O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε ο πόλεμος.
Την αρμόδια Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ενημέρωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες, που έρχονται στην χώρα μας.
Ο κ. Μηταράκης, στην ομιλία του τόνισε ότι: “σε αυτήν την δύσκολη συνθήκη για τον κόσμο, η Ελλάδα πήρε από την αρχή ξεκάθαρη θέση. Τάχθηκε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και στις κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή. Ανήκουμε στη Δύση, πορευόμαστε με την ειρήνη, οικοδομούμε την σταθερότητα στη γειτονιά μας.”
O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε ο πόλεμος, ανακοινώνοντας πως το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θέτει σε λειτουργία μια ειδική σελίδα ευρέσεως εργασίας, στην οποία θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες.
“Υπάρχει μια συγκινητική ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών,” τόνισε ο κ. Μηταράκης, “η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να φιλτραριστεί, να αποκρυσταλλωθεί και να διοχετευθεί εν συνεχεία με κρατική μέριμνα.”
Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και
“στις άμεσα διαθέσιμες κλίνες που φτάνουν έως και 15 χιλιάδες κλίνες, και οι οποίες προοδευτικά μπορούν να αυξηθούν, εφόσον χρειαστεί, διευκρινίζοντας ότι το εθνικό σύστημα υποδοχής έχει 30 χιλιάδες κενές θέσεις, χάρη στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας, προσθέτοντας πως “ένα τέτοιο έκτακτο γεγονός δε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα σύστημα υποδοχής που είχε φτάσει και ξεπεράσει τα όρια του”.
Αναφορικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την Ουκρανία, ο κ. Μηταράκης διευκρίνησε ότι “η Ελλάδα ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή την παροχή καθεστώτος, αρχικά 12μηνης, προσωρινής προστασίας σε εκτοπισθέντες Ουκρανούς πολίτες, μέλη οικογενειών και αναγνωρισμένους πρόσφυγες και την ίδια μέρα εξέδωσε διαπιστωτική Υπουργική απόφαση, για την ενεργοποίηση της οδηγίας σε εθνικό επίπεδο, με αναδρομική ισχύ από τις 24 Φεβρουαρίου.”
Συγκεκριμένα, για τα σημεία εισόδου στη χώρα μας, ο κ. Μηταράκης, ενημέρωσε την Διαρκή Επιτροπή της Βουλής ότι στον Προμαχώνα, “η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης δημιούργησε μια ειδική ομάδα υποδοχής, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και προσφέροντας σε 24ωρη βάση συγκεκριμένες διευκολύνσεις. Πρώτον, αναλυτική ενημέρωση -μέσω ειδικού φυλλαδίου, μεταφρασμένου και στα ουκρανικά και με τη δυνατότητα τηλεδιερμηνείας. Δεύτερον, τρόφιμα, ζεστά ροφήματα, καθώς και ένα χώρο αναμονής, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ταυτοποιητικές διαδικασίες στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου.”
Αναφορικά με τις υλικές παροχές φιλοξενίας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασυλου επεσήμανε ότι:
“έχουμε αυτή τη στιγμή επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα δύο δομών φιλοξενίας του εθνικού συστήματος υποδοχής. Η δομή στη Σιντική Σερρών, μια καινούργια δομή, χρησιμοποιείται για την ολιγοήμερη φιλοξενία όσων φθάνουν στη χώρα μας από τον Προμαχώνα. Εκεί, διαθέτουμε τη δυνατότητα πρώτης φιλοξενίας σε ειδικά διαμορφωμένους οικίσκους, και προσφέρουμε ένα ζεστό ρόφημα, γεύματα και είδη ατομικής υγιεινής.”
Όσον αφορά στη περαιτέρω διευκόλυνση των εκτοπισθέντων στην διαδικασία ολοκλήρωσης της καταγραφή τους, ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι “έχει ήδη προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προ-καταγραφής που θα τεθεί σε λειτουργία την 28/3 και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου.”
Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε, ότι η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας θα ξεκινήσει από 4/4 στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Θεσσαλονίκης, Αττικής, Πάτρας και Κρήτης, και διευκρίνισε ότι “πρόκειται για σημεία μίας στάσης, όπου θα παραλαμβάνουν οι δικαιούχοι την άδεια διαμονής -στα χρώματα μάλιστα της ουκρανικής σημαίας – και όπου θα πραγματοποιείται η λήψη βιομετρικών στοιχείων και φωτογραφιών. Στην άδεια διαμονής θα αναγράφονται και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, απαραίτητοι για την πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και την αγορά εργασίας.”
“Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες και άνοιξε την αγκαλιά της για να τους υποδεχτεί. Και το έκανε με τρόπο συντεταγμένο, αποτελεσματικό και εναρμονισμένο με την Ευρώπη και το δυτικό κόσμο,” κατέληξε χαρακτηριστικά.