Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλέον τα βασικά ερωτήματα της δραματικής εξέλιξης με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία είναι «μέχρι πού θα φτάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν;», αλλά και το μέγα ζήτημα «αν θα επέμβουν οι Νατοϊκοί;» – Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είναι έτοιμος να ζητήσει από τον Ζελένσκι να παραδοθεί και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα – Σημείο κλειδί είναι ο χρόνος – Πόσο γρήγορα οι Ρώσοι θα ολοκληρώσουν την επιχείρηση
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα σταματήσει πουθενά αν δεν πετύχει αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στην Ουκρανία. Είναι προφανές ότι μια τέτοια επιχείρηση σαν αυτή που διεξάγει η Ρωσία δεν μπορεί να κρατήσει αρκετές ημέρες. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα.
Αν τα ρωσικά στρατεύματα συναντήσουν πολυήμερη αντίσταση από τις Ουκρανικές δυνάμεις τότε είναι πολύ πιθανόν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν να στείλουν δυνάμεις στην περιοχή. Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν μπορούν επιχειρησιακά να παραταχθούν σε κατά μέτωπο κλασική σύρραξη έναντι των Ρώσων. Μπορούν όμως να παραταχθούν περιμετρικά της Ουκρανίας αλλά και περιμετρικά έναντι άλλων χωρών που είναι μέλη της Ε.Ε. και της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος προφανώς έχει «προβλέψει» ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο γι’ αυτό και φρόντισε να προειδοποιήσει να μην εμπλακεί άλλη δύναμη στην σύρραξη της Ουκρανίας διότι όπως είπε θα δείτε πράγματα που δεν έχετε ξαναδεί. «Όποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας» είπε το πρωί ο Πούτιν στο διάγγελμά του, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Αρκετοί ερμήνευσαν τη δήλωση του Πούτιν ως πυρηνική απειλή και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Ο τρόπος, πάντως, που κινούνται οι ρωσικές δυνάμεις δείχνει σαφέστατα ότι επιδιώκουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της Ουκρανίας. Χωρίς κανείς να μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ποια θα είναι η τελική διευθέτηση, είναι προφανές ότι η Ρωσία επιθυμεί να εγκαταστήσει μία φιλική προς τη Μόσχα κυβέρνηση στο Κίεβο. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η Μόσχα επιθυμεί – αν δεν παραδοθούν από μόνοι τους – να συλλάβει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνησή του και να τους δικάσει. Άγνωστο πώς, αλλά αυτό είναι ένα εκ των βασικών σεναρίων.