Τα «τζούφια» βιογραφικά των Στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ. και οι κρίσεις… παρωδία


Το θέμα των κρίσεων-προαγωγών στην ΕΛ-ΑΣ αποτελεί τον πυρήνα των παθογενειών του Σώματος. Γιατί η επιλογή των στελεχών κρίνει την ποιότητα της ηγεσίας και την εν γένει αποτελεσματικότητα. Και το «βιογραφικό» (δηλ. τα στοιχεία του ατομικού βιβλιαρίου και των φακέλων) των αξιωματικών θα έπρεπε να είναι το μοναδικό κριτήριο ανέλιξης. Όμως, το μόνο που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι αυτό. Και πέραν της έλλειψης βασικών στοιχείων (άριστη επίδοση στις σχολές εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης, ξένες γλώσσες, πανεπιστημιακή μόρφωση κ.λ.π.) έχουμε περιπτώσεις, που κάποιοι ανέλαβαν ηγεσία, χωρίς να έχουν ευρεία διοικητική και επιτελική πείρα. Χωρίς να έχουν υπηρετήσει σε Αστυνομικό Τμήμα ή Τμήμα Ασφαλείας, να έχουν συντάξει δικογραφία και να έχουν κάνει σύλληψη.

Είδαμε το βιογραφικό του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου. Μας εντυπωσίασε και έδωσε αφορμή για συγκρίσεις, που μόνο θλίψη προκαλούν: «(μεταξύ των άλλων)…Είναι κάτοχος πτυχίου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Παν. Πειραιά και απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Παν. Λευκωσίας, από το οποίο απέκτησε τον τίτλο Bachelor of Law. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης, Master of Arts με εξειδίκευση στον Στρατηγικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο του Middlesex του Λονδίνου και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αμυντική Πολιτική και Εθνική Στρατηγική από τη Σ.ΕΘ.Α, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Περαιτέρω, κατέχει Πιστοποιητικό Διερεύνησης και Αναπαράστασης Τροχαίων Δυστυχημάτων, το οποίο απέκτησε, με υποτροφία, από το Northwestern University του Σικάγο των Η.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά, δεκάδες άρθρα για γενικά θέματα που αφορούν την Αστυνομία…».

Η σύγκριση είναι καταλυτική. Δυστυχώς τα βιογραφικά των Στρατηγών της ΕΛ-ΑΣ είναι «τζούφια». Πάντως κάποιοι είναι απόφοιτοι του «University of Corona», αφού μάλλον «έχουν μπάρμπα στην κορώνη». Για τα αόριστα, ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία αυτών έχουμε ήδη γράψει, όπως εκείνο που δήθεν «συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση ενός νέου δόγματος στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας» (για να θυμηθούμε και το άλλο Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ.», που κατέληξε «ανέκδοτο»)!!!

Όποιος έχει τα ως άνω προσόντα δεν έχει θέση στην ηγεσία. «Κόβεται» στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ή Ταξίαρχου γιατί η επάρκεια και οι γνώσεις του, τον οδηγούν στο να έχει άποψη. Την ίδια τύχη μάλλον θα είχε και ο αξιωματικός της Κύπρου αν υπηρετούσε στην ΕΛ-ΑΣ. Και έτσι καταλήγουμε στους απλούς διαχειριστές συμφερόντων, στους «καλούς στρατιώτες» ή αλλιώς στα «delivery boys». Και στην μάλλον… «ανύπαρκτη» ηγεσία!

Είδαμε πρόσφατα το δημοσίευμα που «έχριζε» το νέο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.! Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη, για το τι θα συμβεί με τις κρίσεις-προαγωγές. Αποτελεί «κοινό μυστικό», ότι επιχειρηματικά, εκδοτικά, τοπικιστικά, πολιτικά και άλλα συμφέροντα «ορίζουν» τις επιλογές. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι καλύτερες δημόσιες σχέσεις και οι πιο ισχυροί δεσμοί σε «άρματα» και «σχήματα» με επιρροές από πολιτικούς και άλλους παράγοντες στηρίζουν και επιβάλλουν επετηρίδες. Στις επερχόμενες κρίσεις θα επικρατήσει μάλλον το «τοπικιστικό» στοιχείο.

Δεν μας εξέπληξε επίσης καθόλου η «απειλή», που φέρεται να εκστόμισε Υπουργός προς τους αξιωματικούς… «Θα τα πούμε το Γενάρη» δηλ. κατά το χρόνο τακτικών κρίσεων. Προφανώς υπονοούσε την… «καρατόμηση» αυτών. Ούτε επίσης μας εξέπληξε η…«αφωνία» των Στρατηγών (γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»). Έχει καταγγελθεί κατά καιρούς, ότι δίνονται οι σχετικοί κατάλογοι-λίστες, στα Συμβούλια, τα οποία απλώς τις επικυρώνουν. Είναι γνωστές οι «λίστες Σουλτάτου», αλλά και το ρεπορτάζ για λίστα προγραφών κατά τις πρόσφατες έκτακτες κρίσεις προς «καρατόμηση» 22 ανώτατων αξιωματικών, που εν πολλοίς επιβεβαιώθηκε. Δυστυχώς αυτό είναι το… «σύστημα-καθεστώς», που οδηγεί στην αδράνεια-απραξία γενικώς των Προϊσταμένων, οι οποίοι κοιτάζουν τις δημόσιες σχέσεις, να είναι δηλ. απλώς αρεστοί και όχι αποτελεσματικοί.

Είναι γνωστή επίσης η πρακτική, παραμονές των κρίσεων, να δημοσιεύονται δήθεν πληροφορίες, φήμες και καταγγελίες (ανώνυμες) σε βάρος αξιωματικών, προκειμένου να επηρεαστούν ή να δικαιολογήσουν την «καρατόμηση» των μη αρεστών. Η μέθοδος απλή και εξίσου αποτελεσματική. Επιστολές λίβελλοι προς την Ηγεσία ή προς τους «Αδιάφθορους» (η εργαλειοποίηση των οποίων και οι «στημένες»-με ανώνυμες δήθεν καταγγελίες-διώξεις συνιστούν «θεσμική εκτροπή»), στη συνέχεια παροχέτευση σε ιστοσελίδες και στο τέλος γκιλοτίνα.

Σε κάθε περίπτωση την κοινωνία ενδιαφέρει να έχει την καλύτερη ηγεσία, που με όραμα θα δώσει προοπτική στην απαιτούμενη «αναγέννηση» της ΕΛ-ΑΣ. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται με τις κρίσεις παρωδία, που παρακολουθούμε κάθε χρόνο. Το ζητούμενο είναι αν θα τολμήσουν κάποτε οι ηγεσίες δημόσιας τάξης, να θεσμοθετήσουν κριτήρια (μετρήσιμα), ώστε να βάλουν φραγμό στην αυθαιρεσία και στις ιδιοτελείς επιδιώξεις. Να υλοποιήσουν επιτέλους τις αναγκαίες «δομικές αλλαγές», η υλοποίηση των οποίων εξαγγέλλεται, αλλά δεν εκτελείται, αφού αρκούνται μόνο σε επικοινωνιακά τρικ άνευ ουσίας!

Το κείμενο εστάλη στο inbox του policenews.eu από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης

Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α., Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ., Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ