Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αργήσει αρκετά να τελειώσει – Κανένα σημείο επαφής της Ρωσίας με τη Δύση – «Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια», λένε οι G7 – «Θα σας κόψω τη ροή φυσικού αερίου», διαμηνύει ο Πούτιν
Παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται περί διαπραγματεύσεων, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μια υπόθεση που πρόκειται να έχει αίσιο τέλος.
Η πρώτη φάση των επιχειρήσεων του Πούτιν έχει ολοκληρωθεί έστω και με καθυστέρηση, ενώ από τη στιγμή που «έπεσε» και η Μαριούπολη είναι προφανές ότι η Ρωσία θα ανασυνταχθεί για τον δεύτερο γύρο των επιθέσεων και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.
Τα όσα ακούγονται περί προθέσεων συνάντησης Ζελένσκι – Πούτιν μάλλον στερούνται οποιασδήποτε βάσης. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται περισσότερο σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει καμία διάθεση να διαπραγματευθεί με κανέναν άλλον πλην των ΗΠΑ, αν και επίσημα δεν έχει δηλώσει κάτι τέτοιο. Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης ή άλλος παράγοντας της ευρύτερης περιοχής δεν έχει καταφέρει να μεταπείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δεν φαίνεται διατεθειμένος – προσώρας – να μπει στη διπλωματική οδό ενός τετ α τετ με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Η συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα ήταν παραγωγική εάν υπήρχε βάση συμφωνίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σργκέι Λαβρόφ, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν έδωσε δεκάρα για την κυριαρχική ισότητα άλλων κρατών και το διεθνές δίκαιο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ΕΕ λέγοντας ότι «οι πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ έχουν αποκτήσει πλέον ολοένα και περισσότερο αντιρωσικό χαρακτήρα». Απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι η Ρωσία έχει απομονωθεί, ενώ ως προς τις σινο-ρωσικές σχέσεις ειδικότερα είπε ότι «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους στην ιστορία»
Η απάντηση που έδωσε ο Πούτιν στον Αμπράμοβιτς όταν διάβασε το χειρόγραφο σημείωμα που του έστελνε ο Ζελένσκι, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. Το μήνυμα: «Πες του ότι θα τους διαλύσω», που έστειλε ο Πούτιν είχε πολλούς αποδέκτες, όχι μόνο την Ουκρανία. Μπαίνουμε στο δεύτερο μήνα του πολέμου και τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι αρχικές απαιτήσεις των Ρώσων για μια εκεχειρία παραμένουν οι ίδιες που ήταν πριν από 15 ημέρες.
Οι ελπίδες ότι ο Πούτιν θα κουραστεί και θα επιχειρήσει μια αξιοπρεπή έξοδο εξανεμίζονται. Τα περί ουδετεροποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας που έθετε αρχικά η Ρωσία φαίνεται ότι έχουν πάει σε άλλο level αφού όλα δείχνουν ότι προχωράμε σε μια διχοτόμηση της Ουκρανίας. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Ζελένσκι ο οποίος προτάσσει στις προτεραιότητές του ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στην Τουρκία». Σε διάγγελμά του ο Ζελένσκι υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση» και πρόσθεσε: «Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».
Από την άλλη μεριά η ακραία κόντρα του Μπάιντεν με τον Πούτιν και η επιμονή του Ρώσου προέδρου να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο οι G7 αλλά και η «απειλή» του ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα.