήσει παγκοσμίως. Ο Αμπράμοβιτς τιμωρήθηκε από τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, αλλά όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις σχέσεις του με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Πρέμιερ Λιγκ τον απέκλεισε από τη διεύθυνση της Τσέλσι νωρίτερα αυτό το μήνα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ