Έχει εκμεταλλευθεί η Gazprom την θέση της για να πουλήσει στην Ελλάδα φυσικό αέριο με υψηλές τιμές;
Την απάντηση θα τη δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει αρχίσει έρευνα σχετικά με την αγορά φυσικού αερίου, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες σχετικά με πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού από φορείς εκμετάλλευσης, ιδίως από τη Gazprom.
Σημειώνεται πως με την συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στις αρχές του 2022 το αέριο που θα προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από την Gazprom θα τιμολογείται με φόρμουλα που θα στηρίζεται κατά 80% στον ολλανδικό δείκτη ΤΤF και κατά 20% στο πετρέλαιο. Για το 2023 η φόρμουλα αυτή αναπροσαρμόζεται σε 85% TTF και 15% πετρέλαιο, ενώ μικρή αναπροσαρμογή προβλέπεται και για τα χρόνια μετά το 2023 έως το 2026 που λήγει το συμβόλαιο.
Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει καταγγελία αυτής της συμφωνίας η ΕΕ την μελετά μαζί με τις υπόλοιπες συμβάσεις άλλων κρατών μελών για να διαπιστώσει που η ρωσική πλευρά αξιοποίησε την ισχυρή της θέση για να πουλήσει ακριβότερα αέριο.
Να σημειωθεί πως ήδη έχουν δει τη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν πως η Βουλγαρία έχει κλειδώσει χαμηλότερες κατά 30% τιμές σε σχέση με την Ελλάδα, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί από την ΕΕ θα εγείρει ζητήματα.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ειδικά από το 2000 και έως το 2013 οι Ρώσοι πουλούσαν στην Ελλάδα ακριβά.
Είναι ενδεικτικό πως το 2014 Ελλάδα και Ρωσία ήλθαν σε συμφωνία για μείωση ύψους 15% στην τιμή του φυσικού αερίου με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2013. Η συμφωνία αυτή δόθηκε από τους Ρώσους διότι συνοδεύθηκε με επέκταση της σύμβασης προμήθειας έως το 2026.