ΗΠΑ: Ο ράπερ και η «Τουρκάλα Μάρθα Στιούαρτ» – Η μεγαλύτερη υπόθεση κλοπής κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ


Την εξιχνίαση της μεγαλύτερης υπόθεσης κλοπής κρυπτονομισμάτων στην ιστορία ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι αρχές κατέσχεσαν ποσό ρεκόρ 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε bitcoin σε ένα «θρίλερ» που γοήτευσε το διαδίκτυο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι το ποσό που κατάφεραν να ανακτήσουν (3,6 από τα συνολικά 4,5 δισ δολάρια) συνδέεται με το χακάρισμα του Bitfinex, ενός εικονικού ανταλλακτηρίου συναλλάγματος του οποίου τα συστήματα παραβιάστηκαν από χάκερ πριν από σχεδόν έξι χρόνια.

Ο 34χρονος Ίλια «Ντατς» Λίχτενστάιν και η σύζυγός του Χεδερ Μόργκαν, 31 ετών από τη Νέα Υόρκη συνελήφθησαν στο Μανχάταν το πρωί της Τρίτης (8/2) κατηγορούμενοι ότι βασίστηκαν σε διάφορες εξελιγμένες τεχνικές για να ξεπλύνουν τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα και να αποκρύψουν τις συναλλαγές.

Αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος καθώς και για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η υπόθεση κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον. «Το μήνυμα προς τους εγκληματίες είναι σαφές: τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Μπορούμε και θα ακολουθήσουμε τα χρήματα, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας, Λίζα Μονακό, την Τρίτη.

Το ζευγάρι κατηγορείται για συνωμοσία για ξέπλυμα 119.754 bitcoin που κλάπηκε μετά την εισβολή ενός χάκερ στο Bitfinex και την έναρξη περισσότερων από 2.000 μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών. Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι οι συναλλαγές εκείνη την εποχή αποτιμήθηκαν στα 71 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin, αλλά με την άνοδο της αξίας του νομίσματος, η αξία τους τώρα ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Λίχτενσταϊν και η σύζυγός του φέρεται να προσπάθησαν επίσης να ξεπλύνουν χρήματα μέσω ενός δικτύου ανταλλακτηρίων συναλλάγματος ή ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα αντιπροσώπευαν πληρωμές προς την startup της Morgan, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι τα παράνομα έσοδα δαπανήθηκαν σε πράγματα που κυμαίνονται από χρυσό και μη ανταλλάξιμες μάρκες έως «απολύτως εμπορικά πράγματα, όπως η αγορά μιας δωροκάρτας Walmart για 500 δολάρια».

Δεν είναι μόνο το αστρονομικό ποσό που εμπλέκεται, αλλά και η διαδικτυακή παρουσία των υπόπτων που τράβηξε μεγάλο μέρος της προσοχής του Διαδικτύου την Τρίτη. Η Μόργκαν δημοσίευσε με το όνομα @razzlekhan έναν εκτενή κατάλογο με βίντεο ραπ τραγουδιών, τεχνικές DIY και άλλα θέματα του τρόπου ζωής σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το TikTok, αποκαλώντας τον εαυτό της «Η Τουρκάλα Μάρθα Στιούαρτ» ή «Βασίλισσα της Βάφλας της Κορέας».

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημίζουν έναν πλούσιο τρόπο ζωής. Ένα βίντεο δείχνει μια ματιά σε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν με θέα στον ουρανό. Σε μια ανάρτηση στο Facebook από τον Οκτώβριο, ο Morgan άφησε να εννοηθεί ότι ήθελε να αγοράσει έναν πίνακα από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Η Mόργκαν είχε επίσης «ανοιχτεί» στον κόσμο της ζωγραφικής, το σχέδιο μόδας και τη συγγραφής, όπου παρουσιάστηκε ως ένα είδος life coach. Ένα από τα πρόσφατα κομμάτια της είχε τίτλο «Συμβουλές για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας από κυβερνοεγκληματίες» και περιλάμβανε μια συνέντευξη με έναν ιδιοκτήτη ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων σχετικά με το πώς να αποτρέψετε την απάτη»

Σε μια αρχική εμφάνιση στο δικαστήριο, ένας δικαστής έκρινε ότι ο Λίχτενεσταϊν θα μπορούσε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με εγγύηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων που συνυπογράφουν οι γονείς του. Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να αφεθούν ελεύυθεροι με εγγύηση, αποκαλώντας τους επικίνδυνους για φυγή που εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε τεράστια χρηματικά ποσά.

Ένα βασικό στοιχείο στην έρευνα μπορεί να προήλθε από την κατάρρευση το 2017 μιας υπόγειας ψηφιακής αγοράς που χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα ενός μέρους των κεφαλαίων. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένα από τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο AlphaBay, μια έκδοση του eBay που φιλοξενείται στο dark web.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου σημειωτέον που επιτίθενται σε εταιρείες, δήμους και άτομα με ransomware απαιτούν συχνά πληρωμή σε κρυπτονομίσματα. Πέρυσι λόγου χάρη, πρώην συνεργάτες της ομάδας ransomware REvil προκάλεσαν εκτεταμένη έλλειψη αερίου στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ όταν χρησιμοποίησαν λογισμικό κρυπτογράφησης που ονομάζεται DarkSide για να εξαπολύσουν μια κυβερνοεπίθεση στον αγωγό Colonial.

Το τμήμα δικαιοσύνης ανέκτησε αργότερα περίπου 2,3 εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα κρυπτονομισμάτων που κατέβαλε η Colonial στους χάκερ. Υποθέσεις σαν αυτές αποδεικνύουν ότι οι αρχές μπορούν να ακολουθήσουν χρήματα σε όλο το blockchain, όπως και στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ