Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Ποιοι θα λάβουν την «επιταγή ακρίβειας» το επόμενο διάστημα
Στην τελική ευθεία είναι οι οριστικές αποφάσεις και οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα Πάσχα, το βοήθημα, δηλαδή, που θα δοθεί σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα προκειμένου να ανακουφιστούν σε κάποιο βαθμό από την ακρίβεια και τις συνεχιζόμενες αυξήσεις μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η «επιταγή ακρίβειας», όπως ονομάτισε το επίδομα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά πληροφορίες θα διανεμηθεί με οδηγό το μοντέλο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα όταν τότε δόθηκε ενίσχυση σε σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και νοικοκυριά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ερωτηθείς για τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε χθες, Τρίτη, ότι «πρέπει να πάμε να ασκήσουμε μια στοχευμένη πολιτική σε εκείνους που πράγματι διακινδυνεύουν την επιβίωσή τους» ενώ σε νέα ερώτηση απάντησε ότι δικαιούχοι θα είναι «αυτοί που έχουν γενικά χαμηλό εισόδημα».
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα Χριστουγέννων είχε χορηγηθεί σε περίπου 800.000 συνταξιούχους με ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ με παράλληλο κριτήριο ακίνητης περιουσίας (έως 200.000 ευρώ). Για κάθε δικαιούχο, το ποσό των 250 ευρώ προσαυξανόταν κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Αντίστοιχο επίδομα εξετάζεται να δοθεί και για περίπου 170.000 ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.
Σε «κλειδί», πάντως, για τις εξελίξεις σχετικά με το έκτακτο επίδομα Πάσχα εξελίσσεται η 10η Μαρτίου, η ημέρα, δηλαδή, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό γιατί στη Σύνοδο Κορυφής ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και αυτό της διατήρησης της ρήτρας διαφυγής και για τα επόμενα χρόνια μετά τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τι ισχύει για την «επιταγή ακρίβειας»
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα νεότερα για την επιταγή ακρίβειας θα ανακοινωθούν «εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε. Θα αφορούν τους πιο αδύναμους. Δηλαδή μία έκτακτη ενίσχυση, μία επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό» κατέληξε ο πρωθυπουργός.