Την ώρα που οι κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών διαδέχονται η μια την άλλη, η Ευρώπη ξαφνικά δείχνει μια αποστροφή προς τα ρούβλια και μια ξαφνική αγάπη προς το αμερικανικό δολάριο…
«Καλωσήρθε το ρούβλι». Αυτή ήταν η φράση που ακουγόταν στα πέρατα της Ευρώπης από το 2000 και μετά, όταν η Ρωσία άρχισε να ξεπερνάει το σοκ από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και να ορθοποδεί οικονομικά.
Σήμερα, 22 χρόνια μετά, οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι αγαπημένοι επενδυτές κάθε χώρας του πλανήτη έχουν μετατραπεί ξαφνικά σε αποδιοπομπαίοι τράγοι, με την Δύση να μη θέλει να τους δει. Αλλά αφού πρώτα τους αφορίσει (για πόσο άραγε;) τους πήρε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, σε μια απόφαση η οποία κρίνεται απόλυτα λογικά από το δυτικό καθεστώς, ωστόσο αν είχε γίνει στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, το δημοσιογραφικό τραστ θα έκανε λόγο για «σταλινικές πρακτικές».
Τελευταίο παράδειγμα της Δυτικής αποστροφής προς το (πρώην λατρεμένο) ρούβλι ήταν η πολύ λογική απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε οι πληρωμές του φυσικού αερίου να γίνονται στο μοναδικό νόμισμα με το οποίο η Ρωσία μπορεί να πληρωθεί. Το ρούβλι.
Μια απόφαση που μόνο παράλογη δεν είναι καθώς η Ρωσία έχει τεθεί εκτός του συστήματος Swift, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να πληρωθεί σε άλλο νόμισμα. Ωστόσο οι Δυτικοί… μπαταχτσήδες μάλλον ξέχασαν ποιον έχουν απέναντί τους και ως άλλοι Ευρωπαίοι που συνάντησαν Ινδιάνους για πρώτη φορά, νόμιζαν πως θα πάρουν το φυσικό αέριο της Ρωσίας με… καθρεφτάκια!
Τα ρούβλια του μίσους
Κάπως έτσι οι Ρώσοι ολιγάρχες και τα ερωτεύσιμα, στη Δύση, ρούβλια τους άρχισαν να δέχονται τις κυρώσεις τη μια πίσω από την άλλη, ασχέτως αν είναι ή όχι υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος μάλιστα είναι και ειρηνοποιός καθώς ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην του επιβληθούν κυρώσεις καθώς προσπαθεί να βρει λύση συνομιλώντας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός!
Η «τυφλή» μανία της Βρετανίας σε οποιονδήποτε μιλάει έστω ρωσικά (!) έχει φέρει τον Αμπράμοβιτς να χάνει δισεκατομμύρια, 70 ακίνητά του είναι δεσμευμένα ενώ την… πλήρωσε και η Τσέλσι, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης να μην μπορεί μέχρι πρόσφατα να πουλήσει εισιτήρια!
Περίπου ίδια μοίρα έχει και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος έχει περιουσία 5 δισεκατομμυρίων δεσμευμένη (!) με τις ΗΠΑ να τον στοχοποιούν πιστεύοντας πως ξεπλένει χρήματα. Δεν έχει αποδείξεις. Πιστεύει… Για την ιστορία ο Ντεριπάσκα ήταν ο πρώτος ολιγάρχης που κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία!
Για την ιστορία, ο Ντεριπάσκα ήταν συνεργάτης με τον Αμερικανό, Paul Manafort, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία. Ναι, του Αμερικανού προέδρου που ήταν πολύ καλός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που δεν είδε με καθόλου καλό μάτι η Ευρώπη, όπως και τον Ρώσο πρόεδρο σήμερα…
Ενδεικτικό του συνεχόμενου κυνηγιού πλούσιων Ρώσων και των περιουσιών τους, είναι και η περίπτωση του Άλισερ Ουσμάνοφ, ο οποίος διατηρεί χρόνια φιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κοινός παρανομαστής (εκτός φυσικά του αμύθητου πλούτου του) με τον Ντεριπάσκα; Οι σχέσεις του και με τον… Ντόναλντ Τραμπ!
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό η Δύση επιδίδεται σε ένα συνεχές «κυνήγι μαγισσών», αφού εκτός από τα δισεκατομμύρια που αρπάζει από τους Ρώσους ολιγάρχες, δείχνει και μια τιμωρητική στάση σε όποιον είχε και δεσμούς με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, και όλα αυτά με την καθοδήγηση του Τζο Μπάιντεν, που όλως ευχαρίστως αποφάσισε να μοιραστεί το φυσικό του αέριο με την Ευρώπη, αποκόπτοντας τη Ρωσία από τον ενεργειακό χάρτη.
Το σχέδιο των ΗΠΑ για το αέριο
Και αφού η Δύση… τσίνισε στο λογικό αίτημα του Πούτιν να πληρωθεί η Ρωσία στο μοναδικό νόμισμα με το οποίο μπορεί να πληρωθεί μετά τις κυρώσεις, η χείρα από την αστερόεσσα απλώθηκε μετά χαράς. Το γιατί δεν είχε απλωθεί τόσα χρόνια, μάλλον δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, τόσο για το timing όσο και για την προθυμία του προέδρου Μπάιντεν…
Το σχέδιο προβλέπει οτι οι ΗΠΑ και άλλα έθνη θα αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το τέλος του 2022.
Ο στόχος είναι να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να βοηθήσει την ΕΕ να απογαλακτιστεί από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων. Σύμφωνα με το σχέδιο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν τη ζήτηση για 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030.
Οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία ήταν περίπου 14 έως 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα τελευταία χρόνια.
Τελικά η Δύση αγάπησε ποτέ τα ρούβλια;
Και κάπου εδώ μπαίνει η ερώτηση – κλειδί, με την απάντηση να είναι κάπως παράλληλα σύνθετη αλλά και απλή. Με απλή λογική τα αγαπούσε όσο την συνέφεραν. Οι ρωσικές επενδύσεις του νεοσύστατου ρωσικού κράτους και των ολιγαρχών του, ανέστησε ευρωπαϊκές οικονομίες που είχαν αρχίσει να πνέουν τα λοίσθια, ενώ αν βάλουμε και το κομμάτι του τουρισμού στην εξίσωση (το οποίο απασχολεί τη χώρα μας), βλέπουμε πως το ρούβλι ήταν το κατ’εξοχήν αγαπημένο νόμισμα σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.
Πλέον, μετά τη ληστρική επίθεση της Δύσης στους ολιγάρχες και την αποκοπή του ρωσικού αερίου, βλέπουμε πως το νέο μεγάλο love story είναι με το δολάριο της εποχής Μπάιντεν.
Όσο συμφέρει και τους δυο τουλάχιστον, να κρατήσει ο έρωτας αυτός…