Ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από την Covid-19 έχει «μειωθεί δραματικά» έρχεται όμως νέα πανδημία προειδοποίησε ο Μπιλ Γκέιτς, καλώντας την ανθρωπότητα να χρησιμοποιήσει τα μαθήματα απο την περιπέτεια της πανδημίας
Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι οι κίνδυνοι σοβαρής νόσησης από την Covid-19 έχουν «μειωθεί δραματικά», αλλά μια άλλη πανδημία είναι απολύτως βέβαιη.
Μιλώντας στο CNBC στο ετήσιο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου της Γερμανίας, ο Γκάιτς, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, είπε ότι μια πιθανή νέα πανδημία πιθανότατα θα προέρχεται από ένα διαφορετικό παθογόνο από αυτό της οικογένειας του κοροναϊού.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία θα πρέπει να βοηθήσει τον κόσμο να κάνει καλύτερη δουλειά για την καταπολέμησή της – εάν γίνουν επενδύσεις εδώ και τώρα. «Θα έχουμε κι άλλη πανδημία. Θα είναι διαφορετικό παθογόνο την επόμενη φορά», είπε χαρακτηριστικά ο μεγιστάνας της Microsoft.
Δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορoνοϊού, ο Γκέιτς είπε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει καθώς τεράστια τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αποκτήσει κάποιο επίπεδο ανοσίας. Η σοβαρότητά του έχει επίσης μειωθεί με την πιο πρόσφατη παραλλαγή «Όμικρον»
Ωστόσο, ο Γκέιτς είπε ότι σε πολλά μέρη αυτό οφειλόταν στον ίδιο τον ιό, ο οποίος δημιουργεί ένα επίπεδο ανοσίας, και ότι «έκανε καλύτερη δουλειά στο να προσεγγίσει τον παγκόσμιο πληθυσμό από ό,τι τα εμβόλια».
«Η πιθανότητα σοβαρής ασθένειας, η οποία σχετίζεται κυρίως με τους ηλικιωμένους και παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης μειώνεται τώρα δραματικά λόγω αυτής της έκθεσης στη λοίμωξη», είπε.
Ο Γκέιτς είπε ότι ήταν ήδη «πολύ αργά» για να επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022. Επί του παρόντος, το 61,9% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την Covid-19.
Πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα στο μέλλον για την ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων, καλώντας τις κυβερνήσεις να επενδύσουν τώρα. «Την επόμενη φορά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε, αντί για δύο χρόνια, θα πρέπει να το κάνουμε περισσότερο από έξι μήνες», είπε.
«Το κόστος της προετοιμασίας για την επόμενη πανδημία δεν είναι τόσο μεγάλο. Δεν είναι σαν την κλιματική αλλαγή. Αν είμαστε λογικοί, ναι, την επόμενη φορά θα το προλάβουμε νωρίς».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.